Fiecare om de pe pământ raportează sărăcia la propriul său nivel de trai. În ochii celui care are un apartament, cel ce nu are casă este sărac. În ochii celui cu vilă într-o zonă bună, omul cu un apartament
la margine de oraș este (mai) sărac. Ceva de genul acesta, aș spune… Sărăcia extremă, caci despre ea vreau să vorbesc astăzi, care ar fi? Probabil aș fi spus că săraci lipiți pământului sunt cei care dorm prin gări, pe sub poduri, în chestiile alea de carton.

După ce am văzut cum se trăiește în Bangladesh, parcă mi-am mai schimbat părerea. Am văzut un alt fel de sărăcie, o sărăcie a omului care muncește în agricultură și își vede recoltele distruse de natura dezlănțuită, sărăcia omului care muncește manual la dezmembrarea vapoarelor lumii, cărând pe umăr bucăți mari de fier, ce îi fac genunchii slăbiți să se îndoaie, sărăcia omului ce rămâne uimit la vederea a tot ceea ce noi considerăm a fi obișnuit.

Cale de zece sate, undeva într-o zonă extrem de săracă a Bangladeshului, există un singur telefon, folosit de toți sătenii ce au rude în afara țării sau care vor să fie la curent cu noutățile de pe piața din zonă. Un telefon mobil Nokia, din primele tipuri apărute. Posesoarea telefonului nu și-ar fi permis niciodată să îl cumpere, dacă nu primea un împrumut de la un soi de bancă ”binevoitoare”, ce acordă împrumuturi doar femeilor, pentru că ele ”sunt mult mai prospere și pot aduce prosperitate familiei”. Datorită acestui telefon, doamna își poate ține astăzi fata în facultate. Este ceea ce numim noi un om întreprinzător, nu?

Tot datorită unor asemenea împrumuturi au reușit oamenii din acele sate să vadă și să se folosească de o pompă de apă, de o vită costelivă… Regret că nu am văzut întregul documentar, regret că cei care l-au făcut nu spun și cu ce chin vor da oamenii acei bani înapoi, dacă vor reuși vreodată să îi dea. Văzând acel reportaj, parcă mi-am schimbat părerea despre ceea ce înseamnă sărăcia, ba chiar am simțit, pentru o clipă, impulsul de a face ceva pentru ei… Mă gândesc la toate lucrurile pe care noi le aruncăm disprețuitori, lucruri care pentru acei oameni ar însemna atât de mult…

Ce înseamnă pentru voi sărăcia?