Cu numeroase beneficii pentru sanatate, ceaiul rooibos – popular, cunoscut si ca ceaiul rosu african – prezinta o sumedenie de motive pentru care orice persoana ar trebui sa il consume. Un aspect interesant al acestui tip de ceai este faptul ca planta din care este realizat creste in Africa de Sud, in cadrul unei zone muntoase. Tot in aceasta locatie, initial, ceaiul a fost consumat in special datorita efectelor sale rapide privind tratarea acneei, iritatiilor de la nivelul pielii, precum si atenuarea mancarimilor – fiind aplicat in medicina traditionala a culturii africane direct pe pielea afectata. Cele mentionate nu sunt, insa, singurele beneficii ale ceaiului rosu.
Ceaiul Rooibos se incadreaza in familia de leguminoase, astfel incat nu doar infloreste, ci si face o serie de pastai similare cu boabele fasolei. De asemenea, aceasta planta rezista si in cazul unor conditii severe de seceta, radacinile sale patrunzand pana la doi metri adancime in pamant.
Proprietatile ceaiului Rooibos
Persoanele interesate de remediile naturiste in vederea ameliorarii sanatatii trebuie sa stie care sunt principalele proprietati ale acestui ceai:
- Continut bogat de antioxidanti, cu precadere a acidului ascorbic, ce are rolul de a sprijini combaterea radicalilor liberi si, in acest mod, scade riscul imbatranirii premature.
- Dispune de proprietati antispasmodice, asadar intervine in ameliorarea durerilor la nivelul abdomenului, stomacului sau intestinelor.
- Se bucura de proprietati anti-alergice (in special de reducere a histaminei – produsa in mod natural de organism), astfel incat, folosit in combinatie cu unguente ce au rol in tratarea pielii, devine un bun remediu impotriva eczemelor sau a altor afectiuni similare ale pielii.
- Are efect tonic sau izotonic, si este bogat in minerale, motiv pentru care majoritatea persoanelor care practica sporturi il prefera.
- Nu contine cofeina si este recomandat pentru ameliorarea afectiunilor cardiovasculare, anemiilor, infectiilor respiratorii, insomniilor si nu numai.
- Nu contine acid oxalic (acidul oxalic poate provoca aparitia pietrelor la nivelul rinichilor).
- Prezinta un continut mai scazut de tanine comparativ cu ceaiul negru.
- Continut bogat de nutrienti esentiali: fier, potasiu, sodiu, calciu, fluor, cupru, magneziu si zinc.
Ceaiul Rooibos – indicatii: acest tip de ceai este recomandat privind urmatoarele afectiuni: dureri de cap, migrene, colici, astm, insomnii, pancreatite, dureri cauzate de refluxul gastric, anemii, afectiuni cardiovasculare, eczeme, arsuri solare, greturi, acnee, cistite si nu numai.
Care sunt principalele beneficii oferite consumatorilor de ceaiul Rooibos?
Ceaiul rooibos pentru copii: intrucat nu contine cofeina, dar are rol in calmare si sprijinirea sistemului imunitar, poate fi consumat de copii, asupra carora aduce doar influente pozitive: suplimentarea mineralelor din corp, precum si sustinerea proceselor de crestere, respectiv dezvoltare.
Ceaiul rooibos si cosmeticele: deoarece are un rol important in tratarea pielii uscate, a eczemelor, a prevenirii imbatranirii premature, multiple companii de cosmetice folosesc acest ceai ca si ingredient fundamental in produsele lor.
Ceai rooibos pentru slabit: nu doar persoanele care fac sport, dar si multe altele, prefera ceaiul de rooibos intrucat acesta are un continut ridicat de minerale, vitamine, dar si antioxidanti, ce ajuta semnificativ in procesul de pierdere a kilogramelor nedorite. Astfel, fiind consumat dimineata, regleaza si accelereaza metabolismul, dar si detoxifica.
Ceaiul rooibos previne cancerul si tumorile: principalele studii efectuate pe baza acestui ceai au aratat ca influentele negative ale mediului, alimentatia nesanatoasa, dar si bolile, cum este cistita sau inflamarea prostatei, sunt impiedicate in a se manifesta la nivelul organismului daca se consuma regulat ceaiul rosu.
Ceaiul Rooibos in sarcina: este recomandat si femeilor insarcinate, intrucat acesta favorizeaza absorbtia nutrientilor mult mai usor, dar cuprinde si un bogat continut de vitamine, minerale si antioxidanti.
Alte beneficii ale acestui ceai: ameliorarea tensiunii nervoase, prevenirea deteriorarii ADN-ului, regenerarea tesutului hepatic afectat.
Contraindicatii ale ceaiului Rooibos: poate fi consumat fara probleme de catre oricine, indiferent de varsta sau de afectiune, intrucat nu prezinta efecte secundare si nici contraindicatii.
Prepararea ceaiului Rooibos:
- O lingurita de frunze de ceai Rooibos se adauga la o cana clocotita de apa
- Se lasa la infuzat intre 3-5 minute (pana la 6-7 minute daca se doreste un ceai mult mai concentrat)
- Cu cat se lasa mai mult la infuzat, cu atat continutul de antioxidanti va fi mai crescut
- Nu este necesara indulcirea ceaiului, insa dupa gust se poate adauga zahar, lamaie sau miere
Asadar, avand in vedere toate beneficiile mentionate anterior, consumul de ceai Rooibos este o solutie minunata pentru a oferi un plus de sanatate intregului organism.
Imi place tare mult acest ceai l-am descoperit de ceva vreme si m-am indragostit iremediabil de gustul sau.
Este si unul dintre preferatele mele.
Cana de ceai rosu nu trebuie sa ne lipseasca
Cana de ceai, in general, nu ar trebui sa lipseasca de pe birou. :)