Invitaţii erau în curte, aşezaţi pe băncutele de lemn. Distracţia era în toi. Sărmăluţele gustoase, pregătite de nişte vecine, dispăreau din farfurii mai repede decât apa de pe o plită încinsă, vinul curgea în pahare, dezlegând limbile mesenilor, iar proaspătul ei soţ iradia de fericire.

De ce nu se putea bucura şi ea de această zi? De ce îşi complicase viaţa, alegând să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubea? Ziua nunţii ar trebui să fie plină de bucurii pentru orice femeie. Dar ea era anormală. Se măritase pentru a se răzbuna pe fostul iubit, spre care se îndrepta acum grăbită. O aştepta la colţul străzii, în maşină.

Fără teamă sau ruşine s-au sărutat, s-au strâns disperaţi în braţe, şi-au amestecat lacrimile. L-a zgâriat pe faţă, a dat cu pumnişorii ei mici în pieptul care urca şi cobora în ritmul respiraţiei iuţite.

-De ce? De ce? De ce m-ai lăsat să mă mărit? De ce nu ai venit mai devreme? Eu nu mă întorc în curte. Merg cu tine.

El îi spunea că a venit doar să îşi ia rămas bun, că îi respectă decizia pe care a luat-o şi că o lasă să îşi continue viaţa pe care singură a ales-o. S-a retras din braţele lui, l-a privit neîncrezătoare în ochii pe care îi iubea atât de mult şi a inspirat adânc, încercând să nu leşine de durere.

Prietenele venite să îi spună că o caută nuntaşii au găsit-o albă ca varul, cu buzele strânse, cu rimelul întins pe faţă. Nu scotea o vorbă. L-a mai privit o dată lung, apoi s-a lăsat dusă de acolo de prietenele ei. A ridicat mândră capul, şi-a sters lacrimile, a încercat să zâmbească.

Nu o poate ierta? Nu poate înţelege de ce a ales să se mărite cu altul? A uitat cearta înfiorătoare care a dus la despărţirea lor? Este prea mândru sau nu o iubeşte cu adevărat? Pricepe oare că i-a ruinat viaţa cu câteva vorbe?

Va încerca să fie o soţie bună pentru cel care nu are nici o vină, chiar dacă nu îi va putea oferi iubirea ei. O apasă o mare greutate în piept. În pântece poartă copilul bărbatului pe care îl iubeşte şi care nu va ştii niciodată că a pierdut o comoară.

By Vienela

28 thoughts on “Câteva vorbe”
 1. Zau, totusi Institutia Casatoriei, chiar daca acum e lasata pe mana oricui vrea si nu mai e aranjata ca in vechime, nu este o chestie de ales intre un produs Disney si unul Sanrio, (ca sa ii mai faci in plus si in ciuda produsului Ken de la Mattel). Imi permit sa atrag atentia cu gravitatea necesara ca si din cauza acestui fel de povesti este azi rata divorturilor 50 %, si se framanta in zilele noastre Papa Benedict al 16-lea alaturi de intreaga comunitate gay a lumii culturale iudeo-crestine + leaderul ei reales pres Barack Obama ce sa mai faca, ce sa mai nascoceasca ca sa mai sprijine continuitatea acestei institutii atat de greu incercate in ultimele decenii…si vad ca tocmai Franta se opune.

 2. Cand eram tineri…. acum vorbesc ca mama :) am avut un prieten din gasca noastra care sa însurat cu o alta fata numai sa îi faca în ciuda fetei pe care o iubea si cu care se certase. Numai ca idiotul a distrus 2 copile! Nevasta a încercat sa se sinucida cand a aflat adevarul, cealalta fata nu sa mai casatorit nici-o data si el ….. habar nu am ce e cu el ptr ca toti i-au întors spatele. Ne-a prostit si pe noi în fata!

  1. Dar cum s-a aflat ? A marturisit el la o clipa de betie intregului cerc de prieteni ? Sau a inselat-o in dreapta si in stanga pe sotia pe care o luase si cand ea i-a cerut socoteala, el i-a spus tafnos ca el de fapt s-a insurat cu ea de ciuda si ca n-o iubise niciodata ci “o iubise” de fapt toata viata (aiurea !) pe prima ? Pai asa ceva merita cel mult raspuns un pumn in figura, (sau, ma rog, daca fetele nu sunt asa de agresive, atunci o jumuleala masiva de proprietati in cazul unui divort bine intemeiat), nu o tentativa de sinucidere ! Iar faptul ca prima nu s-a casatorit niciodata nu cred ca poate sa fie atribuit 100 % doar acestui episod sordid legat de acest individ, ci pur si simplu circumstantelor, ca doar nu era aceea prima, pe care chiar tu ai denumit-o “copila”, sa ramana “copila” chiar atat de naiva chiar toata viata, astfel incat sa isi propuna expres sa nu se mai casatoreasca niciodata din cauza unui tembel oarecare. Si, in plus, daca toti se comportau atat de imatur unde erau si ce pazeau parintii sau tutorii lor ?

