Uitasem că urmele dispar la orice adiere de vânt

Am colindat lumea în lung și în lat, i-am studiat fiece operă de artă și orice colț de natură sălbatică, încercând să înțeleg de ce ne-am născut și ce putem face pentru a lăsa urmașilor noștri pământul în stare bună. Am închis ochii și am plecat în cele mai interesante călătorii imaginate vreodată de om.

Am străbătut planeta de la un cerc la altul, de la sud la nord și-apoi am dat o roată pe la ecuator. Mergeam încet, târșâind picioarele, ca urma-mi să rămână imprimată în pământul cald. Fermecată de priveliști, uitasem că urmele dispar la orice adiere de vânt, la orice ploicică, la orice mișcare seismică.

Mă acopeream cu nori pufoși

Cercetam vechile biblioteci, atingeam în treacăt statui ridicate în cinstea celor ce s-au făcut remarcați, culegeam câte o floare rară și studiam chipuri de oameni senini sau împovărați de gânduri. Îmi prindeam raze de soare în păr și fulgi de zăpadă în loc de cercei, îmi făceam sandale din frunze răcoroase de ferigă și mă acopeream cu nori pufoși.

Ochii încercau să se deschidă, ca pentru a studia hărțile întinse pe masa de lucru. Nu i-am lăsat niciodată, de teamă că lumina care se strecura prin fereastră ar fi putut destrăma visul ce îl trăiam într-un secret absolut.

M-am învârtit în cerc în jurul Pământului, în jurul meu și-al gândurilor mele

Am urcat munți și am înotat mări, am străbătut câmpii și am rătăcit jungle, am călcat noroaie și am strivit petale, în căutarea acelui ceva fără nume și fără chip ce-ar fi putut schimba ordinea lumii. M-am învârtit în cerc în jurul Pământului, în jurul meu și-al gândurilor mele, căutând drumul către casă.

Urma de cerc dispărea de cum mă îndepărtam de ea. Unde și cum să regăsesc drumul? mă întrebam, ușor panicată. Apoi mi-am amintit că orice om este asemeni eroului mitologic ce își regăsea puterea și tăria doar pe pământul-mamă, în locul natal.

Să las o urmă pe pământ

În cerc

Încerc

Să mă învârt,

Să-mi legăn pletele în vânt,

Să las o urmă pe pământ.

Cele mai interesante călătorii imaginate vreodată de om

Psi-lunelile sunt articole scrise pe o temă dată. Săptămâna aceasta am avut ca temă Urma de cerc, așa că am scris despre Cele mai interesante călătorii imaginate vreodată de om.