Skip to main content

Cele 21 de cuvinte

3, 30 dimineaţa. Nu reuşesc să adorm. În minte îmi stăruie o idee găsită la Chirilă. Oare chiar am putea defini un om folosind doar 21 de cuvinte? M-aş putea descrie pe mine, cu tot ceea ce simt că sunt, gândesc şi vreau, în atât de puţine cuvinte? Ar putea ajunge omul cândva să comunice cu ceilalţi utilizând un număr fix de cuvinte, mereu aceleaşi cuvinte, pentru a-şi exprima trăirile, dorinţele, nevoile? Ne-am putea cunoaşte mai bine sau am fi mai săraci şi am exprima mult mai puţin prin cele 21 de cuvinte? Ar mai atinge fericirea oamenii care iubesc să vorbească mult, să descrie cu lux de amănunte fiecare întâmplare şi fiecare gând? 

3, 37 dimineaţa. Se opreşte curentul electric în cartier. Ca de obicei, de vină este probabil brutăria de peste drum. Se stinge televizorul ce bâzâia şi îmi arunca umbre peste pereţi. Caloriferele încep să se răcească. Frigiderul îşi va plânge soarta fără cuvinte, într-o mică baltă scursă pe gresie. Câţi dintre vecinii mei vor bănui dimineaţă că am trăit o noapte albă în beznă şi că aparatele lor electrocasnice au fost în moarte clinică?

3, 41. Moment solemn. În liniştea casei şi a cartierului, îmi pot alege cele 21 de cuvinte care să mă reprezinte. O alegere despre care jocul imaginat de Tudor Chirilă spune că ar fi ireversibilă. De această alegere ar depinde comunicarea ulterioară cu semenii mei. Că îmi va fi cald sau frig, că voi dori dulce sau sărat, că voi iubi sau dispreţui, că voi sta degeaba sau voi călători, că voi scrie sau voi citi, că voi plânge sau râde, tot aceleaşi 21 de cuvinte voi avea la dispoziţie pentru a-mi exterioriza sentimentele. Grea alegere…

Care sunt cele 21 de cuvinte ale tale? Arată-te într-un alt mod. Şi poate te vom înţelege mai bine. Poate ne vom înţelege mai bine. Haideţi să înfiinţăm comunitatea celor care vorbesc mai puţin şi simt mai mult. Ficţiunea celor 21 de cuvinte. Nu trebuie decât să trimiţi cele 21 de cuvinte care te reprezintă. Şi să duci mai departe acest joc. Te-ai gândit că în toată lumea asta s-ar putea să existe o persoană care alege aceleaşi cuvinte ca tine?

4, 21 (de cuvinte). Le înghesui pe hârtie, în beznă. Când se aprinde lumina, descopăr că unele coincid cu alegerea dată exemplu de Tudor…

Viaţă, acţiune, zâmbet, copil, animal, vânt, cuvinte, portocaliu, uşă, centru, atingere, zbor, negru, imperfect, raţiune, umanitate, lumină, entuziasm, dulce, foc, nod. 

Comments
 • Mihaela March 2, 2015 at 11:48 am

  Viata, fericire, copil, pasiune, independenta, entuziasm, zambet, mov, credinta, schimbare, provocari, descoperiri, durere, renastere,bunatate, frumusete, culoare, diversitate, dorinta, imperfectiune, libertate!

  • Vienela March 2, 2015 at 12:00 pm

   Deja am senzatia ca anumite cuvinte ne sunt indispensabile… 🙂
   Ma intreb cum de am uitat de libertate…

 • vax-albina March 2, 2015 at 11:49 am

  Mi-ai dat motiv de introscpecţie. Preiau leapşa, dacă nu te superi.

  • Vienela March 2, 2015 at 11:51 am

   Cum sa ma supar? Abia astept sa aflu mai multe despre tine… 🙂

 • Preiau leapşa. | Jurnal de fraieră March 2, 2015 at 1:03 pm

  […] acum postarea Vienelei mă grăbesc să răspund. Dacă voi sta să “cujet”, nu voi mai fi în stare. Zice ea: […]

 • adelinailiescu March 2, 2015 at 3:15 pm

  Grea treaba, zau! Dar buna provocare. E vreo suparare daca o preiau si eu?

