Din nicio casa nu trebuie sa lipseasca lumina. Indiferent de anotimp, daca se insereaza mai devreme sau mai tarziu, daca in incinta locuintei se lucreaza, sunt copii mici sau persoane in varsta, lumina este indispensabila.

Lumina artificiala este asigurata de corpuri de iluminat moderne, care pot fi montate in fiecare incapere a locuintei, in functie de marimea spatiului, de necesitatea privind gradul de iluminare, de activitatile desfasurate, iar lista poate continua. Magazinul online EGLO ofera celor interesati posibilitatea de a investi in mod inteligent in solutii de iluminare.

Corpul de iluminat modern – intre design si partea practica

Pentru ca un corp de iluminat sa fie achizitionat cu incredere de catre cei interesati, acesta trebuie, in primul rand, sa arate bine. Designul este foarte important, mai ales daca persoanele care il cumpara tin ca acesta sa se incadreze perfect in aspectul incaperilor si in modul de amenajare al acestora. Insa nu doar designul este important, ci si aspectul practic.

Oamenii sunt tentati sa creada ca este suficient sa puna cate o lustra cu cate doua-trei becuri in fiecare camera si si-au indeplinit aceasta indatorire, aceea de a asigura lumina in intreaga casa. Poate ca este o solutie buna din punctul de vedere al costurilor, insa va fi o optiune destul de greu de acceptat pentru cei care au de intreprins diferite activitati, precum completarea unor documente, crosetat sau citit, activitati ce implica multa migala si necesita o lumina puternica in unele incaperi.

Intr-o locuinta este nevoie de lumini punctuale, de veioze si lampadare cu o intensitate luminoasa mai scazuta, care se aprind seara, inainte de culcare, dar si de lumini practice, care isi pastreaza intensitatea indiferent de momentul din zi. Tranzitia treptata de la lumina puternica la cea slaba este foarte importanta in ceea ce priveste somnul, de aceea corpurile de iluminat cu aceasta functie sunt necesare in dormitor.

Foarte multe corpuri de iluminat au si o latura practica, adica o activitate pentru care sunt mai potrivite decat alte tipuri de corpuri de iluminat. Este important ca oamenii sa invete sa le pozitioneze in mod corespunzator.

Sfaturi pentru pozitionarea si alegerea corpurilor de iluminat de interior

Daca este vorba despre lumini de citit, acestea trebuie amplasate intotdeauna in spatele utilizatorului, ca sa nu le priveasca in mod direct. Corpurile de iluminat cu o intensitate mare, agatate de tavan, se potrivesc cel mai bine in baie si in bucatarie, in timp ce spoturile incastrate se potrivesc in incaperile cu tavanul mai jos.

Pentru accentuarea si punerea in evidenta a anumitor obiecte de mobilier sau decoratiuni se recomanda folosirea spoturilor directionale. Totodata, veiozele de citit trebuie amplasate pe noptiera, mai jos de nivelul ochilor, in timp ce aplicele de baie sunt ideale a fi amplasate pe ambele parti ale oglinzii, pentru o iluminare simetrica a fetei la nivelul nasului.

Alegerea unui corp de iluminat se va dovedi o adevarata provocare pentru cumparatorii care nu cunosc aceste reguli.