Cine sunt huteriții? O comunitate fără viață modernă

Am urmărit câteva episoade din documentarul despre huteriți, transmis de către National Geographic, m-am mirat și înfiorat de obiceiurile acestor oameni parcă blocați într-un timp de mult apus, apoi m-am întrebat cine sunt ei, de unde vin, cum de păstrează cu atâta strictețe tradiții și mentalități de neconceput pentru cei mai mulți dintre noi. Cine sunt huteriții comunitate fără viață modernă.

Undeva pe internet am citit că acel documentar redă traiul unei comunități ce a ales să se separe atât de viața modernă, cât și de frații săi huteriți din alte colonii. Un documentar ce a stârnit controverse, spun multe voci.

Refuzul de a se alinia vieții moderne, de a beneficia de avantajele tehnologiei ce a avansat atât de mult, hainele având o croială parcă venită din secolele trecute (dar mult mai modernă decât a fraților amish), pe care le fac chiar femeile huterite, felul ciudat în care vorbesc, încăpățânarea cu care refuză să primească străini în colonii, preferând să se înrudească între ei (ceea ce duce la tulburări genetice grave), păstrarea tuturor bunurilor la comun, ca într-o foarte mare și unită familie – toate acestea îi aduc pe huteriți sub ochii uimiți ai omului modern.

Mame pedepsite pentru că fii lor au ales să învețe la un liceu public și să facă sport, persoane care nu vor să meargă la medic când au probleme, fete tinere ce tânjesc după băieți din afara coloniei sau chiar și numai după o rochie mai potrivită vârstei lor, băieți ce sunt alungați din cauză că au ales să ducă o viață diferită de a coloniei… O strictețe care sperie în primele clipe, până când creierul se acomodează cu ideea.

Apoi vine clipa în care omul modern se întreabă dacă nu cumva calea cea dreaptă este chiar cea aleasă de huteriți. Copiii lor nu riscă să cadă pradă alcoolului, drogurilor, vieții destrăbălate. Femeile lor nu își înșeală bărbații, bărbații lor nu le înșeală. Nu își pierd vremea la meciuri, la pescuit, la bere cu prietenii. Mai trece încă o clipă și omul modern clatină din cap, alungând ideea. Nu poate concepe o asemenea viață austeră, după ce a gustat din ceea ce societatea acestui secol oferă.

Cine sunt acești oameni blocați într-un alt timp, de unde vin ei, de unde își iau puterea de a rezista tentațiilor? Cine sunt huteriții? Ce este cu această comunitate fără viață modernă?

Huteriții de astăzi sunt urmașii adepților unei mișcări religioase ce a avut loc în secolul XVI în zona Tirol, Austria montană, Moravia, Ungaria, și își trag numele de la unul dintre conducătorii acestei mișcări, Jakob Hutter. Au emigrat spre est în jurul anului 1700, oprindu-se mai întâi în Transilvania, apoi în Rusia.

Cu toate că erau numeroși și dispuneau de resurse materiale, huteriții aproape că au fost exterminați în războiul de 30 de ani. Au părăsit Rusia în jurul anului 1860, îndreptându-se spre Dakota, SUA, iar o parte din ei au emigrat în Canada în anul 1918. Din câte înțeleg, câțiva încă mai trăiesc și pe teritoriul României.

Huteriții s-au făcut remarcați, de-a lungul timpului, prin pietatea lor extremă, prin disciplina exemplară, prin corectitudinea cu care își trăiau viața și își rezolvau afacerile, prin curajul și bucuria cu care acceptau martiriul. Și-au păstrat organizarea stabilită de către Hutter cu mult timp în urmă, respectând principiile fundamentale ale credinței lor și ajutându-se între ei.

Huteriții reprezintă, alături de amish și menoniți, una dintre principalele ramuri ale grupării religioase cu doctrină anabaptistă (care nu recunoaște validitatea botezului copiilor și care practică botezarea/rebotezarea adulților). De unde își trag seva, încă nu știu. Probabil din însăși credința lor, din tradițiile păstrate cu sfințenie.
cine sunt huteritii

Cine sunt huteriții comunitate fără viață modernă