Fiecare om de pe pământ raportează sărăcia la propriul său nivel de trai. În ochii celui care are un apartament, cel ce nu are casă este sărac. În ochii celui cu vilă într-o zonă bună, omul cu un apartament
la margine de oraș este (mai) sărac. Ceva de genul acesta, aș spune… Sărăcia extremă, caci despre ea vreau să vorbesc astăzi, care ar fi? Probabil aș fi spus că săraci lipiți pământului sunt cei care dorm prin gări, pe sub poduri, în chestiile alea de carton.
După ce am văzut cum se trăiește în Bangladesh, parcă mi-am mai schimbat părerea. Am văzut un alt fel de sărăcie, o sărăcie a omului care muncește în agricultură și își vede recoltele distruse de natura dezlănțuită, sărăcia omului care muncește manual la dezmembrarea vapoarelor lumii, cărând pe umăr bucăți mari de fier, ce îi fac genunchii slăbiți să se îndoaie, sărăcia omului ce rămâne uimit la vederea a tot ceea ce noi considerăm a fi obișnuit.
Cale de zece sate, undeva într-o zonă extrem de săracă a Bangladeshului, există un singur telefon, folosit de toți sătenii ce au rude în afara țării sau care vor să fie la curent cu noutățile de pe piața din zonă. Un telefon mobil Nokia, din primele tipuri apărute. Posesoarea telefonului nu și-ar fi permis niciodată să îl cumpere, dacă nu primea un împrumut de la un soi de bancă ”binevoitoare”, ce acordă împrumuturi doar femeilor, pentru că ele ”sunt mult mai prospere și pot aduce prosperitate familiei”. Datorită acestui telefon, doamna își poate ține astăzi fata în facultate. Este ceea ce numim noi un om întreprinzător, nu?
Tot datorită unor asemenea împrumuturi au reușit oamenii din acele sate să vadă și să se folosească de o pompă de apă, de o vită costelivă… Regret că nu am văzut întregul documentar, regret că cei care l-au făcut nu spun și cu ce chin vor da oamenii acei bani înapoi, dacă vor reuși vreodată să îi dea. Văzând acel reportaj, parcă mi-am schimbat părerea despre ceea ce înseamnă sărăcia, ba chiar am simțit, pentru o clipă, impulsul de a face ceva pentru ei… Mă gândesc la toate lucrurile pe care noi le aruncăm disprețuitori, lucruri care pentru acei oameni ar însemna atât de mult…
Ce înseamnă pentru voi sărăcia?
Saracia este sa aspiri la ceva ce nu poti avea. Frustrarea ca altul are si nu pretuieste in timp ce tu, daca ai avea, ai pretui altfel este cea care creeaza sentimentul de saracie. Odata ce obtii acel lucru tinta ta devine alta si devii sarac din alte motive. Asa e structura umana. Omul se compara mereu cu semenii lui, pentr ca astfel poate evolua si nu are niciodata sentimentul de multumire. De aceea eu cred in bucuria lucrurilor simple. Cand m-am casatorit, traiam dintr-un singur salariu trei pesroane. Abia ne descurcam de la o luna la alta. Mi-am dorit mult sa am haine, panofi, bijuterii. Acum le am. Nu sunt fericita ori multumita cu ele. Dorintele, aspiratiile mele sunt altele.
Mare dreptate ai, Gabriela!
Viata ar fi probabil precum a calugarilor budisti, daca nu am avea mereu alte aspiratii, alte dorinte… Sau poate ca si ei au asa ceva… :)
Săracia este o noţiune relativă, ca şi multe altele. Depinde de loc, de timp, etc.
În schimb are o constantă, venitul este mai mic decât necesarul minim.
În plus societatea umană are nevoie de săraci mai mult decât îşi închipuie mulţi.
Este trist dar obiectiv!
Din pacate… Oricat ne-ar placea sa ne pacalim, lumea nu poate avea numai bogati… Dar iti vine rau cand vezi ca unii mananca sobolani pentru a supravietui (India) sau ca nu au unde sa isi puna seara capul…
Cu tot riscul de a fi aratata cu degetul , as zice ca acei oameni de care scriei , de saracii Bagladeshului , sunt oameni ce asa stiu sa traiasca si , desi isi doresc sa vada,eventual sa detina , un device al zilelor noastre , ei sunt bogati in saracia lor , ei asa au fost nascuti si educati sa traiasca….e ca si cum ai aduce un eschimos ce a trait toata viata lui cu grasime de foca de balena si morsa ,la ecuator , si i-ai schimba radical regumul pe fructe si climatul.Nu stiu daca m-am exprimat corect.
Ce e saracia pentru mine? N-as sti sa iti raspund…pentru ca ,recunosc,sa nu ai bani de paine , azi si sa nu iti permiti ciocolata si alte mofturi , nu inseamna saracie.Nu stiu sa spun ce inseamna saracie,in acceptiunea mea.
Cred ca unii habar nu au cum se traieste in alte parti ale lumii, iar cei care stiu nu au cum sa isi ofere o altfel de viata… Cine nu si-ar dori sa traiasca mai bine?
