Skip to main content

Ce înseamnă să scrii frumos?

Ce înseamnă să scrii frumos? O întrebare pe care mulţi şi-o pun, atunci când se decid să îşi deschidă un blog, să citească bloguri sau doar să atace un blogger. Discuţii pe această temă au fost şi vor mai fi, părerile vor rămâne probabil împărţite, iar eu îmi voi continua drumul prin blogosferă scriind haotic, fără să respect reguli, fără program, fără planuri, fără să îmi pese cum trăiesc alţi bloggeri.

Mi-a făcut şi îmi face mare plăcere să jurizez articolele scrise pentru concursul de blogging. Unele (extrem de puţine) mi-au provocat strâmbături din nas, altele mi-au încântat mintea şi sufletul. Da, am fost şi sunt subiectivă. Nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie. Când spun că mi-a plăcut un articol postat pe un blog, înseamnă că acel text a reuşit să mă captiveze, să mă facă să îl citesc până la capăt, indiferent ce subiect a fost abordat, indiferent câte cuvinte a avut.

Ideea acestui articol mi-a venit de la o discuţie de pe facebook. Ce înseamnă să scrii frumos? a fost întrebarea care m-a stârnit. Voturile bloggeriţelor au mers în primul rând spre texte corecte din punct de vedere gramatical, ortografic. Printre cele care au votat acest criteriu erau bloggeriţe la care eu am observat de multe ori greşeli gramaticale. Un text cu adevărat bun trebuie să fie scris corect, nu contest, însă eu prefer textele impresionante prin ceea ce transmit, chiar dacă au mici scăpări, de genul unei virgule puse greşit sau al unui amestec de timpuri într-o singură frază.

Un alt criteriu care a adunat voturi multe a fost preferinţa pentru texte care conţin paragrafe uşor de citit şi înţeles, şi care sunt formatate cât mai clar. Poate că sunt eu mai anapoda, altfel nu îmi explic cum de nu îmi pasă cât este textul de întortochiat, ba chiar apreciez întoarcerile din condei şi formulările alambicate, care îmi pun mintea la treabă.

Să existe o introducere, un cuprins şi o încheiere (concluzie). Serios? E musai ca textele bloggerilor să fie tip compunere de clasa a patra? Eu am scris texte care se termină în coadă de peşte. Am citit o mulţime de texte cărora le lipseau introducerea, cuprinsul sau încheierea şi nu m-am temut să recunosc că mi-au plăcut mult, uneori tocmai pentru că lăsau loc interpretărilor.

Aş vrea să vă întreb şi pe voi, cei ce mă citiţi, ce înseamnă să scrii frumos?

Comments
 • Mariana August 21, 2014 at 10:13 am

  După părerea mea, toată lumea ar trebuie să-şi dea silinţa să scrie corect – în ceea ce priveşte gramatica şi ortografia. E o chestie care se poate învăţa – şi e uşor de învăţat. Şi e o dovadă de respect la adresa limbii noastre materne, ba chiar şi o dovadă de patriotism. Degeaba umpli feisbuku’ de urări de 1 Decembrie, dacă nu eşti în stare să scrii corect în limba ţării tale 😛
  În rest, scrisul e o artă şi scriitorul e un artist. Prin urmare, a scrie bine, frumos sau cum vrem să-i spunem înseamnă a scrie cu talent. Cu un talent pe care îl ai sau nu. Dacă îl ai, îl poţi cizela. Dacă nu-l ai, te poţi strădui să fii un… zugrav bun, chiar foarte bun – şi poţi reuşi. Dar n-o să fii niciodată pictor, oricât te-ai strădui şi oricâte lecţii ai lua, de la profesori oricât de pricepuţi.
  Însă un zugrav foarte bun se poate bucura de un succes vremelnic – dacă e în stare să-şi dea seama ce vor contemporanii lui să pună pe pereţi. Şi zugravul ăsta e cel care are nevoie să-şi definească treptele, etapele (pomenite în discuţia aceea de pe facebook). Pictorul le simte, le are în sânge.
  În privinţa drumului prin blogosferă, al meu e exact ca al tău: “haotic, fără să respect reguli, fără program, fără planuri, fără să îmi pese cum trăiesc alţi bloggeri”. Blogăritul e distracţie, destindere – dar nu-i cu supărare dacă-mi poate aduce din când în când câte un câştig material 😀

