Ce trebuie sa stii inainte sa-ti iei un caine
Am crescut si ingrijit multi caini in aceasta viata. Pot spune ca am adunat suficienta experienta cat sa le pot oferi si altora sfaturi utile. Ce trebuie sa stii inainte sa-ti iei un caine? Vei afla in randurile care urmeaza. Voi imparti acest articol in doua parti.
In prima parte vei citi sfaturi serioase, absolut necesare unei persoane care nu a mai avut vreodata caine.
In a doua parte a textului vor fi sfaturi aparent amuzante, insa ele vin tot din experienta mea indelungata cu cainii.
AICI GASESTI TOT CE ITI TREBUIE DACA VREI SA ITI IEI UN CAINE – hrana, jucarii, produse de igiena, accesorii si medicamente
Ce trebuie sa stii inainte de a-ti lua un caine: Sfaturi utile
In primul rand decide-te daca vrei un maidanez sau un caine de rasa. Maidanezul poate fi un excelent companion, insa trebuie sa ii acorzi toata atentia si dragostea ta, la fel cum ai face cu un caine de rasa. Trebuie microcipat, vaccinat, deparazitat, sterilizat, hranit si dresat. Daca vrei un caine de rasa, informeaza-te despre caracteristicile respectivei rase. De exemplu, daca esti o fire sedentara, care prefera sa stea la caldura casei privind la tv, nu iti lua sub nici o forma un husky, caci ei sunt caini activi care iubesc frigul.
Asigura-te ca vei avea destul timp sa ii acorzi cainelui. Acesta are nevoie sa fie scos de cel putin doua ori pe zi la pipi/caca. Vezi articolul De cate ori pe zi se scoate cainele afara. Asigura-te ca ai timp/chef sa te joci cu el zilnic, sa il rasfeti si sa il educi. Daca nu poti tu, gandeste-te daca cei din jurul tau vor fi dispusi sa te inlocuiasca sau daca iti permiti sa platesti pe cineva.
Socoteste daca ai suficienti bani. Un caine in casa inseamna cheltuieli in plus: mancare, jucarii, medic veterinar, eventual dresaj. Cainele, ca si omul, se poate imbolnavi, iar serviciile veterinarilor nu sunt deloc ieftine.
Trebuie sa stii ca un caine inseamna o mare responsabilitate. Esti responsabil pentru binele lui, caci va fi parte din familia ta. Esti, de asemenea, responsabil pentru faptele lui, asa ca asigura-te ca este bine dresat sa nu atace oameni sau animale.
Obisnuieste-te cu gandul ca primele luni alaturi de un caine sunt foarte grele, mai ales daca il iei de cand e pui. Va face pipi/caca in casa, va cere des afara, va distruge lucruri prin casa, va avea nevoie de tine, sa petreci cat mai mult timp cu el, ca sa invete repede regulile casei. Vor fi, de asemenea, si cele mai frumoase luni din viata ta. Vei descoperi ca un caine este ca un copil. Vei descoperi ce inseamna dragostea neconditionata. Vei fi fericit.
Daca ai copii sau planuiesti sa ai, gandeste-te bine la ceea ce vei face cu cainele. Daca nu vrei ca fiul/fiica ta sa creasca alaturi de un animal, atunci nu iti lua caine.
Daca ai deja alte animale in casa, asigura-te ca stii cum sa il introduci pe noul membru, in asa fel incat sa nu provoci un razboi.
Gandeste-te la ceea ce vei face cu cainele atunci cand vei pleca in vacanta. Poti lua cainele cu tine? Iti permiti sa il lasi la o pensiune canina?
Unde ai de gand sa stabilesti locul cainelui? Daca iti iei un bichon, de exemplu, trebuie sa stii ca locul lui este in casa, nu legat cu lantul in curte. De fapt, nici un caine nu ar trebui tinut legat in lant. Este o cruzime inutila si daunatoare.
Cainele, ca si omul, poate avea uneori probleme de sanatate. Te simti dispus sa aduni din casa voma sau diareea cainelui, daca se intampla sa ii fie rau? Poti trece peste un asemenea episod fara sa te enervezi, fara sa certi animalul, fara sa il abandonezi?
Te simti pregatit sa ai un companion pentru urmatorii 10-15 ani? Sa iesi in fiecare dimineata si in fiecare seara la plimbare, indiferent cat ai fi de obosit si cat ar fi vremea de rea?
Daca nu ai mai avut caine, este de preferat sa iti iei o femela. Masculii sunt incapatanati, mai greu de stapanit de catre persoanele fara experienta.
Femela intra in calduri inainte de a implini un an. Asigura-te ca stii ce ai de facut daca ti-a intrat cateaua in calduri.
Iata si lista cu accesorii pentru caini. Ar trebui ca unele dintre ele sa fie cumparate inainte sa aduci cainele in casa.
Alimentatia cainelui este foarte importanta. Evita porcariile no name si cumpara hrana de buna calitate daca vrei un caine sanatos si voios.
Daca poti bifa toate punctele de mai sus, atunci clar esti pregatit sa iti iei un caine.
Am pentru tine si alte cateva sfaturi, aparent amuzante sau neimportante, dar care iti vor prinde bine. Ce trebuie sa stii inainte sa-ti iei un caine?
Alege un nume cat mai scurt si reprezentativ pentru cainele tau. Ai aici lista alfabetica cu nume de caini masculi si femele. Va fi foarte greu spre imposibil pentru caine sa isi invete numele si sa raspunda la el daca il va chema Magdalena Keverich van Beethoven (sa ma scuze doamna si urmasii sai).
Primul cuvant pe care trebuie sa il invete patrupedul este numele partenerului tau. Acest lucru te poate scuti de oarece efort vreme de multi ani. Cere cainele la pipi/caca si nu ai chef sa iesi, esti obosit, ai treaba, ninge, ploua, tuna, fulgera, e pandemie sau vine sfarsitul lumii? Apropie-te de caine si sopteste-i la ureche numele partenerului. Daca patrupedul este macar cat Bruno sau Onix de inteligent, va pleca senin si va plange in urechea partenerului tau, care se va vedea nevoit sa se imbrace si sa scoata cainele.
Cunosti cele 10 porunci amuzante decretate de Bruno? Nu e nimic inventat acolo. In prezent am doi caini, ambii maidanezi. Am avut si caini de rasa (boxerul mamei mele, un ciobanesc corb, un malamut de Alaska, plus ca am ingrijit cainii unor prieteni pentru vreme indelungata – un husky si 2 ciobanesti german). Cei din urma nu mi-ai facut atatea probleme cate mi-a facut maidanezul Bruno, care e mai sensibil decat orice alt caine am cunoscut vreodata. A avut inclusiv alergie, parvoviroza canina si papilomatoza virala.
Ai aici Povestea unui câine ciobănesc corb – Jurnalul unui Sultan. Este povestea primului meu caine, Sultan, scrisa pe episoade, sub forma de jurnal. Din ea poti invata multe despre caini si despre cum ar trebui sa te porti cu ei.
Onix a mea, pe cand era inca pui (aproximativ 8-9 luni)
De ce sa iti iei caine? Iti spune Bruno aici – Cum stiu unii sa iubeasca.
Daca ti-a fost de folos articolul Ce trebuie sa stii inainte sa-ti iei un caine, te voi ruga sa dai un share.
Super tare articolul!! Felicitari!
Multumesc mult!
Felicitări pentru articolul util, interesant și chiar educativ. Îmi place ca e atât de detaliat. Bruno și Onix sunt adorabili, pupici ? ? ?
Multumesc mult! Te imbratisez! :*