Nu este un fapt necunoscut acela ca, uneori, intr-o relatie, cei doi parteneri se confrunta cu momente dificile si tensionate. In cele mai multe astfel de cazuri, intervine dorinta de a reveni la momentele frumoase de la inceput, insa calea perfecta pentru aceasta pare de negasit.

Este extrem de important nu doar pentru o relatie, ci si pentru o casnicie sa se aleaga mereu varianta unei a doua sanse, care sa conste in efortul ambilor parteneri de a salva legatura stransa formata in timp.

Care sunt caile ideale prin care poti lupta pentru relatia ta?

  1. Comunicare: atunci cand acest aspect este bine pus la punct intr-o relatie, cu siguranta cuplul este de nedespartit. Daca lucrurile par sa fie delicate, ei bine, trebuie sa stiti ca prin comunicare ajung sa se solutioneze si razboaie, nu doar certuri in viata de cuplu. De asemenea, succesul unei relatii nu trebuie sa conste doar in pasiune si in iubire, deoarece in timp fundamentul ramane comunicarea si respectul reciproc.
  2. Invata intai sa asculti si apoi sa iti exprimi parerea: cu siguranta nici o persoana nu va aprecia o relatie in care parerea sa nu este ascultata. Din acest motiv, indicat este ca fiecare dintre cei doi parteneri sa poata sa isi exprime liber motivele pentru care apar frecvent nemultumiri.
  3. Nimeni nu este vinovat, ambii parteneri trebuie sa gaseasca o cale de solutionare a problemelor: bineinteles, inainte de a incerca sa se gaseasca solutii, trebuie identificata problema, insa asta nu inseamna ca unul dintre cei doi parteneri poarta vreo vina. Marea majoritate a cuplurilor intampina probleme frecvent deoarece unul dintre parteneri incearca mereu sa gaseasca un „tap ispasitor”.
  4. Relatia trebuie „condimentata”: in special, cei care au un timp indelungat impreuna intampina probleme privind lipsa pasiunii in viata de cuplu. Cu timpul, este destul de dificil a se lupta cu aparitia monotoniei, dar mai ales cu pierderea intensitatii trairilor. De aceea, atat femeia, cat si iubitul sau trebuie sa incerce pe cat de mult posibil sa identifice de ce erau atrasi in trecut la partener. Apoi, folosindu-va de aceasta, dar si de amintirile frumoase, puteti sa va reapropiati unul de celalalt.
  5. Ajutor specializat: psihoterapie pentru cuplu. Pentru a apela la acest serviciu, este important inainte a se intelege exact ce presupune. De exemplu, pe site-ul psihart.ro, specialistii in psihoterapie definesc aceasta ca fiind o modalitate de a identifica dificultatile in viata unui cuplu, ca mai apoi sa se analizeze cu scopul de a gasi cele mai potrivite solutii. Exista diverse tematici ce pot fi abordate in timpul sedintelor, in functie de principala problema cu care partenerii se confrunta. De asemenea, terapeutul are rolul de a favoriza dialogul dintre cei doi, modeland stilurile nepotrivite de comunicare si de relationare. Totodata, cu un ajutor specializat si impartial este cu mult mai usor sa se gaseasca o cale de solutionare a problemelor. Atunci cand vine vorba de terapia de cuplu, obiectivul principal consta in asteptarile si nevoile ambilor parteneri, oferindu-le acestora noi perspective prin rezolvarea conflictelor.

 

Atunci cand vine vorba despre problemele in viata unui cuplu, este posibil ca acestea sa porneasca de la aspecte total irelevante care au luat amploare. Cu cat solutiile sunt mai multe, dar si eficiente in acest sens, cu atat binele fiecaruia dintre parteneri va deveni un bine unitar.