  • Mariana August 21, 2014 at 10:18 am

   De bine ce m-am legat de corectitudine, am şi trântit o greşeală: am vrut de fapt să scriu “toată lumea ar trebui să-şi dea silinţa” 🙂
   Scuze – pentru asta şi pentru altele, dac-or mai fi. La mine a-mi da siilinţa înseamnă a reciti de mai multe ori – şi în cazul comentariilor modificările ulterioare nu sunt posibile 😛

 • […] privinţa drumului prin blogosferă, al meu se vrea exact ca al Vienelei: “haotic, fără să respect reguli, fără program, fără planuri, fără să îmi pese cum […]

 • rudia August 21, 2014 at 10:44 am

  frumosul este o chestie atât de relativă!!!
  Pentru o mamă, frumos e copilul ei, indiferent câte defecte fizice ar avea, nu?
  Pentru mine, un text frumos înseamnă un text care rezonează cu ceea ce este în mintea sau în sufletul meu.

  De exemplu, la concursul cu lenjerii din iulie, mie mi-a plăcut enorm un text care nu a câștigat. Și poate ar mai fi fost câteva, dacă le-aș fi citit pe toate. Cum au fost câștigători care nu mi-au transmis nimic.
  Eminescu „scrie” frumos? Poate pentru unii da, cu siguranță majoritatea nu-l mai înțeleg. E firesc, nu? E o diferență colosală de…„vârstă”/epocă!
  Da, frumusețea este un lucru subiectiv! Nu aș face rabat, însă, de la corectitudine 😀 care cred că știrbește puțin din frumusețea aia… E ca și cum noua Miss Univers îți zâmbește și descoperi că e știrbă în dreapta sus! 😀

 • Diana August 21, 2014 at 12:08 pm

  :)) Ma amuza remarca de mai sus, despre Eminescu, a carui opera nu mai e inteleasa de generatia tanara! E ca si cum ar spune ca nu-l inteleg tinerii pe… Omar Khayyam sau pe Tagore!

  Sa scrii frumos inseamna sa scrii caligrafic! Oh! 🙂 Scriem la masina! 🙂
  Consider ca scriu frumos cei care transmit ceva prin textele lor. Imi plac textele care-mi pun si mintea la contributie, textele care lasa loc de interpretari…
  Formatarea clara e de apreciat pentru ca altfel ajungem sa ne chinuim ochii ca pentru a descifra… scrisul unui medic. 🙂

  Sa fie corect gramatical e ideal! Hm… Am ajuns sa nu mai fiu sigura ca ceea ce stiu din gramatica e corect! Atatea greseli descopar incat… din automatism ajung sa le reproduc! :((( Mi-ar placea ca cei care citesc putinele texte pe care le scriu sa-mi semnaleze fiecare greseala pe care o descopera! Mai bine sa fiu proasta cinci minute decat sa raman asa! :))

  Multi scriitori celebri ar fi ramas anonimi daca ar fi respectat “regulile”! Dar mi-e mila de cei care cred ca sunt originali folosind obscenitati in fiecare fraza si scriind despre… stralucirea scuipatului iubitei sau despre ketamina pe care o absorb din urina iubitei! Am citit astfel de versuri! Dar n-am cumparat si cartea, evident!

 • seasonstraveler August 21, 2014 at 12:48 pm

  Unii scriu frumos! Altii scriu bine! Ce mai contează? Cititori să fie! 😉

 • Corina August 21, 2014 at 1:22 pm

  Să scrii ceea ce ești, ceea ce simți, ceea ce știi…

 • CristianSi August 21, 2014 at 4:54 pm

  Sunt impresionat! Cum poti sa scrii atat de mult pe atatea bloguri ?

 • Sergiu August 21, 2014 at 7:39 pm

  Totuși, uneori mai e nevoie și de introducere. Nu de alta, dar ea este cea care îi va convinge pe vizitatori dacă vor citi tot articolul sau nu.
  O introducere bine realizată poate ridica mult un articol, din punctul meu de vedere.

  Dar, totuși, cele mai importante rămân ortografia și corectitudinea gramaticală, fără ele poți fi Shakespeare, dar degeaba…

 • Daniela Havarnenu August 21, 2014 at 9:04 pm

  Am scris si eu un articol pe aceeasi tema: http://femeie-simpla-femeie.blogspot.de/2014/06/din-rahat-bici-si-sa-mai-si-trosneasca.html
  Cred ca cel mai important este sa stii sa atingi coarda sensibila a cititorilor tai. Niciodata un blog tehnic sau de tip jurnal nu va face din text arta, poem … asa cum niciodata un scriitor talentat, cu inclinatii artistice, nu va face prea mult uz de terminologie.

