Skip to content

Iubesc Viaţa

Blog generalist cu amprentă personală

Menu
  • Prima pagină
  • Cărți
  • Autobiografice
  • Imaginar
  • Blogosfera
  • Menajerie
  • Informații
  • Educație
  • Blogroll
  • Vienela
Menu

Ce înseamnă să scrii frumos?

Posted on August 21, 2014December 3, 2022 by Vienela

Ce înseamnă să scrii frumos? O întrebare pe care mulţi şi-o pun, atunci când se decid să îşi deschidă un blog, să citească bloguri sau doar să atace un blogger. Discuţii pe această temă au fost şi vor mai fi, părerile vor rămâne probabil împărţite, iar eu îmi voi continua drumul prin blogosferă scriind haotic, fără să respect reguli, fără program, fără planuri, fără să îmi pese cum trăiesc alţi bloggeri.

Mi-a făcut şi îmi face mare plăcere să jurizez articolele scrise pentru concursul de blogging. Unele (extrem de puţine) mi-au provocat strâmbături din nas, altele mi-au încântat mintea şi sufletul. Da, am fost şi sunt subiectivă. Nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie. Când spun că mi-a plăcut un articol postat pe un blog, înseamnă că acel text a reuşit să mă captiveze, să mă facă să îl citesc până la capăt, indiferent ce subiect a fost abordat, indiferent câte cuvinte a avut.

Ideea acestui articol mi-a venit de la o discuţie de pe facebook. Ce înseamnă să scrii frumos? a fost întrebarea care m-a stârnit. Voturile bloggeriţelor au mers în primul rând spre texte corecte din punct de vedere gramatical, ortografic. Printre cele care au votat acest criteriu erau bloggeriţe la care eu am observat de multe ori greşeli gramaticale. Un text cu adevărat bun trebuie să fie scris corect, nu contest, însă eu prefer textele impresionante prin ceea ce transmit, chiar dacă au mici scăpări, de genul unei virgule puse greşit sau al unui amestec de timpuri într-o singură frază.

Un alt criteriu care a adunat voturi multe a fost preferinţa pentru texte care conţin paragrafe uşor de citit şi înţeles, şi care sunt formatate cât mai clar. Poate că sunt eu mai anapoda, altfel nu îmi explic cum de nu îmi pasă cât este textul de întortochiat, ba chiar apreciez întoarcerile din condei şi formulările alambicate, care îmi pun mintea la treabă.

Să existe o introducere, un cuprins şi o încheiere (concluzie). Serios? E musai ca textele bloggerilor să fie tip compunere de clasa a patra? Eu am scris texte care se termină în coadă de peşte. Am citit o mulţime de texte cărora le lipseau introducerea, cuprinsul sau încheierea şi nu m-am temut să recunosc că mi-au plăcut mult, uneori tocmai pentru că lăsau loc interpretărilor.

Aş vrea să vă întreb şi pe voi, cei ce mă citiţi, ce înseamnă să scrii frumos?

Related

21 thoughts on “Ce înseamnă să scrii frumos?”

  1. Mariana says:
    August 21, 2014 at 10:13 am

    După părerea mea, toată lumea ar trebuie să-şi dea silinţa să scrie corect – în ceea ce priveşte gramatica şi ortografia. E o chestie care se poate învăţa – şi e uşor de învăţat. Şi e o dovadă de respect la adresa limbii noastre materne, ba chiar şi o dovadă de patriotism. Degeaba umpli feisbuku’ de urări de 1 Decembrie, dacă nu eşti în stare să scrii corect în limba ţării tale :P
    În rest, scrisul e o artă şi scriitorul e un artist. Prin urmare, a scrie bine, frumos sau cum vrem să-i spunem înseamnă a scrie cu talent. Cu un talent pe care îl ai sau nu. Dacă îl ai, îl poţi cizela. Dacă nu-l ai, te poţi strădui să fii un… zugrav bun, chiar foarte bun – şi poţi reuşi. Dar n-o să fii niciodată pictor, oricât te-ai strădui şi oricâte lecţii ai lua, de la profesori oricât de pricepuţi.
    Însă un zugrav foarte bun se poate bucura de un succes vremelnic – dacă e în stare să-şi dea seama ce vor contemporanii lui să pună pe pereţi. Şi zugravul ăsta e cel care are nevoie să-şi definească treptele, etapele (pomenite în discuţia aceea de pe facebook). Pictorul le simte, le are în sânge.
    În privinţa drumului prin blogosferă, al meu e exact ca al tău: “haotic, fără să respect reguli, fără program, fără planuri, fără să îmi pese cum trăiesc alţi bloggeri”. Blogăritul e distracţie, destindere – dar nu-i cu supărare dacă-mi poate aduce din când în când câte un câştig material :D

