Skip to main content

Citate din cărți – Să ne îmbrăcăm cu gust

Să ne îmbrăcăm cu gust. Ok, ne îmbrăcăm, dar la al cui gust face referire această exprimare? v-aș întreba eu. Am citit deseori, și chiar m-am trezit scriind pe blog uneori, că ideal ar fi să păstrăm o măsură în toate, să nu exagerăm cu nimic, să ne îmbrăcăm așa cum ne place și cum se simțim bine, ținând totuși cont și de ceilalți. Mi s-a întâmplat de multe ori să admir femei care erau îmbrăcate extravagant, dar care, prin atitudinea lor, prin alegerile făcute, reușeau să impresioneze în mod plăcut. Și atunci, de ce ar asculta ele sfaturi legate de cumpătare? Mereu am crezut că trebuie să le lăsăm oamenilor aripi, să poată zbura încotro doresc. Cine știe cum, dintr-un copil căruia îi place să taie bluzele mamei pentru a croi rochii păpușilor, iese mai târziu un mare creator de modă, spuneam cândva.

Într-o carte foarte veche (publicată în 1961) am găsit un citat interesant, care ne spune foarte multe nu doar despre ce însemna cândva “să ne îmbrăcăm cu gust”, ci despre (in)toleranța acelor vremuri:

Hainele excentrice nu fac niciodată o impresie bună. Totuși se mai întâlnesc persoane care pierzând simțul măsurii socotesc că frumosul constă într-o pieptănătură bombastică și într-o rochie excentrică. Acestea sunt pur și simplu lipsite de gust. Pe bună dreptate, acestor persoane li se spune în popor cu dispreț ultra moderniști. Prin tendința lor de a se remarca printr-o îmbrăcăminte și o pieptănătură excentrică, printr-o purtare impertinentă, lipsită de maniere corecte, aceste persoane sunt străine de societatea noastră socialistă.

Ca să înțelegeți mai bine, vă spun că acest citat este preluat din cartea Să ne îmbrăcăm cu gust – un “îndrumător pentru croirea și confecționarea îmbrăcămintei pentru femei” -, scrisă de V. Voevodina și R. Dubinina.

 

Comments
 • cartim April 28, 2017 at 4:16 pm

  In blugi peste tot , se pune ? 🙂

  • Vienela April 28, 2017 at 6:31 pm

   Sigur ca se pune. Nu m-ai vazut si pe mine prin pozele de pe fb? 😀

 • Diana April 30, 2017 at 2:22 am

  Societatea noastra socialista! :))) As zice ca a trecut epoca dar exista, bine merci, in mentalitatea unora care nici n-au cunoscut-o! 🙂
  Uaaaau! cate amintiri din “societatea noastra socialista” au tâşnit din adancul memoriei mele! :)))

 • trenda May 1, 2017 at 10:17 am

  Cred ca in subconstientul nostru, fiecare dintre noi isi doreste sa iasa in evidenta… iar vestimentatia este o modalitate… Daca reusim sa impresionam sau nu… depinde de gusturi. Stii cum se spune: “frumusestea este in ochii privitorului… ” 🙂 !

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.