Uneori am senzatia ca am ajuns ca babele de care radeam candva, cand ma iritau cu sfaturile necerute pe care le dadeau oricui le iesea in cale. De curand m-am trezit facand aproape acelasi lucru in troleibuz, caci acest mijloc de transport in comun aduna laolalta oameni din toate zonele sociale. Povestea a inceput cu niste baieti de liceu (probabil) care discutau despre centrale termice. Unul dintre ei, pe un ton aproape ironic, isi intreba prietenii cine sunt fraierii care isi cumpara centrale termice pe lemne cand pe piata exista atatea modele de centrale termice pe gaz. Nu m-a rabdat inima sa tac si i-am spus, neintrebata, ca “fraierii” la care se gandeste sunt de fapt oameni care dispun de cantitati mari de lemne sau care locuiesc in zone unde nu exista conducte de gaze si nici posibilitati de a aduce asa ceva prea curand.

S-a uitat la mine mirat, pe jumatate neincrezator si pe jumatate jenat, apoi a butonat sub ochii mei telefonul, cautand centrale termice pe lemne preturi. A avut surpriza de a observa ca anumite modele de centrale termice pe lemne au preturi mai mari decat ale centralelor termice pe gaz, ceea ce i-a dat de inteles ca “fraierii” la care se gandea el nu sunt chiar fraieri. Daca omul are padure si drept de a taia in fiecare an o cota parte din ea, suficienta pentru incalzirea unei case, de ce oare sa isi cumpere o centrala inutila pa gaz, cand poate cumpara o centrala termica pe lemne, sa nu mai dea nici un ban in plus dupa investitia initiala?

Noi chiar avem un prieten care detine o portiune de padure undeva intr-un sat, la vreo 40 de kilometri de Ploiesti. In acel sat nu exista nici urma de gaze. De cand se stiu, oamenii si-au incalzit casele cu lemne, iar acum fac acelasi lucru. Unii la sobe, ca nu isi permit altceva (in general batranii sau familiile cu multi copii), iar ceilalti folosind centrale termice pe lemne, care chiar ii ajuta sa faca economie si sa aiba permanent caldura in intreaga casa, oricat ar fi ea de mare. Desigur, pentru o mai mare economie, ar fi indicat ca fiecare om sa isi izoleze cat mai bine casa, pentru a putea pastra caldura degajata de centrala termica pe lemne cat mai mult timp in interior.

De curiozitate, cand am ajuns acasa am cautat si eu pe internet detalii despre aceste centrale termice pe lemne si am aflat ca o singura sarja de lemn, turba si bricheta de rumegus ajuta centrala sa arda timp de 30 de ore, lucru care mie personal mi se pare uimitor, caci omul scapa de chinul pe care il traia cu soba, umpland de cateva ori pe zi masinaria cu cate un brat de lemne. Acum mai toata lumea, chiar si pe la satele uitae de lume, s-a modernizat si cauta sa aiba confort in viata de zi cu zi, sa scape de chinul pe care il indurau altadata bunicii nostri. Pentru centrale termice pe lemne puteti intra pe site-ul http://www.stropuva-romania.ro/.