Când a intrat în vigoare legea privind obligativitatea certificatului de performanţă energetică, multe voci s-au ridicat nemulţumite, susţinând că e vorba despre nişte bani aruncaţi în vânt. Oare aşa să fie? Atunci când omul îşi cumpără o maşină de spălat sau o centrală termică, vrea să ştie de la început ce consum are, cât este de performant produsul, care este raportul calitate/preţ. De ce nu ar fi la fel şi în cazul apartamentelor, caselor, birourilor, şcolilor, spitalelor sau hotelurilor? Sau mai ales în cazul lor, aş spune eu, căci mi se pare absolut normal ca persoana/firma care doreşte să cumpere sau să închirieze un apartament, o casă, o clădire, să ştie exact ce anume primeşte.
Fie că plănuieşte să vândă, să cumpere, să construiască sau să facă renovări majore, proprietarul de casă/apartament/clădire trebuie să ştie că este nevoie de un certificat energetic pentru deplină legalitate, dar şi pentru că un contract de vânzare – cumpărare căruia îi lipseşte acest certificat poate fi oricând declarat nul. Solicitând un certificat energetic ieftin de la firma Reflex Architecture SRL Bucureşti (preţurile încep de la suma de 130 lei), proprietarul se asigură că primeşte documentul în maxim 24 de ore fără să plătească taxe suplimentare de urgenţă. Acest certificat energetic va fi întocmit de către auditori energetici atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani, excepţie făcând doar situaţiile în care asupra clădirii, apartamentului, casei se efectuează lucrări de renovare majoră care vor aduce modificări în consumul energetic al acesteia. Fiecare clădire sau unitate de clădire verificată de către auditori energetici atestaţi va primi un certificat în care vor fi menţionate datele privind consumul de energie, acesta fiind exprimat printr-o notă cuprinsă între 1 si 100. Cu cât nota este mai mare, cu atât clădirea sau unitatea de clădire respectivă are o eficienţă energetică mai ridicată. Performanţa energetică va fi totodată încadrată într-una dintre cele şapte clase, începând de la clasa A, care este caracterizată prin cel mai scăzut consum de energie (până la 125 kWh/mp/an) şi terminând cu clasa G, căreia îi corespunde cel mai ridicat consum (820 kWh/mp/an).
Pentru cei care doresc să ştie care este diferenţa dintre un certificat energetic şi un audit energetic, las aici un citat luat de pe site-ul certificatulmeu.ro: “În termeni simplificaţi, un certificat energetic este similar unui diagnostic pe care îl primiţi de la medic, comparativ cu un audit energetic, ce reprezintă atât un diagnostic, cât şi tratament.”. Auditul energetic determină în primul rând consumul real de energie al clădirii (în condiţii normale de funcţionare), iar pe baza rezultatelor venite din această expertiză vor fi stabilite măsurile de modernizare energetică a clădirii (inclusiv instalaţiile interioare), iar la final va fi întocmit un document numit raport de audit energetic.
“Printr-un audit energetic, auditorii energetici atestaţi determină caracteristicile reale ale clădirii din punct de vedere termotehnic şi funcţional, stabilindu-se şi soluţiile de reabilitare şi modernizare din punct de vedere termo-energetic pentru acea construcţie”. Pentru mai multe detalii despre/sau chiar pentru a solicita un certificat energetic ieftin sau un raport de audit energetic puteţi da clic pe unul dintre linkurile de mai sus. Nivelul preţurilor variază în funcţie de complexitatea lucrării pe care echipa de auditori energetici atestaţi o va efectua şi de dimensiunile imobilului/unităţii de clădire ce se supune auditării energetice. Veţi primi o ofertă cu cotaţia de preţ şi timpul estimat de execuţie.
Conteaza mult si cum ceilalti isi incalzesc propriul imobil. Apartamentul nostru stiam ca este friguros dupa pozitionarea blocului si cum bate soarele. Vara e bine… Iarna, centrala rullz! Cred ca printr-o mica investigatie, pe la asociatie, cu vecinii, iti poti da seama si singur cat de rentabil poate fi si confortul in viitoarea locuinta.
Da, in afara de cerintele legii, omul isi poate da seama si orientandu-se dupa pozitia imobilului.
Uite, la noi in bloc foarte putini au centrala termica. In apropierea noastra nu e nimeni, asa ca reusim sa oferim un strop de caldura locatarilor din trei apartamente cand dam drumul la centrala. :)
eu n-am inteles niciodata cum functioneaza certificatul asta energetic la apartament. sunt atatia factori care pot influenta, daca un vecin isi izoleaza apartamentul de exemplu sau daca pur si simplu il renoveaza. in fine, e bine ca stim acum de unde sa luam certificate ietine, macar atat. :)
Din cate stiu eu, sunt o multime de factori de care tin cont atunci cand evalueaza o cladire sau chiar un apartament. Probabil, printre altele, tin cont si de apartamentele vecine… :)
Sa luam o situatie ipotetica: apartamentul meu e cotat cu B. Daca vecinii isi izoleaza bine apartamentele, oare pot primi clasa A fara sa fac la mine schimbari? :)
Ma bucur ca am aflat de unde pot obtine un certificat energetic pentru apartamentul in care locuiesc, in cazul in care doresc sa il inchiriez sau sa il vand. Mltumesc pentru pont! :)
P.S. Nu stiam ca exista o diferenta intre un certificat energetic si un audit energetic… Ma bucur ca am citit articolul si acum sunt mai informata asupra acestu aspect :) !
Eu ma bucur ori de cate ori le pot fi de folos cititorilor mei. :)
Mai nou, si anvelopele beneficiaza de etichete. Astfel, pot fi clasificate in functie de clasa de consum, clasa de franare, dar si nivelul de zgomot.
Se pare ca aceasta clasificare energetica s-a extins de la frigidere, masini de spalat… si la case, apartamente dar si anvelope :) .
Interesanta informatie. Chiar nu stiam… :)
Am aflat si eu ce importante sunt certifictele energetice…chiar pe pielea mea. Bine ca nu am fost pusa in postura de a cumpara vreo casa, ca pana de curand nu aveam habar de asa ceva.
Cred totusi ca la notariat nu poti merge pentru semnarea actelor daca nu exista si acest certificat. Cred… :)
Poate v-ar fi utila si informatia ca exista un catalog online cu firme doar din aceasta nisa ingusta (certificat energetic si audit energetic). Contine deja cateva zeci de firme din domeniu (organizate pe judete). Eu am realizat acest catalog tunci cand am vazut cate comenzi de site-uri din acest domeniu am primit.
Gasiti aici datele de contact, programul de lucru, informatii despre preturi etc. pentru fiecare firma inscrisa (inscrierea este gratuita).
Mie-mi plkace sa am de unde alege, iar din acel catalog aveti de unde alege.
Este interesanta ideea unui catalog. :)