 3. Cât rau poate face orgoliul dincolo de margini!! Toti avem orgoliu, este normal, dar sa nu vrei sa strivesti orgoliul celuilalt, de multe ori iese invers si e prea târziu.

  1. Cine isi lasa orgoliul calcat in picioare in halul asta pana la distrugere pe timp de pace, (ca totusi ma gandesc ca daca e cineva luat prizonier de razboi e altfel de situatie), si se lasa exploatat in halul asta de oricare, este clar ca nu a avut niciodata vreun orgoliu bine format flexibil si rezistent care sa il ajute intreaga viata, ori a fost neglijat sever de mic copil si efectiv are orgoliul deosebit de firav din start, plus e posibil ca societatea respectiva sa nu sprijine oamenii cu orgolii mai vulnerabile si sa incurajeze la toate nivelurile, inclusiv propagandistic, exploatarea slabilor de catre aia mai tarii asa pe fata, asa cum se intampla uneori in unele inchisori cu management mai prost.

 4. Ea făcea o mare greseala. Si aproape ca nu mai conteaza greseala fostului care sunt convinsă ca exista…
  Poate ca nu avea curaj sa fie mama singura…
  Poate ca voia sa-l pedepseasca pe fostul…
  Poate atata il iubea ca nu a putut hotari sa renunte la sarcina in timp util.
  As intelege-o. Dar celalalt nu era, saracul, vinovat cu nimic. Probabil si el o iubea… Rezultatul? Doar niste inimi zdrobite si un copil care va creste intr-o familie trista.
  Si asa i-a pedepsit pe toti, dar cel mai grav chiar pe ea… Trist.

 5. A te casatori cu cineva pentru care nu ii porti dragostea eterna, este pedeapsa pentru o greseala care o regreti. Alegi sa suferi toata viata prin actiunea asta.
  Intradevar se vede si orgoliul, dar orice are un motiv fie ca e prostesc sau indreptatit.

 6. @Vienela: scuze dar tipa este dusa :), cum sa te mariti cu cineva doar ca sa-i faci in ciuda barbatului pe care il iubesti? Si sa mai ai fi si insarcinata cu el? Din acest motiv nu incerc sa inteleg eu femeile niciodata prea mare durerea de cap.
  Frumoasa povestea!

 7. Casatoria e o institutie minunata dar… cine e nebun sa traiasca intr-o institutie toata viata?! Ups! :))) Vorba ‘ceea: Dumnezeu a creat sexul, diavolul a creat casatoria :) E o institutie minunata, e drept! E un contract pe termen lung, foarte lung, nelimitat…

  Hm! Ce nebunie! Ce tristete! Femeia din povestea aceasta nu si-a distrus doar propria-i viata, a distrus (as zice) si viata sotului care, probabil, chiar tinea la ea! Ce nebunie sa faca cineva un asemenea gest! Si acum amuza-te, dar tot mai scriu un citat: de la dragoste la ura e doar un pas: prostesc! Si femeia din povestea aceasta l-a facut… Uf!
  Totusi, exista sansa sa fi avut o casatorie potrivita… A fost o casatorie potrivita?!

  1. re. “un contract nelimitat”: Ce idee buna mi-a venit ! Ce ar fi sa se inventeze contracte de casatorie pe termen limitat, cu posibilitate de reinnoire si renegociere de termeni la fiecare 5 ani ?! Ca ma gandesc ca asta ar putea ajuta in cazul celor care zic ca divorteaza pt ca s-au dezvoltat in sensuri diferite, sau nu mai au interese comune, etc. Pai daca stai jos si re-negociezi termenii contractului cf NOI interese comune si cf etapa noua de dezvoltare unde o fi ajuns fiecare, ca e imposibil, daca vrei + cu un jurist inalt performant cu experienta in merger-uri corporatiste sa nu gasesti ceva ceva acolo. Plus ca asta ar mai oferi joburi si pt miile de absolventi cu diplome de facultati de drept din Romania, care zau daca stiu ce au de gand sa faca cu acele diplome !

 8. Trist, dar totusi si ea s’a grabit…si mai ales …nu merita sa isi piarda viitorul langa o persoana pe care nu o iubeste doar pentru a se razbuna…

 9. E de inteles si atitudinea fetei…. fiind inca tributara acelei mentalitati traditionaliste prin care, daca ramii insarcinata, musai sa te mariti ca sa dai un ‘nume’ copilului ce va sa vina….

Părerea ta e importantă pentru mine

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.