Mă uitam cu o curiozitate bolnăvicioasă la ei și nu reușeam să înțeleg cum de au ajuns în astfel de situații, ce anume i-a făcut să devină ceea ce erau, cum de nu și-au dat seama la timp că își pun sănătatea și viața în pericol. Îmi era ușor să îi judec în sinea mea, să îi consider oameni fără voință, uitând că și eu fac același lucru, schimbând doar substanțele. Cei pe care îi urmăream cu stupoare la televizor erau grași, exagerat de grași și continuau să se îmbuibe cu mâncare, fără nici un fel de măsură. Fiind slabă, mă gândeam că nu m-aș lăsa niciodată dominată de pofte, că nu aș putea ajunge să fiu atât de grasă încât să nu mă mai pot ridica din pat.

Uitam că și eu, la rândul meu, sunt dependentă de ceva, că nu pot trăi și lucra fără țigări, că în fața tutunului sunt fără pic de voință. Deci, cine pe cine judeca? De unde știu eu ce este în sufletul acelor oameni care își găsesc alinarea în mâncare? De unde știu că în locul lor aș fi fost mai puternică? Le urmăream înregistrările, le ascultam poveștile de viață… Cu cât mă uitam mai mult, cu atât înțelegeam mai bine că unii așa se nasc, fără voință, fără puterea de a-și înfrunta demonii, iar alții nu reușesc din cauza obiceiurilor pe care le are întreaga familie. Obez fiind și dependent de cantități uriașe de mâncare, cum ai putea rezista în fața unei shaorme, când mama, tata și frații mănâncă lângă tine așa ceva? De câtă voință ar fi nevoie pentru a te abține?

Probabil unii dintre voi au văzut acele reportaje pe Discovery, au înțeles deja că fără ajutor, acești oameni sunt sortiți să moară tineri, dependenți până în ultima clipă de cei din jur, neputincioși și triști. În America, unora dintre acești oameni li se oferă un ajutor nesperat. Cei depistați cu obezitate morbidă pot alege să țină o cură drastică de slăbire înainte, pentru ca inima să nu cedeze în timpul operației, totul sub supraveghere medicală, după care au posibilitatea de a apela la una dintre cele mai noi soluții: operatie micsorare stomac, metodă prin care se înlătură o parte a stomacului. Datorită acestui procedeu, apare foarte repede senzația de sațietate, ceea ce face ca omul să slăbeasca mult, ajungând uneori la forme de invidiat.

De curând, am aflat că astfel de operații pot fi făcute și în țara noastră, lucru care mi se pare îmbucurător, pentru că văd tot mai des oameni care au astfel de probleme. Este știut faptul că obezitatea atrage după sine boli grave, ce cu greu pot fi ținute în frâu. Bine-nțeles că aceste operații nu se potrivesc oricui și nici un medic nu va fi de acord ca omul să fie supus acestei intervenții chirurgicale până când nu va face o mulțime de analize și nu va discuta cu o armată de medici. Ceea ce pentru o persoană este benefic, altuia îi poate face rău. Doar medicii sunt în măsură să decidă dacă un pacient va fi sau nu supus gastrectomiei. Dar important este că există și la noi această posibilitate…