Dacă am început dimineaţa cu discuţii despre mijloace de transport, mă gândesc să închei în acelaşi mod ziua, dar de data asta vorbind despre vehicule mai vechi. Am găsit o problemă de logică  şi vreau să o supun atenţiei voastre, pentru că este destul de uşoară şi nu răpeşte mult timp. Nu ofer nici un premiu(poate doar laude), deci nu trebuie să trişaţi. :-P

O firmă de cupeuri şi trăsuri de lux cumpără roţile de la doi furnizori. Cele din faţă de la unul, cele din spate de la altul; fiecare cu specialitatea lui. Dar roţile din faţă începeau să joace pe ax mult mai devreme decât cele din spate şi nimeni nu îşi putea explica de ce. Verificările au arătat că ambii furnizori întrebuinţau acelaşi material, până la ultimul cui. Explicaţia a venit de la furnizorul roţilor din faţă:

– la curbe suportă mai multe solicitări decât cele din spate.

-pe noroi, ele croiesc şanţuri, pe care le folosesc deseori şi cele din spate, chiar dacă acestea din urmă sunt ceva mai îndepărtate între ele.

-greutatea mai mare(din cauza pasagerilor) care apasă pe roţile din spate, conferă acestora o mai mare stabilitate şi deci mai puţine oscilaţii.

-în cazul în care roata din faţă nimereşte într-o groapă, ea suportă şocul, fiindcă vizitiul, avertizat de şoc, are grijă ca roata din spate să evite acea groapă.

Au mai fost aduse şi alte asemenea argumente, mai puţin importante, pentru a explica de ce roţile din faţă căpătau mai repede joc pe ax, faţă de cele din spate.

Voi care credeţi că este cauza?

Problemă luată din cartea “Sclipirea minţii” de Valentin Rădulescu.