Ce înseamnă să scrii frumos? O întrebare pe care mulţi şi-o pun, atunci când se decid să îşi deschidă un blog, să citească bloguri sau doar să atace un blogger. Discuţii pe această temă au fost şi vor mai fi, părerile vor rămâne probabil împărţite, iar eu îmi voi continua drumul prin blogosferă scriind haotic, fără să respect reguli, fără program, fără planuri, fără să îmi pese cum trăiesc alţi bloggeri.

Mi-a făcut şi îmi face mare plăcere să jurizez articolele scrise pentru concursul de blogging. Unele (extrem de puţine) mi-au provocat strâmbături din nas, altele mi-au încântat mintea şi sufletul. Da, am fost şi sunt subiectivă. Nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie. Când spun că mi-a plăcut un articol postat pe un blog, înseamnă că acel text a reuşit să mă captiveze, să mă facă să îl citesc până la capăt, indiferent ce subiect a fost abordat, indiferent câte cuvinte a avut.

Ideea acestui articol mi-a venit de la o discuţie de pe facebook. Ce înseamnă să scrii frumos? a fost întrebarea care m-a stârnit. Voturile bloggeriţelor au mers în primul rând spre texte corecte din punct de vedere gramatical, ortografic. Printre cele care au votat acest criteriu erau bloggeriţe la care eu am observat de multe ori greşeli gramaticale. Un text cu adevărat bun trebuie să fie scris corect, nu contest, însă eu prefer textele impresionante prin ceea ce transmit, chiar dacă au mici scăpări, de genul unei virgule puse greşit sau al unui amestec de timpuri într-o singură frază.

Un alt criteriu care a adunat voturi multe a fost preferinţa pentru texte care conţin paragrafe uşor de citit şi înţeles, şi care sunt formatate cât mai clar. Poate că sunt eu mai anapoda, altfel nu îmi explic cum de nu îmi pasă cât este textul de întortochiat, ba chiar apreciez întoarcerile din condei şi formulările alambicate, care îmi pun mintea la treabă.

Să existe o introducere, un cuprins şi o încheiere (concluzie). Serios? E musai ca textele bloggerilor să fie tip compunere de clasa a patra? Eu am scris texte care se termină în coadă de peşte. Am citit o mulţime de texte cărora le lipseau introducerea, cuprinsul sau încheierea şi nu m-am temut să recunosc că mi-au plăcut mult, uneori tocmai pentru că lăsau loc interpretărilor.

Aş vrea să vă întreb şi pe voi, cei ce mă citiţi, ce înseamnă să scrii frumos?