    Reply
    1. Mariana says:
      August 21, 2014 at 10:18 am

      De bine ce m-am legat de corectitudine, am şi trântit o greşeală: am vrut de fapt să scriu “toată lumea ar trebui să-şi dea silinţa” :)
      Scuze – pentru asta şi pentru altele, dac-or mai fi. La mine a-mi da siilinţa înseamnă a reciti de mai multe ori – şi în cazul comentariilor modificările ulterioare nu sunt posibile :P

      Reply
  2. Pingback: Despre scris – în viziunea mea | ropot de secunde...
  3. rudia says:
    August 21, 2014 at 10:44 am

    frumosul este o chestie atât de relativă!!!
    Pentru o mamă, frumos e copilul ei, indiferent câte defecte fizice ar avea, nu?
    Pentru mine, un text frumos înseamnă un text care rezonează cu ceea ce este în mintea sau în sufletul meu.

    De exemplu, la concursul cu lenjerii din iulie, mie mi-a plăcut enorm un text care nu a câștigat. Și poate ar mai fi fost câteva, dacă le-aș fi citit pe toate. Cum au fost câștigători care nu mi-au transmis nimic.
    Eminescu „scrie” frumos? Poate pentru unii da, cu siguranță majoritatea nu-l mai înțeleg. E firesc, nu? E o diferență colosală de…„vârstă”/epocă!
    Da, frumusețea este un lucru subiectiv! Nu aș face rabat, însă, de la corectitudine :-D care cred că știrbește puțin din frumusețea aia… E ca și cum noua Miss Univers îți zâmbește și descoperi că e știrbă în dreapta sus! :-D

    Reply
  4. Diana says:
    August 21, 2014 at 12:08 pm

    :)) Ma amuza remarca de mai sus, despre Eminescu, a carui opera nu mai e inteleasa de generatia tanara! E ca si cum ar spune ca nu-l inteleg tinerii pe… Omar Khayyam sau pe Tagore!

    Sa scrii frumos inseamna sa scrii caligrafic! Oh! :) Scriem la masina! :)
    Consider ca scriu frumos cei care transmit ceva prin textele lor. Imi plac textele care-mi pun si mintea la contributie, textele care lasa loc de interpretari…
    Formatarea clara e de apreciat pentru ca altfel ajungem sa ne chinuim ochii ca pentru a descifra… scrisul unui medic. :)

    Sa fie corect gramatical e ideal! Hm… Am ajuns sa nu mai fiu sigura ca ceea ce stiu din gramatica e corect! Atatea greseli descopar incat… din automatism ajung sa le reproduc! :((( Mi-ar placea ca cei care citesc putinele texte pe care le scriu sa-mi semnaleze fiecare greseala pe care o descopera! Mai bine sa fiu proasta cinci minute decat sa raman asa! :))

    Multi scriitori celebri ar fi ramas anonimi daca ar fi respectat “regulile”! Dar mi-e mila de cei care cred ca sunt originali folosind obscenitati in fiecare fraza si scriind despre… stralucirea scuipatului iubitei sau despre ketamina pe care o absorb din urina iubitei! Am citit astfel de versuri! Dar n-am cumparat si cartea, evident!

    Reply
  5. seasonstraveler says:
    August 21, 2014 at 12:48 pm

    Unii scriu frumos! Altii scriu bine! Ce mai contează? Cititori să fie! ;)

    Reply
    1. Cuvânta says:
      August 21, 2014 at 5:23 pm

      :))
      Sa fie!

