Ce faci în caz de cutremur? Iată o întrebare serioasă care necesită cele mai serioase răspunsuri. Am petrecut mulți ani din viață citind sfaturi și căutând cele mai bune soluții. Fiecare nou cutremur ce a zgâlțâit pământul m-a făcut să încerc una sau mai multe variante. Am ieșit afară, m-am ascuns sub masă, am stat lipită de tocul ușii, am ținut aproape o trusă de prim ajutor, am lansat rugăciuni către divinitate. Faptul că sunt vie și nevătămată dovedește ori că nu am prins un cutremur destul de mare, ori că toate acele soluții au funcționat.

Aflând că animalele simt apropierea unui cutremur, am adoptat patru pisici și un câine. Aveam, așadar, nu doar un soi de expert în materie de cutremure, ci și patru rezerve, pentru cazuri excepționale, când simțurile unuia nu ar fi funcționat perfect. A venit cutremurul din 24 septembrie 2016. 5, 6 grade pe scara richter, adică un cutremur destul de serios, pe care orice ființă vie ar trebui să îl perceapă. 

Între două vise am simțit-o pe Ursula cum se strecura sub pătură. Pufina era deja călare pe mine, iar celelalte două pisici mieunau subțirel lângă pat. Pe Bruno l-a auzit doar soțul meu, câteva clipe mai târziu. Dădea cu botul în noi, plângea, fugea dintr-o cameră în alta. Crezând că îl doare burta, și-a tras o pereche de pantaloni și a scos câinele la o mică plimbare de noapte. Abia dimineața am aflat că bietele animale erau agitate din cauza cutremurului. Pe care noi, desigur, nu l-am simțit.

Cu acest nou episod cutremurător am înțeles un lucru important: degeaba încearcă animalul să te avertizeze în caz de cutremur sau altă calamitate, dacă tu, om, nu te pricepi să traduci semnalele sau dacă ești atât de obosit încât nu îți pasă decât de somnul tău. Cel mai bun sfat pentru situații de criză, dar și pentru viața de zi cu zi:

Munciți, oameni buni, munciți până la epuizare, munciți până la uitarea de sine! În acest fel aveți șansa de a scăpa de groaza pe care o trezește în ființele vii orice soi de potențială calamitate. Nu știi niciodată când va avea loc următorul cutremur și e de preferat să îl petreci dormind neîntors, prea obosit pentru a traduce semnalele date de animale.