Cine și de ce fură câini care au proprietar?

Nu știu cum este prin alte părți, însă în Scoția, în zona unde locuiesc eu, se întâmplă tot mai des ca persoane neidentificate (încă) să fure câinii care au proprietar. Uneori intră în curți, alteori îi prind când aleargă liberi pe dealuri. În ultimele luni au fost nenumărate cazuri în care hoții au stat la pândă prin locurile pustii prin care deja se știe că oamenii își scot la plimbare câinii. S-au așezat în fața lor și au cerut, fără teamă sau rușine, să le fie dat câinele. Desigur, fiecare proprietar s-a luptat, cum s-a priceput, pentru a-și proteja patrupedul.

Acum două zile s-a furat un alt câine. Din curtea omului. Vestea a zburat cu rapiditate pe facebook, alături de poza masculului dispărut. M-am întrebat (și încă mă întreb) cine și de ce fură caini care au proprietar. Citisem în urmă cu un an un articol de ziar în care se spunea că există hoți care fură cainii și îi țin mereu drogați pentru a putea ieși cu ei la cerșit. Mi se pare îngrozitor. Adevărul este că prin Edinburgh, în perioada sărbătorilor de iarnă, am văzut mulți cerșetori care aveau cu ei căței.

Sper că poliția își face datoria și îi întreabă de sănătate. Sper că sunt verificați de acte, de microcip etc, pentru a se asigura că nu au fost furați. Simt o revoltă cumplită cum crește în mine. Mi-e teamă să mă gândesc la cum aș reacționa dacă vreun dobitoc d-ăsta ar îndrăzni să vină la mine pentru a-mi cere câinele. În același timp, aproape că îmi doresc să se apropie o jigodie d-asta de Bruno.

Bruno este un câine foarte bun. Cu noi, în casă. Pe stradă se transformă. Nu e deloc prietenos cu oamenii și e foarte rău cu alți câini. Am încercat mereu să îl temperez, să îl conving că nu există pericole reale și că poate merge liniștit, fără să stea în permanentă alertă. Nu am reușit decât parțial. L-am ținut mereu aproape, în lesă, ca nu cumva să facă rău cuiva. Dar dacă aș întâlni o javră care încearcă să fure câini, aș lăsa balaurul să se dezlănțuie fără să am vreo remușcare. Jur!

Cu mutra asta veselă și blândă i-a păcălit Bruno pe mulți.

Cine și de ce fură câini care au proprietar?