Aveam vreo 20 de ani când un prieten mi-a vorbit despre reîncarnare. Nu puteam crede, însă îmi plăcea grozav ideea de a reveni în lume, indiferent sub ce formă. Singurul meu regret era că nu aș fi putut păstra mintea și amintirile din această viață. Dorind să aflu mai multe, am cumpărat și am citit cărți despre reîncarnare.
Unele dintre ele, pe lângă teoriile mai mult sau mai puțin fanteziste ale autorilor, conțineau și așa-zise mărturii ale unor oameni care își aminteau cine/ce fuseseră și ce învârtiseră în viețile anterioare. Cred că acela a fost primul pas pe care l-am făcut spre pasiunea pentru scrierile fantasy și sf. :D
“…Cum să găsești prin beznă, suspinând,
Sfericula de jasp, Frumos Pământ.
Cum prin spirale mintea să-ți păstrezi.
Măsuri de luat dacă te re-ncarnezi
În chip grotesc: ce e de întreprins
Dacă descoperi că de-acum ești prins
În trup de broască tânără râioasă
Lățită pe șoseaua gălăgioasă,
Ori pui de urs sub trunchi de pin ce arde,
Ori gâză într-a unui cleric carte.”
Citatul este preluat din cartea Foc palid, scrisă de Vladimir Nabokov. Despre ea voi povesti mai multe în zilele următoare. Dacă doriți să cumpărați cărți ieftine și bune, dați clic pe imaginea de mai jos:
PS: Ca nu cumva să isc vreo confuzie, țin să specific faptul că Foc palid nu este o carte despre reîncarnare. Citatul ales de mine face parte dintr-un poem scris de un personaj al cărții.
Reincarnarea este o temă complexă și fascinantă, abordată într-o varietate de tradiții spirituale și culturale din întreaga lume. Este o credință care sugerează că sufletul unei ființe trăiește mai multe vieți succesive, experimentând diferite corpuri și existențe. Această concepție a fost prezentă în mitologiile antice, în filozofia orientală și în unele învățături religioase. De-a lungul istoriei, gânditori, filozofi și căutători spirituali au explorat și au reflectat asupra conceptului de reincarnare în încercarea de a găsi sensul existenței umane.
Unul dintre pilonii fundamentali ai credinței în reincarnare este ideea că viața nu este doar o singură călătorie, ci o serie de experiențe și lecții pe care sufletul le parcurge. Această credință presupune că sufletul se reîncarnează în diferite corpuri pentru a învăța, a evolua și a-și îmbunătăți starea spirituală. Fiecare viață este considerată o oportunitate unică de creștere și dezvoltare personală, iar experiențele trăite într-o anumită existență contribuie la evoluția spirituală a individului.
Filozofi precum Platon și Pitagora au abordat ideea de reincarnare în contextul filozofiei lor, considerând că sufletul are o existență continuă și că moartea este doar o trecere către o altă formă de viață. În tradițiile hinduse și budiste, ciclul karmic este strâns legat de concepția de reincarnare. Potrivit acestor învățături, acțiunile și gândurile unei persoane într-o viață determină destinul său în viețile următoare. Reîncarnarea devine astfel un mecanism prin care individul își culege roadele sau suferă consecințele acțiunilor sale anterioare.
În ciuda faptului că reincarnarea este o credință adânc înrădăcinată în anumite culturi, aceasta rămâne în mare parte o chestiune de credință și nu poate fi dovedită științific. Conceptul se ciocnește adesea cu paradigmele occidentale și cu abordarea științifică modernă a vieții și morții. Cu toate acestea, pentru mulți oameni din diverse culturi, ideea de reincarnare oferă un cadru conceptual pentru a înțelege sensul vieții, destinul personal și legătura dintre toate formele de viață.
Reincarnarea a inspirat și a captivat imaginația oamenilor, alimentând literatura, arta și filozofia de-a lungul secolelor. Ea continuă să fie o sursă de reflecție și introspecție pentru cei care caută răspunsuri la întrebări profunde despre existență și semnificația vieții. Indiferent dacă este percepută ca un adevăr spiritual profund sau ca o poveste care ilustrează învățături morale, reincarnarea rămâne un subiect de interes vast și o parte importantă a diversității culturale și spirituale din lume.
Imi plac mult cartile care trateaza aceste subiecte. Si pe internet mereu caut informatii si marturii. Sunt atrasa de misticism, ezoterism si tot ce are legatura cu misterele, lumea navazuta. Bine ca ai facut si precizarea de la sfarsit! Oricum am obiceiul sa analizez mereu o carte inainte de a o cumpara!
Timp de aproape un an am citit si eu numai asa ceva. Si tot nu m-am lamurit. :))))
Super fain poemul! :) :)
Am, si eu, un teanc de carti pe tema. Imi place ideea – poate e chiar reala reincarnarea dar… :)
Imi place sa citesc despre “faţa nevazuta a lumii” (pe principiul: ceea ce eu n-am vazut nu inseamna ca nu exista), insa nu ma avant sa… cad in certitudini. :) “Marturiile” nu prea-mi vine a le crede – prea sunt bine conturate, structurate etc. pentru a fi… amintiri dintr-o viata anterioara. :)
Cea mai frumoasă poveste despre reîncarnare citită de mine e “Adam şi Eva”, romanul lui Liviu Rebreanu.