Absolut! Tocmai asta doream sa scot in evidenta : faptul ca multi se cred saraci nestiind ca exista oameni mai saraci decat toata saracia lor.Nu arat cu degetul si nu zic “uite si pe ala/aia , cum se mai plange”…nu e treaba mea si fiecare isi stie rostul sau.Evidentiam ca exista multe feluri de saracie , fiecare mai mult sau mai putin saraca , in felul ei si…poate , unii dintre cei mai saraci ca noi , sunt dintre cei mai fericiti. :D
Am inteles perfect ceea ce ai vrut sa spui. :)
E o vorba spusa de un filozof grec, nu mai stiu insa care, conform careia daca nu vei dori multe, putinul iti va parea mult, caci o dorinta moderata face saracia echivalenta cu bogatia.
Am simtit pe pielea mea intr-o perioada… Mi se nazarise sa traiesc intr-un mod spartan. Simteam ca nu imi lipseste nimic si ma miram cum de fusesem atat de superficiala, cum de dorisem atat de multe nimicuri inutile. Mi-a trecut destul de repede… :)))
cum se numeste documentarul? :-)
acum intelegem de ce mai toate hainele h&m sunt produse in bangladesh, la costuri de productie sub 10 centi / pulover.
:D Nici noi nu suntem foarte departe, daca stam sa ne gandim putin…
Emisiunea a fost pe BBC Knowledge si cred ca se numea In Himalaya cu Michael Palin.
Din pacate, in tarile respective si dobanzile practicate sunt fff mari, peste 25-30 %.:(..nimeni nu ii ajuta cu adevarat, toata lumea profita!
Tocmai, de asta mi-a fost si mie teama, ca bunavointa asta mult laudata este de fapt doar dorinta de a profita de bietii oamenii. :(
Nu știu, din fericire, ce înseamnă sărăcia și nici nu vreau să aflu vreodată. Cred că ești sărac atunci când nu ai ce să mănânci. Mi-ar plăcea să ajung vreodată să călătoresc într-o țară din Africa. Atunci, probabil că aș prețui mai mult ceea ce am.
Da, cam asa cred si eu, ca omul care are ce manca si unde dormi e destul de ok… Pe cei care nu au nici atat ii plang in sinea mea…
Aşa cum ai spus şi tu, fiecare percepe altfel sărăcia. Este un subiect care îmi face rău.
La fel de rau imi face si mie… :(
Sunt de acord cu Javra! Fiecare percepe altfel saracia…
Si cred ca cel mai bun argument pentru cuvantul sarac, este atunci cand nu ai ce pune pe masa sau mananci paine goala cu ceai…si te gandesti de unde sa faci rost de ceva bani sa platesti facturile. Inseamna ca tu sa te culci nemancat doar pentru ca imbucatura ta ai dat-o copilului tau… Saracie inseamna sa porti haine care nu sunt noi, sa umbli cu pantofi cu gaura in talpa, sa privesti intr-o vitrina si sa ai lacrimi in ochi, gandindu-te ca tu nu vei ajunge sa ai ce ai vazut acolo…
E un subiect dureros.
As putea completa cu alte cateva chestii, dar nu este momentul potrivit… :(
Știi, am văzut beduini în Israel. Trăiesc în niște chestii dreptunghiulare, de tablă. În mizerie. În deșert. Am întrebat ghida de ce nu-s ajutați și mi-a spus că e alegerea lor. Am văzut copii alergând fără griji printre dreptunghiurile alea în care-și duc viața. Din unghiul ăsta, aș spune că sărăcia sufletească e cea mai grea. Boala fără leac înseamnă cea mai cruntă sărăcie.
Orice altă sărăcie e reversibilă.
Sunt si oameni care nu aleg sa traiasca asa, oameni care nu stiu cum ar putea scapa de saracie… Pe ei ii plang… Despre cei cu boli incurabile nu vreau sa vorbesc, nu vreau sa imi imaginez suferintele lor, nu cred ca am destula tarie sufleteasca…
Nu sunt in masura sa discut despre subiect cata vreme eu n-am niciun venit. Nici macar un leu de nicaieri. Poate ca trebuia sa trec si prin asta ca sa am o experienta completa de viata. N-m mai intrat intr-un magazin de haine sau incaltari de nu mai tin minte cand. Dar se poate trai si foarte modest. Fiindca nu vreau sa par ipocrita mai intai imi plang mie de mila desi stiu ca altii n-au nici casa si poate nici ce manca.
Stiu bine e inseamna sa nu iti permiti nimic… In aceasta clipa, singurii bani care ne intra in casa, pentru trei persoane, sunt maruntii pe care ii castig eu cu advertorialele de pe blog. :(
Saracia pentru mine inseamna sa nu am bani de tigari (aici stiu ca ma intelegi) si sa nu imi permit sa intru macar o data pe lune nici macar intr-un second hand. Sa poftesc la un pahar de pepsi si sa nu mi-l permit. Sa ma infioare gandul ca m-as putea imbolnavi pentru ca ar trebui sa dau bani la doctor. Saracie inseamna sa nici nu sper la mai bine.