Când eram copil îmi petreceam timpul liber cu jocuri de fete şi plimbări cu bicicleta, asta când nu mă băgam în jocurile de grup cu mingea sau chiar cu “pistoale” făcute din beţe. După ce am devenit mamă, am remarcat că jocul fetelor era aproape inexistent. Nimeni nu le mai învăţa să îmbrace o păpuşă, să gătească în vase de bucătărie miniaturale sau să alinieze fetiţele mai mici pentru a le testa cunoştinţele în joaca “de-a şcoala”. Mi se părea de-a dreptul trist şi cred în continuare că acea generaţie a plecat în viaţă cu un oarecare dezavantaj. Astăzi lucrurile par să reintre pe un făgaş cunoscut şi, în acelaşi timp, încă neanalizat suficient. Ţinând pasul cu vremurile, creatorii oferă alternative prin cele mai noi jocuri de fete lansate in online.

Prin joc se dezvoltă armonios copilul, spun specialiştii. Fetiţelor le place în continuare să îmbrace şi să legene păpuşile, să imite adulţii şi tot ceeea ce văd în jurul lor, numai că acum o fac în mediul online, unde fiecărei fete i se oferă ocazia de a-şi alege jocul şi personajul preferat, de a învăţa prin joc regulile de bază ale societăţii, de a face primii paşi în folosirea unui computer. Sigur, este necesar ca părinţii să îşi supravegheze copiii, să îi ajute în alegerea jocurilor potrivite vârstei şi să ţină cont de faptul că orice exagerare dăunează. Timpul petrecut pe internet cu jocuri de fete este câştigat numai dacă nu depăşeşte anumite limite, în funcţie de vârsta copilului.

Mă uit la fata cumnatei mele şi nu mă pot mira îndeajuns. Vine de la şcoală, se schimbă, mănâncă, îşi deschide calculatorul şi se joacă vreme de o oră jocuri de fete cu sirene, cu bebeluşi pe care trebuie să îi îngrijească, cu mămici doctor sau cu prinţese, apoi închide calculatorul fără ca cineva să îi ceară acest lucru şi se apucă de teme. Spre deosebire de ea, băiatul meu a încercat întotdeauna să prelungească timpul petrecut la calculator, cu jocuri, invocând diverse motive şi făcând mii de promisiuni. Încă mai regret faptul că cedam atât de uşor în faţa rugăminţilor sale. E drept, când aveam eu băiatul micuţ încă nu se vorbea atât de mult despre pericolul la care expunem copiii dacă îi lăsăm nesupravegheaţi prea mult timp la calculator.

Cele mai noi jocuri de fete sunt gândite să ofere atât informaţii despre lumea înconjurătoare, în concordanţă cu anul 2015, cât şi elemente care să ajute la o mai bună educaţie a copilului. Depinde doar de noi, părinţii, cei ce avem puterea şi obligatia de a îndruma fetele pe drumul cel bun, să le oferim ceea ce le poate fi cu adevărat de folos, să cunoaştem caracteristicile jocurilor şi să le alegem pe cele cu adevărat educative. Printre cele mai noi jocuri de fete apărute in online se numără şi cel numit Creatorul de păpuşi. Acesta a devenit în scurt timp preferatul nepoatei mele, iar mie mi-a trezit speranţa că într-o zi, când fetiţa va creşte, îşi va folosi în viaţa reală cunostinţele acumulate în joacă.

creatorul de papusi

Am văzut de curând un documentar despre o doamnă care, din dragoste pentru păpuşi, după ce a investit o avere în colecţia sa, a decis să îşi creeze propriile exemplare. Acest lucru i-a adus nu doar satisfacţia pe care orice artist o simte văzându-şi opera, ci şi o mulţime de beneficii materiale, căci păpuşile ei se vând acum în întreaga lume. Sigur, nu tuturor fetelor le este sortit să devină medici sau artişti, însă având mai multe opţiuni, vor putea decide în cunoştinţă de cauză. De aceea susţin că cele mai noi jocuri de fete sunt gândite să le fie cu adevărat utile, dacă părinţii sunt atenţi şi aleg ceea ce trebuie.