Ce putem vedea în Constanța? Aceasta a fost prima întrebare pe care ne-am pus-o imediat după ce am lăsat bagajele în gară, la biroul special amenajat. Pentru fiecare bagaj în parte (noi am avut rucsaci) am plătit câte 5 lei. Aveam doar câteva ore la dispoziție și ne doream să vedem cât mai multe atracții turistice din Constanța. Ne-am îndreptat pașii către faleză și nu am regretat nici o clipă.

Faleza din Constanța este fermecătoare. Noi ne-am plimbat când soarele era în vârful cerului, dar cred că dimineața și seara este mult mai plăcut. Apa era limpede și avea o mulțime de nuanțe de albastru și verde. Briza mării aducea mirosul inconfundabil de vacanță. Mici bancuri de peștișori se zăreau din loc în loc. Faleza era curată, îngrijită. Un vis!

faleza din constanta

evomag.ro

faleza in constanta

faleza constanta

Farul genovez ne-a ieșit în cale pe neașteptate. Micuț și cochet, amplasat chiar pe faleza din Constanța, farul genovez amintește de vremuri de mult trecute. A fost construit în jurul anului 1300 de către genovezii care făceau comerț în port și reconstruit între anii 1858 și 1860. Noi l-am văzut și fotografiat numai la exterior. Am înțeles că interiorul este cilindric, cu scară spiralată din piatră.

farul genovez constanta

Cazinoul din Constanța era în renovare când am ajuns acolo. Atât la exterior, cât și în interior erau tot felul de mașinării și echipe de muncitori care lucrau de zor. Chiar și așa, cazinoul din Constanța are un aer maiestuos, iar faptul că este construit pe faleză, că marea pare să îl salute cu fiecare val, îi adaugă o notă de irealitate. Cazinoul din Constanța este simbol al orașului.

cazino constanta

cazino constanta in renovare

cazino constanta renovare

Acvariul din Constanța este o oază de liniște. Peștii care se zbenguiau tăcuți în acvarii ne-au ținut acolo aproape o oră. Despre unii dintre ei știam deja o mulțime de lucruri (mulțumim, Animal Planet!), pe alții îi vedeam pentru prima dată. Fotografierea este permisă numai dacă aparatul are funcția de bliț oprită.

acvariu constanta

Muzeul de istorie națională și arheologie Constanța. Timpul nu ne-a permis să îl vizităm. Am intrat numai pe hol și ne-am promis că data viitoare îi vom rezerva cel puțin o oră. Este deschis zilnic între orele 9 și 20. Taxa de vizitare: adulți – 13 lei, pensionari – 5 lei, elevi și studenți din afara Constanței – 5 lei.

muzeul de istorie si arheologie constanta

Tot pe faleză am văzut un foarte drăguț monument ridicat în memoria marinarilor români, cărora mormânt le este marea…

monument marinari constanta

Și unul numit Grupul statuar “Pescarii” (1959 – sculptor Corneliu Medrea). Mi-a plăcut foarte mult.

grup statuar pescarii constanta

grup statuar pescarii din constanta

Ce am mai văzut în Constanța?

În jurul gării o mizerie de nedescris și un miros insuportabil.

Cineva din RATC are simțul umorului dezvoltat. În autobuze există afișe pe care este scris: “Stop călătorilor frauduloși! RATC Constanța și brigada mobilă a Jandarmeriei Constanța inaugurează Deschiderea sezonului de amenzi”.

ratc constanta

Românii nu au bani, dar au un port plin cu tot felul de bărcuțe și vaporașe. De jur împrejur, baruri de lux.

port tomis

port turistic constanta

portul turistic constanta

Există și hoteluri cu piscina amplasată direct în stradă.

hotel piscina constanta

Fie umbră, fie soare, pescarii sunt la datorie.

pescari constanta

Într-un parc, la întoarcere, am găsit un monument. Știe cineva ce reprezintă? M-a luminat Cristina. Este monumentul Victoriei (situat în parcul primăriei Constanța) și glorifică lupta antifascistă a poporului român.

monument constanta

Constanța e locu’ 

Aici începe și aici se termină

Totu’. K. P. 

constanta e locu

vapor constanta

Noi cam atât am avut timp să vedem în Constanța. Dacă puteți aduce completări referitoare la ceea ce se poate vedea în Constanța, vă rămân îndatorată.