      Reply
  6. Corina says:
    August 21, 2014 at 1:22 pm

    Să scrii ceea ce ești, ceea ce simți, ceea ce știi…

    Reply
  7. CristianSi says:
    August 21, 2014 at 4:54 pm

    Sunt impresionat! Cum poti sa scrii atat de mult pe atatea bloguri ?

    Reply
  8. Sergiu says:
    August 21, 2014 at 7:39 pm

    Totuși, uneori mai e nevoie și de introducere. Nu de alta, dar ea este cea care îi va convinge pe vizitatori dacă vor citi tot articolul sau nu.
    O introducere bine realizată poate ridica mult un articol, din punctul meu de vedere.

    Dar, totuși, cele mai importante rămân ortografia și corectitudinea gramaticală, fără ele poți fi Shakespeare, dar degeaba…

    Reply
  9. Daniela Havarnenu says:
    August 21, 2014 at 9:04 pm

    Am scris si eu un articol pe aceeasi tema
    Cred ca cel mai important este sa stii sa atingi coarda sensibila a cititorilor tai. Niciodata un blog tehnic sau de tip jurnal nu va face din text arta, poem … asa cum niciodata un scriitor talentat, cu inclinatii artistice, nu va face prea mult uz de terminologie.

    Reply
  10. arakelian says:
    August 22, 2014 at 6:49 am

    Eu apreciez textele care ma misca, care ajung la sufletul meu, care imi dau motiv de meditatie, si de ce nu, textele care ma ridica.
    Eu am multe greseli de gramatica, imi dau interesul (nu tot!!) sa le controlez si sa le corectez si sa ma imbunatatesc.

    Reply
  11. Adriana says:
    August 22, 2014 at 8:15 am

    …a scrie frumos? Nici nu as putea îndrăzni să afirm public ce înseamnă pentru mine a scrie frumos. Recunosc, insă, că ajung tot mai des pe bloguri, de exemplu, unde primează povestea; unde subiectul şi tehnica fac corp comun şi mai mult ca sigur te va face să revii.

    Reply
  12. Ana says:
    August 22, 2014 at 7:33 am

    Vienela , dar cum s-ar defini frumosul ?
    Ca sa raspund intrebarii tale , uite , stilul asta de scris si astfel de articole imi plac , ale tale…Au fost articole , iti scriu sincer , ce le-am citit pe diagonala , altele nu le-am inteles deloc , nu pricepeam ce vrei sa scri ,de fapt; alte articole nu le-am citit de loc si le-am sarit din start , in special cele cu trimitere pe link catre alte subiecte/bloguri/articole…whatever…
    Dar cand pui in pagina articole cu ganduri in care esti tu , pentru mine este o placere sa te citesc…ca si la ieri [ca sa fiu agramata] , cand m-ai innebunit cu supa de rosii! :D
    Chestia asta cu greselile este relativa…nu scri de mana si tastatura face parte dintr-o masinarie controlata…adica desi e controlata ,se mai strica…Pe laptopul de acasa , multa vreme nu am avut anumite semne de punctuatie si litere…scriam cu copy/paste al acelor lipsuri , luandu-le de pe internet…asa ca aveam greseli…Ar fi trebuit sa renunt la scris?In plus , uneori , eu vad erorile astea gramaticale ca un fel de condiment dragut…eu personal gresesc gramatical si inventez cuvinte pentru ca asa vreau eu…Mie mi se par acesti oameni stricti[sau parveniti in strictete] taaaare constipati….le-as recomanda niste prune cu lapte , ca tot e sezonul prunelor…zau asa!

    Reply
  13. Andra says:
    August 22, 2014 at 9:18 pm

    Sa scrii frumos inseamna sa il faci pe cititor, sau pe cititoare, sa vrea sa termine paragraful de-a lungul caruia i se scurg ochii doar pentru a trece la urmatorul paragraf. Altfel tentatia de a da back sau inapoi ar fi prea mare ca sa-i reziste.

