Când a intrat în vigoare legea privind obligativitatea certificatului de performanţă energetică, multe voci s-au ridicat nemulţumite, susţinând că e vorba despre nişte bani aruncaţi în vânt. Oare aşa să fie? Atunci când omul îşi cumpără o maşină de spălat sau o centrală termică, vrea să ştie de la început ce consum are, cât este de performant produsul, care este raportul calitate/preţ. De ce nu ar fi la fel şi în cazul apartamentelor, caselor, birourilor, şcolilor, spitalelor sau hotelurilor? Sau mai ales în cazul lor, aş spune eu, căci mi se pare absolut normal ca persoana/firma care doreşte să cumpere sau să închirieze un apartament, o casă, o clădire, să ştie exact ce anume primeşte.

Fie că plănuieşte să vândă, să cumpere, să construiască sau să facă renovări majore, proprietarul de casă/apartament/clădire trebuie să ştie că este nevoie de un certificat energetic pentru deplină legalitate, dar şi pentru că un contract de vânzare – cumpărare căruia îi lipseşte acest certificat poate fi oricând declarat nul. Solicitând un certificat energetic ieftin de la firma Reflex Architecture SRL Bucureşti (preţurile încep de la suma de 130 lei), proprietarul se asigură că primeşte documentul în maxim 24 de ore fără să plătească taxe suplimentare de urgenţă. Acest certificat energetic va fi întocmit de către auditori energetici atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani, excepţie făcând doar situaţiile în care asupra clădirii, apartamentului, casei se efectuează lucrări de renovare majoră care vor aduce modificări în consumul energetic al acesteia. Fiecare clădire sau unitate de clădire verificată de către auditori energetici atestaţi va primi un certificat în care vor fi menţionate datele privind consumul de energie, acesta fiind exprimat printr-o notă cuprinsă între 1 si 100. Cu cât nota este mai mare, cu atât clădirea sau unitatea de clădire respectivă are o eficienţă energetică mai ridicată. Performanţa energetică va fi totodată încadrată într-una dintre cele şapte clase, începând de la clasa A, care este caracterizată prin cel mai scăzut consum de energie (până la 125 kWh/mp/an) şi terminând cu clasa G, căreia îi corespunde cel mai ridicat consum (820 kWh/mp/an).

Pentru cei care doresc să ştie care este diferenţa dintre un certificat energetic şi un audit energetic, las aici un citat luat de pe site-ul certificatulmeu.ro: “În termeni simplificaţi, un certificat energetic este similar unui diagnostic pe care îl primiţi de la medic, comparativ cu un audit energetic, ce reprezintă atât un diagnostic, cât şi tratament.”. Auditul energetic determină în primul rând consumul real de energie al clădirii (în condiţii normale de funcţionare), iar pe baza rezultatelor venite din această expertiză vor fi stabilite măsurile de modernizare energetică a clădirii (inclusiv instalaţiile interioare), iar la final va fi întocmit un document numit raport de audit energetic.

“Printr-un audit energetic, auditorii energetici atestaţi determină caracteristicile reale ale clădirii din punct de vedere termotehnic şi funcţional, stabilindu-se şi soluţiile de reabilitare şi modernizare din punct de vedere termo-energetic pentru acea construcţie”. Pentru mai multe detalii despre/sau chiar pentru a solicita un certificat energetic ieftin sau un raport de audit energetic puteţi da clic pe unul dintre linkurile de mai sus. Nivelul preţurilor variază în funcţie de complexitatea lucrării pe care echipa de auditori energetici atestaţi o va efectua şi de dimensiunile imobilului/unităţii de clădire ce se supune auditării energetice. Veţi primi o ofertă cu cotaţia de preţ şi timpul estimat de execuţie.