Ce înseamnă să fii mai diplomată, plus sfaturi

Am pregătit un articol despre Ce înseamnă să fii mai diplomată, plus sfaturi. Sper să vă fie de folos.

Tanti Miți era întotdeauna amabilă, surâzătoare, volubilă. Aducea cu ea lumină, culoare și bucurie. Avea o poftă de viaţă molipsitoare. Ne adunam în jurul ei şi o ascultam cu interes. Ne povestea despre fratele și despre sora ei. Vorbea despre prieteni și despre cărţile pe care le citise.

cizme pantofi dama

Se mândrea cu prăjiturile reuşite din care ne aducea să servim. Ne cucerea vorbindu-ne despre fascinanta lume a studenţilor bucureşteni. Mai târziu, când copiii ei au terminat facultatea, ne distra povestind despre întâmplările amuzante de la serviciul lor.

De ce oare le-a trecut prin cap să mă întrebe de care dintre ele îmi place mai mult?

Când aveam vreo 14 ani, această prietenă a bunicii mele a venit în vizită cu sora ei, să o cunoaştem. Doamna avea o faţa prelungă și părul drept, tuns parcă prea serios. Era înaltă şi subţire. M-a cucerit pe loc cu felul distins în care vorbea. Vrăjită am fost de gesturile ei, pline de fineţe. Avea o nobleţe înnăscută care o scotea în evidenţă.

De ce oare le-a trecut prin cap să mă întrebe de care dintre ele îmi place mai mult? Au vrut să știe pe care o consider mai frumoasă. Eu nu aş fi deschis gura să îmi spun părerea, dacă ele nu ar fi insistat. M-au încolţit şi nu mi-au dat pace până când nu am răspuns. Deşi Miți, prietena bunicii mele era, fizic vorbind, mult mai frumoasă, eu le-am spus că îmi place mai mult sora ei. De o femeie pe care în acea zi o vedeam pentru prima şi ultima dată.

ghete cizme botine dama

Mi-a amintit că în viaţă trebuie să fiu mai diplomată

Aşa o vedeam, mult mai frumoasă. Avea ceva care atrăgea privirile. Cucerea din prima clipă. Arăta ca o regină din timpuri străvechi. O regină care împarte cu generozitate zâmbete şi daruri supuşilor. Acel aer nobil îmi lăsa impresia că am în faţă o femeie frumoasă. Din acea zi, prietena bunicii mele nu a vrut să mă mai vadă, ba chiar mi-a sugerat de câteva ori să îi zâmbesc lui Edith, pentru că de ea îmi place.

Ce înseamnă să fii mai diplomată, plus sfaturi

Iar mama nu a pierdut ocazia de a-mi face morală. Mi-a amintit că în viaţă trebuie să fiu mai diplomată. Să nu spun ce gândesc. Mi-a cerut să nu mai fiu “ca din topor”. A cam eşuat cu educația la acest capitol. Deşi regret că am făcut-o să se simtă prost pe prietena bunicii, încă nu m-am dezvăţat şi  foarte des le spun oamenilor verde în faţă ce gândesc.

Zâmbește! Tocmai ai fost filmat/ă (în cazul nostru, tocmai ai mai scos un porumbel din gură)!

Ce înseamnă să fii mai diplomată, plus sfaturi

Ce înseamnă să fii mai diplomată, plus sfaturi

Ideal ar fi să gândesti de două ori înainte de a vorbi.

Să nu spui exact ce gândesti, mai ales dacă ceea ce vei spune nu îi este de folos celui din fața ta.

Evită să râzi de defectele sau gafele altora, dacă nu sunteți foarte buni prieteni.

Când spui adevărul, spune-l într-un mod simplu, ca de la om la om.

Întotdeauna argumentează ceea ce spui, dacă ți se cere sau este nevoie, fără a folosi cuvinte urâte, fără a te bate cu pumnul în piept că dreptatea este de partea ta.

Ascultă și părerea celorlalți. S-ar putea să descoperi, cu uimire, că au dreptate.

Daca interlocutorul dă semne că nu vrea să renunțe la convingerile sale, este de preferat să îl lași în pace. Încheie subiectul înainte ca discuția să degenereze în ceartă.

Nu ridica tonul atunci când porți o discuție, chiar dacă te-ai enervat sau crezi că ai dreptate.

Mai ales în fața șefilor încearcă să fi diplomat/ă, să nu îți impui cu orice preț părerile.

Dacă v-a plăcut articolul Ce înseamnă să fii mai diplomată, plus sfaturi, vă rog să îl distribuiți, să le fie și altora de folos.
În DEX, explicația cuvântului diplomat este următoarea:

 1. S. m. și f. Reprezentant oficial al unui stat bucurându-se de privilegii și imunități în țara unde își îndeplinește misiunea. 2. S. m. și f. Persoană care știe cum să trateze o afacere, cum să se comporte într-o situație (pentru a-și atinge scopurile). 3. Adj. Care denotă calcul, abilitate (în comportare); diplomatic2.