    Reply
  14. Pingback: Recomandare melodie de weekend | MaryBlog.ro
  15. Radu says:
    August 23, 2014 at 6:21 am

    Doar cititorii pot da un răspuns la întrebarea ta. Pentru fiecare blog în parte. :)

    Reply
  16. Adnia says:
    August 23, 2014 at 6:24 am

    hm…ma aduci cu picioarele pe pamant, oarecum si ma faci sa-mi reamintesc ca incepe scoala! Acolo chiar tin un curs optional cu si despre frumusete (sec.19 comparativ cu sec.21) si se nasc atatea si atatea discutii, controverse, dezbateri..ca nu ne ajunge un an sa ajungem la o concluzie clara :)

    Reply
  17. Rica Mihai says:
    August 27, 2014 at 9:50 am

    eu cred că cel mai important este să transmiți ceva; dacă citesc 100 de cuvinte și când mă opresc nu rămân cu nici o idee, am pierdut timpul; bineînțeles peste tot apare compatibilitatea fiecăruia cu un anumit stil de scriere dar cel mai important este totuși indiferent de stil să transmită ceva;

    Reply
  18. Pingback: Cele mai bune şi mai citite bloguri româneşti | Iubesc Viaţa
  19. Pingback: Numarul 7. Vienela. | comentator amator

Părerea ta e importantă pentru mineCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Povești pentru copii
Povești de noapte bună copii
Cărți educative pentru copii în română
Cărți pentru copii Învață culorile
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy
carti in limba romana
carti de povesti pentru copii
carti de povesti pentru copii supereroi
povesti emotionante
ulei esential beneficii
beton amprentat
lensa.ro
banner
ce se cumpara pentru

Te-ar putea interesa:

  • 5 rucsacuri moderne de la We Velvet care te vor cuceri
  • Cum să slăbești rapid și sănătos fără efort
  • Top cărți beletristică pe care să le citești în 2021
  • 2020 în 20 de întrebări și răspunsuri
  • Rochia albă elegantă de pe plajă – poveste
  • 5 sfaturi utile pentru posesorii de câini. Tu câte respecți?
  • Povestea unui câine ciobănesc corb
  • Cum arată camerele fetițelor din România
  • 8 sfaturi economice pentru siguranța financiară
  • 13 adevăruri despre ceea ce contează în viaţă

Vienela – Iubesc Viața

vienela iubesc viata poza

Despre Vienela

  • Contact
  • Despre Vienela
  • Politică de confidențialitate
  • Politică fișiere cookies

Citesc:

  • Sărutul ploii
  • Jurnalul unui Sultan
  • Self-Care Journals
  • Urari si mesaje frumoase
  • Povesti de viata
  • Jurnale pentru femei
  • Jurnal de catel
  • Cafeaua de dimineata
  • Children’s Books New Releases
  • Caietul Cristinei
  • Grădina cu povești
  • Beton amprentat Bucuresti
  • Beton amprentat pret 2023
  • Idei de cadouri
  • Uleiuri esentiale
  • Jurnalul unui Sultan
  • Eva catre Adam
  • Salcamul dintr-un caz real
  • Meditatii in desert
  • O noapte incendiara
  • Omul se trage din maimuta?
  • Atacul de panica
  • Legenda legendelor
  • Nu am dansat decat o vara
  • Cele mai bune si mai citite bloguri
  • Epistola catre o epava
  • Cel mai frumos martisor
  • Bloggeri si scriitori
  • Cimitirul sperantelor inchise in sticle
  • Cum iti traiesti viata?

S-ar putea să îți placă și ce am scris în anii trecuți

Top Posts & Pages

  • 10 propoziții despre iarnă pentru elevi de școală
  • Alcătuiți propoziții cu neam și ne-am. 19 propoziții utile
  • Prietenia compunere pentru elevii de școală
  • Propoziții cu iau și i-au pentru elevi de școală
  • Listă alfabetică cu nume de câini masculi și femele
  • Propoziții cu la și l-a pentru școală
  • Povestiri creștine cu morală. Povestiri cu tâlc pilde creștine
  • Propoziții cu i-a și ia pentru școală
  • Propoziții cu mai și m-ai
  • Din cer au cazut trei mere Narine Abgarian

©2023 Iubesc Viaţa | Design: Newspaperly WordPress Theme