Adun pe blog citate din cărți, spre neuitare. Unele îmi plac mult, altele pur și simplu parcă mă lovesc în moalele capului, făcându-mă să deschid ochii mai bine spre lume, să văd adevăruri care mi-au stat mereu aproape, dar pe care nu m-am ostenit să le aprofundez, căci nu mă atingeau. Așa cum este adevărul din citatul de mai jos – despre iubirea pe care unii au cunoscut-o, iar alții doar au visat-o.
“Minunea nu este că ne găsește dragostea, oricât de straniu, predestinat și mistic ar fi. Minunea este că, și atunci când nu o găsim niciodată, când iubirea șovăie prea mult pe aripile visurilor, când iubirea nu ne bate la ușă, nu ne lasă mesaje și nu ne pune flori în mâini, atât de mulți dintre noi nu încetează să creadă în ea.” – Umbra muntelui, carte scrisă de Gregory David Roberts
Dragostea, în toate formele sale, rămâne unul dintre conceptele fundamentale ale existenței umane. De-a lungul istoriei, societățile și culturile au venerat și analizat acest sentiment complex, însă un aspect fascinant este că, în ciuda experiențelor personale diferite, majoritatea oamenilor cred în dragoste. Acestă credință în iubire transcende frontierele geografice, culturale și sociale, reprezentând un element esențial al naturii umane.
Credința în dragoste persistă chiar și în inimile celor care nu au avut șansa de a o experimenta în mod direct. Fie că vorbim despre oameni singuri, persoane aflate în relații complicate sau indivizi care au trăit dezamăgiri în dragoste, aspirația către această emoție rămâne în mod constant înrădăcinată în ființa umană. Această credință poate fi privită ca un motor al existenței umane, un factor care îi motivează pe oameni să caute conexiuni autentice și să exploreze dimensiuni emoționale profunde, chiar dacă experiența practică a dragostei li s-a părut eluzivă sau dificilă.
Unul dintre motivele fundamentale pentru această credință generalizată în dragoste este dorința umană de conexiune și apartenență. Iubirea nu este doar un sentiment romantic; ea poate lua forme diverse, inclusiv iubirea față de familie, prieteni sau chiar comunitate. Chiar dacă un individ nu a experimentat dragostea în contextul romantic, capacitatea de a simți și oferi iubire în alte relații îi susține convingerea că această forță există și este accesibilă.
De asemenea, cultura populară, literatura și arta au jucat un rol semnificativ în perpetuarea credinței în dragoste. Poveștile romantice, filmele, poeziile și cântecele explorează adesea frumusețea și complexitatea iubirii, oferind oamenilor perspective diferite și alimentându-le imaginația. Aceste reprezentări artistice creează o perpetuă aspirație către dragoste în inimile celor care încă speră să descopere sau să redescopere această emoție intensă.
Totuși, este important să subliniem că credința în dragoste nu este neapărat legată de succesul sau eșecul în relații. Oamenii pot crede în dragoste chiar și atunci când au trecut prin experiențe dificile sau au fost răniți de relații trecute. Această credință servește adesea ca o sursă de vindecare și regenerare, îndemnându-i pe oameni să încerce din nou și să descopere noi modalități de a experimenta dragostea.
În ciuda diversității de experiențe și circumstanțe de viață, credința în dragoste rămâne o forță unitară care definește umanitatea. Fie că este vorba despre visuri romantice, iubirea pentru cei dragi sau aspirația către conexiuni autentice, dragostea reprezintă o forță motivatoare puternică. Chiar și cei care au fost răniți sau nu au experimentat-o în mod direct cred în esența profundă a acestei emoții. Într-o lume plină de provocări, credința în dragoste servește ca un far care îndrumă oamenii spre lumina caldă a conexiunii umane și a compasiunii.
Și alții au pe bloguri citate favorite. Cu un clic pe link le puteți vedea pe toate și puteți participa la joc adunând la buchetul blogosferic citatul vostru favorit.
Citatul este superb la fel ca si rezumatul cartii scris de tine! ♥
Din rezumat imi place citatul acela cu “Trecutul este un roman, scris de soartă…”
Am sa caut cartea, multumesc!
Am selectat foarte multe citate in timp ce o citeam. Voi mai posta din cand in cand, caci merita sa fie scoase la lumina.
Mie mi-a placut foarte mult si nici nu am simtit cand au zburat sutele de pagini. :)
foarte frumos scris ! felicitări pentru citatul ales – interesant roman ! nu l-am citit dar îmi place ce ai scris în rezumat !
Multumesc frumos!
Cartea, desi in mare parte urmareste viata unor infractori, este atat de placuta, personajele sunt atat de umane, iar scrierea atat de lina, incat nu o poti citi fara sa simti amprenta ei pe suflet.
“Ai fost un prost. Nu trebuia s-o visezi, trebuia s-o iubesti”. (Mircea Eliade, “La ţigănci”)
Exista oameni care nu cred in dragoste, ci o considera… “tulburare mentala” tratabila ca orice boala de gen! Cica, se regaseste in nomenclatorul international al bolilor psihice, in “categoria”: “Tulburarea obiceiurilor si atractiilor, nespecificata”; dragostea da dependenta, ca drogurile. :) Mi-e cam mila de unii oameni de stiinta. :)
:D Sigur sunt cercetatori britanici! :)))
Super citatul! Sa il pui si pe blogul tau!
Daca nu am crede ca exista undeva si ne asteapta sa o intalnim, viata ar fi tare trista si pustie!
Frumoasa recenzie a cartii. Sper sa mai fie prin librarii!
O saptamana excelenta sa ai, Vienela!
Avem speranta, intotdeauna avem speranta! Ea ne impinge mai departe.
Multumesc frumos, Suzana! O saptamana buna sa ai si tu!
Unii cred în iubire și dacă nu au întâlnit-o. Alții, dimpotrivă, nu o văd nici când este sub nasul lor! :D
:D Ha, ha, eu cred ca numai in carti se poate intampla sa nu vezi iubirea cand e sub nasul tau.