Skip to main content

Citate din cărți – Apogeul durerii

Cartea Ochiul furtunii ascunde multe comori care îndeamnă cititorul la introspecție. Personajele gândesc mult și emit diverse judecăți interesante. Cu unele am fost de acord, cu altele nu, însă toate m-au silit să privesc în jur și mai ales în interior. Cel mai greu mi-a fost să rămân obiectivă și sinceră cu mine însămi. Citatul de mai jos m-a împărțit în două: pe de o parte consider că, spiritual vorbind, este posibil (dar nu neapărat necesar) ca moartea să purifice, să trebuiască să reprezinte apogeul durerii, însă pe de alta parte mă tem că o durere prea mare poate devasta atât trupul, cât și sufletul/mintea. Totuși, până când nu ajungem acolo, nu avem de unde să știm cu exactitate nimic. Ne putem doar imagina…

“Doar nu se ruga pentru tine, nu? Pentru chestia aia… sufletul tău; sau pentru o moarte ușoară. E incredibil cât de mulți oameni insistă că moartea trebuie să fie ușoară și lipsită de durere, când, de fapt, ar trebui să fie apogeul durerii și cel mai dificil lucru din lume: doar aceasta e menirea ei.”

Dacă aveți un citat favorit pe care doriți să îl împărtășiți lumii, puteți participa și voi la jocul găzduit de Zina. Prin participarea la acest joc, lista mea de lecturi viitoare aproape că s-a dublat datorită colegilor bloggeri care, la rândul lor, au recomandat diferite cărți.

Comments
 • Zina March 28, 2017 at 1:08 pm

  Experiența morții este de neîmpărtășit, așa că nu avem de unde ști exact ce și cum, așa cum spuneai și tu. Când ajungem să știm… nu mai contează! ☺

  Zi frumoasă, Vienela!

  • Vienela April 12, 2017 at 9:43 am

   Exact! 🙂
   Sa ma ierti pentru intarzierea cu care raspund. Nu reusesc sa ma disciplinez deloc, sa imi organizez un program cum trebuie. 🙂

 • Suzana March 28, 2017 at 1:48 pm

  Recunosc ca nu sunt de acord cu ideea din carte, dar poate ca nu inteleg contextul cuvintelor. Oricum, daca citesti marturiile unor oameni reveniti din moarte clinica, cred ca diferenta este chiar foarte mare.
  Cat priveste sinceritatea fata de noi insine, daca nu exista, e ca si cum ne-am trisa singuri.
  Si cred ca nu ne foloseste la nimic.

  O saptamana frumoasa si inspirata, draga Vienela! 🙂

  • Vienela April 12, 2017 at 9:44 am

   Nu stiu de ce, dar mie marturisirile celor intorsi din moarte nu imi inspira mare incredere. 🙂
   O zi buna sa ai!

 • Diana March 30, 2017 at 1:16 am

  Cei care au fost torturati (la propriu) inainte de a fi ucisi si-ar fi dorit o moarte usoara, in sensul ca ar fi vrut sa treaca pragul fara durere inutila. 🙂 Moartea e alinare pentru cei care sufera cumplit, atat de cumplit incat ii doare viata.
  Citatul in sine poate duce la valuri si valuri de cerneala incercand sa argumentam intr-un sens sau altul. 🙂 Sa mori nu doare, poate durea… “modul” in care cineva ajunge sa moara.
  Ziua buna sa iti fie!

  P.S. S-ar putea sa nu fi inteles ideea… 🙂

  • Vienela April 12, 2017 at 9:46 am

   Ah, cum suna asta: “sufera cumplit, atat de cumplit incat ii doare viata.”… 🙁
   Ideea de inceput e mai putin importanta. Mi-ai dat mult de gandit cu cele spuse aici despre moarte…
   Numai bine iti doresc!

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.