  • Vienela March 2, 2015 at 3:35 pm

   Sigur ca nu e cu suparare, mai ales ca m-am bagat in tot felul de chestii si nu am reusit sa mai ajung pe la tine de o viata. 🙂

 • Javra March 2, 2015 at 3:34 pm

  Asta vrea să fie o leapşă? Nu prea particip la lepşe, care presupun constrângere prin definiţie. Dar, de curiozitate, de ce 21 de cuvinte şi nu 20? Sau 69, ar adăuga un hâtru.
  21 nu-i nici măcar un număr rotund.

  • Vienela March 2, 2015 at 3:37 pm

   Da. la origine era leapsa. Tot in aceasta categorie am inclus-o si eu, desi ar putea fi dezvoltata ideea in fel si chip. Cine stie ce a fost in mintea omului cand a decis ca 21 sa fie numarul magic? Poate tocmai faptul ca nu reprezinta nimic interesant acest 21… :)))

   • vax-albina March 2, 2015 at 6:40 pm

    eu am asociat cifra cu cele 21 grame ale “sufletului” citite iniţial la Nichita Stanescu.

    • Vienela March 2, 2015 at 6:55 pm

     Aaaa, sigur asta a fost! Cum de nu m-am gandit? :)))

 • Javra March 2, 2015 at 3:36 pm

  În plus, tu, Vienela, eşti mai complexă decât te-ar caracteriza 21 doar de cuvinte.

  • Vienela March 2, 2015 at 4:42 pm

   Cred ca fiecare dintre noi este greu de caracterizat in doar 21 de cuvinte. Tocmai in asta consta dificultatea jocului. 🙂

 • Dincolo de nume… | ropot de secunde... March 3, 2015 at 11:57 am

  […] o vizită la Vienela, adaug şi 21 de cuvinte care, dincolo de nume, m-ar putea descrie… oarecum şi întrucâtva. […]

 • Andra March 3, 2015 at 2:51 pm

  Am putea simti mai mult, dar care ar fi beneficiul daca nu am intreprinde nicio actiune ? Si uite asa ajungem din nou la comunicare.

  • Vienela March 4, 2015 at 5:17 am

   Cand simti mai mult, cred ca apare si impulsul de a actiona mai mult… Si da, fara comunicare nimic nu merge…

 • 21 | O zeama de cuvinte March 3, 2015 at 9:52 pm

  […] mai preluat demult o leapsa, aproape ca nici nu mai stiu cum se face. Dar am gasit la Vienela un subiect care mi-a starnit interesul: cum te-ai caracteriza in doar 21 de cuvinte? Nu stiu de ce […]

 • Rudolph Aspirant March 4, 2015 at 3:54 am

  Ha ! In sfarsit o leapsa noua pe care sa o pot si eu prelua ca sa ma joc, nu doar sa ma chinui sa inventez numai eu lepse asa in continuu ! Deja am inceput sa ma gandesc la care ar fi modalitatea cea mai adecvata de a alege acele 21 de cuvinte plus daca trebuie sa acord atentie si proportiilor categoriilor gramaticale morfologice, adica daca e important sa fie un nr precis de substantive, vs verbe, adverbe, poate si onomatopee, etc ! Oare sa aleg aceleasi proportii care exista in dictionar sau sa caut proportiile utilizate in diferite forme literare sau de comunicare verbala ? Adica de ex sunt sigur ca intr-un roman de actiune sunt mai multe verbe poate decat intr-o poezie ! Insa nu stiu daca e valabil pt onomatopee…trebuie sa mai deliberez ca sa iasa asa cat mai bine ! Mi se pare o leapsa ff interesanta plus care ma va determina sa caut mai multe chestii despre cuvinte pe Google, deci si o leapsa ff educativa !

  • Zina March 4, 2015 at 4:40 am

   Eu aș alege formele gramaticale care mă reprezintă pe mine, nu gramatica sau dicționarul. Cred că cele mai multe ar fi verbele…

   • Vienela March 4, 2015 at 5:20 am

    Da, tocmai din acest motiv nici nu am repetat aici regulile impuse de leapsa lui Chirila, ca omul sa aiba libertate totala in a alege ceea ce crede ca il reprezinta.

  • Vienela March 4, 2015 at 5:19 am

   Eu mi-am stors creierii incercand sa rezolv macar una dintre ultimele doua lepse de la tine, insa nu mi-a iesit nici macar “o zeama de cuvinte”… :)))
   Imi place, imi place sa te vad implicat si pornit in cercetare. Sunt sigura ca vei scoate la lumina lucruri surprinzatoare.

