Ce sărbătorim pe 8 martie
Curiozități despre Ziua mamei și Ziua Internațională a femeii. Tu știi ce sărbătorim pe 8 martie? Stii ce se cumpara de 8 martie?
Ai aici varianta audio a articolului Ce sarbatorim pe 8 martie. Curiozități despre Ziua mamei. Ziua Internațională a femeii.
https://youtu.be/uAp3GlYzHlc
Noi, românii, obișnuim să facem urări pentru mame în ziua de 8 martie a fiecărui an. Nu e nimic greșit în asta, mai ales că fiecare mamă este femeie în primul rând. Și totuși, puțini dintre noi știu că de fapt s-a stabilit ca ziua mamei să fie sărbătorită la o altă dată.
Onorarea mamei pentru toate sacrificiile ei, pentru toată dragostea ei, pentru tot ceea ce înseamnă statutul unic de mamă are o istorie veche în spate. Iată câteva curiozități și informații despre Ziua mamei și Ziua Internațională a femeii.
Ziua mamei reprezintă celebrarea fiecare mame în parte, dar totodată și celebrarea legăturilor materne, a maternității în sine și amintirea influenței pe care mamele o au în societate.
Încă din secolele XVII-XIX, în Marea Britanie a început ca ziua mamei să fie celebrată în a doua duminică a postului mare. În 2022, de exemplu, Regatul Unit va serba ziua mamei pe data de 27 martie.
În anul 1872, o pacifistă pe nume Julia Ward a încercat să stabilească o zi anume pentru a sărbători “mamele care se unesc în lupta pentru pacea mondială”. Probabil era prea devreme pentru omenire, căci demersul ei nu a avut succes, deși a încercat atât în Statele Unite, cât și în alte țări.
Anna Jarvis, o altă femeie din SUA, a încercat să cinstească memoria mamei sale într-un mod inedit. Ea a trimis scrisori organelor legislative și instituțiilor statului pentru a cere ca, o dată pe an, mamele să fie onorate printr-o sărbătoare națională. Demersul ei a avut succes abia după câțiva ani, în 1914, când președintele de atunci al Statelor Unite a decretat că a doua duminică a lunii mai va fi anual o sărbătoare națională în cinstea tuturor mamelor americane.
Ciudat este că mai târziu, Anna Jarvis a regretat enorm realizarea ei, și asta din cauză că celebrarea mamei a devenit rapid doar o altă sărbătoare comercială. Ziua mamei este astăzi mai mult despre flori, cadouri, felicitări, distracție, petreceri, și mai puțin despre însemnătatea spirituală a acestei sărbători.
Alte 70 de țări au urmat exemplul Statelor Unite ale Americii. Voi aminti aici Austria, Canada, Belgia, Brazilia, Germania, Italia, Japonia, Elveția, Turcia, Australia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Mexic, India și Singapore.
Pentru că România nu s-a aliniat la acest trend, o foarte lungă perioadă de timp noi am sărbătorit ziua mamei la aceeași dată cu ziua femeii, adică pe data de 8 martie a fiecărui an.
Abia în anul 2009, Senatul României a aprobat ca Ziua mamei să fie sărbătoare de sine stătătoare și celebrarea ei să se facă în fiecare an în prima duminică a lunii mai.
Așadar, românii sărbătoresc ziua mamei în luna mai, în prima duminică.
Totuși, așa cum spuneam și la început, nu este nimic greșit dacă celebrăm ziua mamei și pe data de 8 martie, căci fiecare mamă este femeie și merită a fi sărbătorită în fiecare zi a anului.
Dar haide să vedem ce sărbătorim pe 8 martie.
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977 de către Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Pe data de 8 martie a fiecărui an, oameni din întreaga lume sărbătoresc femeia, amintind de toate realizările pe care femeile le au în societate la nivel economic, social și politic. Totodată, ziua internațională a femeii ne amintește de lupta împotriva discriminării femeii și a violențelor exercitate asupra femeilor, care încă mai au loc în unele zone ale lumii, din păcate.
Ca o curiozitate, aș vrea să menționez că ziua femeii a fost prima dată sărbătorită la New York în data de 28 februarie 1909. S-a dorit a fi o sărbătoare în amintirea unei greve a femeilor, deși mai târziu s-a dovedit că în perioada respectivă nu avusese loc nici o grevă.
Și totuși, mai târziu, femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă pentru a cere încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.
În Uniunea Sovietică, ziua de 8 martie a fost declarată sărbătoare oficială de către comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin. Acest lucru s-a întâmplat după revoluția din octombrie, revoluția rusă din anul 1917.
La ora actuală, în multe dintre culturile lumii, pe data de 8 martie a fiecărui an fetelor și femeilor li se fac urări de bine, li se oferă flori și cadouri, li se organizează petreceri și așa mai departe. În unele țări, ziua de 8 martie a fost decretată zi de sărbătoare și declarată prin lege ca fiind zi liberă.
Dintre curiozități, aș mai aminti aici faptul că în China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă.
Cum este în România? Cum sărbătoresc femeile ziua de 8 martie? Aștept să aflu asta de la tine, din comentariul pe care îl vei lăsa.
Sper ca această scurtă incursiune printre curiozitățile și informațiile despre Ziua Mamei și Ziua internațională a femeii ți-a fost de folos, că a contribuit la mărirea bagajului de cunoștințe generale și că va contribui la o mai bună educație a generațiilor viitoare.
Îți mulțumesc pentru vizionare și pentru like. O zi bună, sănătate și pace îți doresc!
2 thoughts on “Ce sărbătorim pe 8 martie”