Tatăl meu obișnuia să mă implice în toate activitățile ce aveau loc în casa noastră, de la spălatul vaselor și până la zugrăveala apartamentului imens pe care îl aveam. Fie că era vorba despre mici reparații, fie că era vorba despre modificări radicale, eu eram mereu prezentă, cu ochii în patru la tot ce se întâmpla și gata să dau o mână de ajutor atunci când mi se permitea.

Îmi amintesc bine o vacanță de vară în care tatăl meu, în concediu de odihnă fiind, a decis să facem niște schimbări prin casă. Ne-am făcut timp de câteva seri planuri de modernizare a locuinței, începând cu mobila ce trebuia schimbată și terminând cu renunțarea la desenele de pe pereți, așa cum avea toată lumea pe atunci. Nu îmi amintesc cum se numea unealta aceea cu mâner, care avea un rulou cu diverse modele ce se imprimau peste zugrăveală. Poate mă ajutați voi…

Dar știu exact cât am muncit pentru a spăla pereții de toate frunzele și florile pe care unealta le lăsase în dormitoare, țin minte exact câte bășici am făcut în palme și cât praf am inhalat în timpul acelor zile lungi de muncă. Nu mă deranja deloc. Aveam sentimentul că fac ceva util, că sunt de folos familiei și că, la final, când totul ar fi mirosit a curat și a proaspăt, aș fi avut cu ce să mă mândresc. Și chiar așa a fost!

Astăzi, la distanță de foarte mulți ani, nici nu vreau să mă întreb dacă m-aș încumeta să mă înham la o asemenea muncă. Știu că răspunsul ar fi negativ. Nu mai am nici chef, nici timp, și probabil nici putere să îmi bat capul cu amestecarea lavabilului, cu întinderea lui peste pereți, cu acoperirea perfectă a colțurilor, cu vopsirea prin spatele țevilor de căldură și toate câte mai vin la pachet în astfel de situații.

Sigur, astăzi este si mult mai ușor decât era acum 30 de ani. Nimeni nu mai dă cu humă prin casă, varul este doar o amintire urâtă, uneltele de zugrăvit se găsesc pe toate drumurile, iar dacă ai un strop de noroc, poți găsi chiar și un zugrav non-stop, genul de ofertă care apare când ai nevoie. Ce înseamnă exact acest serviciu non-stop?

Zugravi și zidari cu experiență îți sunt puși la dispoziție de către firma spre care am pus link mai sus, indiferent ce schimbări ți-ai propus să faci prin casă, în cazul în care îți dorești cu adevărat o lucrare de calitate la cel mai bun preț. Se pricep la amenajarea spațiilor comerciale, la renovarea vilelor și a apartamentelor, la zugrăveli, la zidărie și la renovarea scărilor de bloc.

Nu le este străin lucrul cu gresia, faianța sau gips cartonul, iar faptul că execută lucrările în termenul promis îi recomandă, aș spune eu. Oferă factură și garanție (rar mi-a fost dat să aud că o echipă de zugravi procedează astfel, vă spun sincer) și reduceri de 10 % din a doua lucrare. Ce își poate dori, mai mult de atât, o firmă sau o familie care are nevoie de schimbări majore la sediu sau în casă?