Jantele au inceput sa primeasca atentia pe care o merita, ele avand un rol tehnic esential pentru buna functionare a masinii. La inceputurile automobilisticii insa, jantele avea un cost de achizitie foarte ridicat, putini soferi permitandu-si un set de jante aliaj care sa le schimbe aspectul masinii si sa le ofere o performanta mai ridicata. In prezent insa, orice sofer poate sa isi achizitioneze un set de jante aliaj potrivite pentru masina sa, care sa ofere o performanta mai ridicata si sa aiba un aspect sportiv atragator.

Spunem ca jantele au un efect major asupra performantei, pentru ca multi soferi nu sunt constienti de acest aspect, ca un set de jante poate avea un impact major asupra distantei de franare si accelerare si asupra stabilitatii masinii in viraje. Aceste aspecte se pot observa in special in cazul in care faceti trecerea de la un set de jante clasice, la un set super usor, de tipul OZ Ultraleggera, care ofera performante majore. Diferenta va fi resimtita in special in cazul unor franari puternice sau in cazul unui viraj la o viteza ridicata, masina avand un comportament mult mai agil.

Dimensiunea jantelor si importanta lor

O importanta ridicata asupra performantei masinii o are dimensiunea jantelor. In comparatie cu anvelopele, dimensiunea jantelor este mai complexa si este formata din mai multi indici, precum ET, J, CB si R. Este important sa faceti o configurare dupa masina inainte de achizitia unui set de jante, pentru a fi siguri ca se potrivesc.

Cele mai populare dimensiuni de jante folosite de catre soferii romani sunt jante r15, jante r16 si jante r17. Setul de jante r15 este cel mai potrivit daca aveti o masina compacta si doriti sa oferiti un look mai sportiv masinii. Puteti opta pentru jante tabla 15 si pentru un set de capace auto. Un set de jante r16 este recomandat pentru masinile de tip turism, clasa compacta, care sunt o gama compacta intre limuzina si masini mici. Setul de jante r17 este cea mai potrivita alegere daca aveti o masina sportiva, pe care o conduceti zilnic, pe drumurile din tara care au gropi si sunt si defectuoase.

Daca aveti o masina tip turism, cu 4 portiere, cea mai recomandata dimensiune de anvelope o reprezinta seturile de jante r16 sau jante r17. Raport performanta-pret sunt cea mai avantajoasa optiune. Cumparati jante auto doar de la magazine de incredere.