 • arakelian August 22, 2014 at 6:49 am

  Eu apreciez textele care ma misca, care ajung la sufletul meu, care imi dau motiv de meditatie, si de ce nu, textele care ma ridica.
  Eu am multe greseli de gramatica, imi dau interesul (nu tot!!) sa le controlez si sa le corectez si sa ma imbunatatesc.

 • Ana August 22, 2014 at 7:33 am

  Vienela , dar cum s-ar defini frumosul ?
  Ca sa raspund intrebarii tale , uite , stilul asta de scris si astfel de articole imi plac , ale tale…Au fost articole , iti scriu sincer , ce le-am citit pe diagonala , altele nu le-am inteles deloc , nu pricepeam ce vrei sa scri ,de fapt; alte articole nu le-am citit de loc si le-am sarit din start , in special cele cu trimitere pe link catre alte subiecte/bloguri/articole…whatever…
  Dar cand pui in pagina articole cu ganduri in care esti tu , pentru mine este o placere sa te citesc…ca si la ieri [ca sa fiu agramata] , cand m-ai innebunit cu supa de rosii! 😀
  Chestia asta cu greselile este relativa…nu scri de mana si tastatura face parte dintr-o masinarie controlata…adica desi e controlata ,se mai strica…Pe laptopul de acasa , multa vreme nu am avut anumite semne de punctuatie si litere…scriam cu copy/paste al acelor lipsuri , luandu-le de pe internet…asa ca aveam greseli…Ar fi trebuit sa renunt la scris?In plus , uneori , eu vad erorile astea gramaticale ca un fel de condiment dragut…eu personal gresesc gramatical si inventez cuvinte pentru ca asa vreau eu…Mie mi se par acesti oameni stricti[sau parveniti in strictete] taaaare constipati….le-as recomanda niste prune cu lapte , ca tot e sezonul prunelor…zau asa!

 • Adriana August 22, 2014 at 8:15 am

  …a scrie frumos? Nici nu as putea îndrăzni să afirm public ce înseamnă pentru mine a scrie frumos. Recunosc, insă, că ajung tot mai des pe bloguri, de exemplu, unde primează povestea; unde subiectul şi tehnica fac corp comun şi mai mult ca sigur te va face să revii.

 • Andra August 22, 2014 at 9:18 pm

  Sa scrii frumos inseamna sa il faci pe cititor, sau pe cititoare, sa vrea sa termine paragraful de-a lungul caruia i se scurg ochii doar pentru a trece la urmatorul paragraf. Altfel tentatia de a da back sau inapoi ar fi prea mare ca sa-i reziste.

 • […] lui Katie Melua pentru un weekend superb. Recomand melodia pentru Addicted, Javra, Spanac, Cristi, Vienela, Criserb, DeWeekend, Pato şi tuturor cititorilor acestui […]

 • Radu August 23, 2014 at 6:21 am

  Doar cititorii pot da un răspuns la întrebarea ta. Pentru fiecare blog în parte. 🙂

 • Adnia August 23, 2014 at 6:24 am

  hm…ma aduci cu picioarele pe pamant, oarecum si ma faci sa-mi reamintesc ca incepe scoala! Acolo chiar tin un curs optional cu si despre frumusete (sec.19 comparativ cu sec.21) si se nasc atatea si atatea discutii, controverse, dezbateri..ca nu ne ajunge un an sa ajungem la o concluzie clara 🙂

 • Rica Mihai August 27, 2014 at 9:50 am

  eu cred că cel mai important este să transmiți ceva; dacă citesc 100 de cuvinte și când mă opresc nu rămân cu nici o idee, am pierdut timpul; bineînțeles peste tot apare compatibilitatea fiecăruia cu un anumit stil de scriere dar cel mai important este totuși indiferent de stil să transmită ceva;

 • […] multe. Am învăţat în timp că fiecare blogger are propriul său stil de a vorbi lumii, că unii scriu frumos, alţii foarte documentat, că unii scriu despre subiecte de actualitate, “la modă”, […]

 • Numarul 7. Vienela. | comentator amator July 15, 2016 at 6:06 am

  […] om și blogger. Nu-mi pasă de ceea ce cred sau spun alții. Pot gândi (și greși) singură. Ce înseamnă să scrii frumos? Cinci mii? Doar pentru vienela. ro? Dacă ai blogul de cinci ani, asta inseamnă o mie de articole […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.