Dacă nu ați citit Bufonul de aur, ați pierdut o poveste care pe mine m-a fermecat și m-a făcut să îmi promit că voi citi absolut tot ceea ce voi mai găsi semnat de Robin Hobb, fie că va avea legătură cu trilogia Farseer sau cu Bufonul de aur, fie că nu. Am ales, absolut la întâmplare, un citat din carte. Un citat plin de neadevăruri despre Har. Dacă vreți să aflați care erau puterile și slăbiciunile celor ce stăpâneau Harul, citiți Bufonul de aur. Citiți oricum, că merită!

“Lordul auriu se arăta interesat și de Har și punea întrebări despre magia aceasta ciudată. Răspunsurile violente pe care le primea adesea mă șocau până și pe mine. Ura față de Har se adâncea dincolo de logică. Când a întrebat ce rău făcea magia aceea, i s-a spus că înzestrații cu Har nu se dădeau în lături de la nimic, de la a se împerechea cu animalele ca să le invete limba până la a blestema turmele și cirezile vecinilor.
elefant.ro
Se puteau transforma în animale ca să ajungă la cei pe care îi seduceau sau, mai rău, siluiau și ucideau sub această înfățișare… Oh, în serile când făceam pe sluga Lordului Auriu am aflat mai multe decât aș fi vrut despre lipsa îngăduinței poporului meu față de vecini.” – Bufonul de aur, de Robin Hobb

Bufonul de aur este a doua parte din trilogia Omul arămiu.