 • Rudolph Aspirant March 4, 2015 at 3:59 am

  Orice ar fi, tin ff mult ca unul din cuvinte sa fie onomatopeea Zbrrr ! Am stat chiar sa ma gandesc daca poate Vajjj mi se potriveste mai bine, insa parca Zbrrr imi place mai mult cum suna !

  • Vienela March 4, 2015 at 5:24 am

   Vajjj ma duce cu gandul la Harry Potter… :))
   Interesante alegeri…

 • Rudolph Aspirant March 4, 2015 at 4:11 am

  P.S. Ha ! Ha ! De cateva minute bune ma tot distrez gandindu-ma la diverse chestii si cuvinte, de ex tin sa fie si un cuvant dacic printre cele 21, si ala in cazul meu nu poate fi decat Branza ! Insa voi rezolva leapsa integrala pe blog, poate chiar in mai multe variante, asa din diverse perspective, ca doar si eu pot fi privit si descris chiar de mine insumi din diverse perspective si unghiuri de vedere, inclusiv una in care as incerca sa ma descriu intr-o fraza completa alcatuita din 21 de cuvinte. Abia astept !

  • Vienela March 4, 2015 at 5:29 am

   Da, aprob din toata inima cuvantul dacic. Poate ar trebui intr-o zi sa incercam o leapsa cu 21 de alimente preferate sau 21 de cuvinte dacice… 😀
   Am vazut ca Adelina a raspuns in ambele variante: cuvinte separate si o fraza de 21 de cuvinte… Cred ca voi incerca si eu… 😉

 • Rudolph Aspirant March 4, 2015 at 4:32 am

  Aoleu ! Am citit versiunea originala propusa de Tudor Chirila in 2007 si acolo o regula zice ca nu e voie sa folosim onomatopee, nici prepozitii si destule altele ! Dar nu zicea nimic de adverbe ! Ma voi fofila probabil cu “zbarnaind” ! Ar putea iesi chiar poetic !

  • Vienela March 4, 2015 at 5:31 am

   Pai nu e musai sa respectam intru totul regulamentul…

 • Zina March 4, 2015 at 4:44 am

  Prea puține cuvinte. Orice om, oricât de simplu ar părea, e definit de mult mai multe cuvinte decât 21. De fapt, nici nu e definit de cuvinte, așa, luate separat. În fond, graiul nostru e articulat în propoziții și fraze, rar comunicăm numai printr-un cuvânt.

  Ideea este, însă, interesantă, în sensul că ne îndeamnă spre autocunoaștere.

  Zi frumoasă, Vienela !

  • Vienela March 4, 2015 at 5:31 am

   Da, e drept, sunt prea putine cuvinte, dar tocmai in asta consta farmecul jocului. 🙂
   O zi senina sa ai, Zina!

 • Nice March 4, 2015 at 6:21 pm

  Ce coincidenta nice, chiar ieri ii spuneam iubitului meu ca au disparut lepsele din blogosfera. :))
  Ca nu mai sunt la moda. Dar iata ca m-am inselat. Ia sa incerc si eu o descriere:
  iubire, frumusete, calatorie, pasiune, medieval, culoare, fotografie, apa, speranta, dor, cer, stabilitate, cuvant, viata, visare, alb, flori, lumina, perseverenta, lupta, destin.

  • Vienela March 7, 2015 at 10:02 pm

   Da, e drept ca nu mai sunt atat de dese ca altadata… Cei vechi au raspuns cam la toate, iar cei noi sunt cu gandul numai la advertoriale. Noroc ca Rudolph care mai inventeaza cate una, noroc cu Tudor care mai scoate la lumina lepse vechi… :)))
   Imi plac mult cuvintele alese de tine si cred ca te caracterizeaza perfect… 🙂

 • […] nou, mi s-a semnalat o altă situație. Și pentru că o respect mult pe Vienela în virtutea unei colaborări frumoase cu ea și cu cei de la Lenjerii de Pat Outlet, țin […]

 • […] îndrăgostit de ideea de a deveni femeie-cu blog. A scris alert, vesel, simplu. A căutat oameni, a căutat cuvinte, a căutat viaţa din spatele blogurilor. Apoi a simţit cum o povară îi apasă pe suflet. A […]

 • Claudia March 4, 2017 at 10:08 pm

  Greu de ales…Să zicem:copii,iubire,soare,flori,mare,romantism,visare,pasiune,dăruire,animale,fluturi,viață,natură,fotografii,carte,stele,roșu,familie,emoție,pace,cer;

  • Vienela April 12, 2017 at 12:41 pm

   Frumoase cuvinte ai ales! Cuvinte de om bun!

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.