Câte culori are curcubeul și care sunt ele

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont. Câte culori are curcubeul și care sunt ele?

Curcubeul are șapte (7) culori. Acestea sunt, pornind în ordine din exteriorul arcului: roșu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo și violet.

La școală, copiii învață să le memoreze prin alăturarea fiecărei prime litere – ROGVAIV. Se folosește oranj, nu portocaliu, în compunerea ROGVAIV.

Cum arată un curcubeu? Curcubeul este imaginea colorată pe care o puteți vedea uneori pe cer când se oprește ploaia. Eu locuiesc în Scoția, o țară unde plouă foarte mult. Tocmai de aceea pe cerul Scoției putem vedea deseori curcubeul, care este superb. În opinia mea, doar aurora boreală este mai frumoasă decât curcubeul.

Poza de mai jos a fost făcută în Alaska de către Eric Rolph.

Double-alaskan-rainbow-airbrushed

Iată și două poze făcute de mine, din păcate cu un telefon nu prea performant. Curcubeu în Scoția.

Câte culori are curcubeul și care sunt ele

cum arata un curcubeu

 

Care sunt colorile curcubeului?

Am pregătit o planșă cu un curcubeu de colorat. Cele șapte culori ale curcubeului se vor regăsi în ordinea prezentată pe planșă, respectiv primul arc va fi roșu, al doilea portocaliu, al treilea galben, al patrulea verde, al cincilea albastru, al șaselea indigo și al șaptelea violet.

Poate că nu este cea mai reușită planșă, însă îl va ajuta pe copilul tău să coloreze și în același timp să învețe ce este un curcubeu, cum arată un curcubeu și care sunt culorile curcubeului. Poate fi folosită de copii cu vârsta de la 2 ani până la 99 de ani – preșcolari, școlari și chiar pensionari.

Câte culori are curcubeul și care sunt ele

Despre curcubeu am scris și cu alte ocazii, dar nu pentru copii. Puteți vedea mai jos cele două articole de blog pe această temă:

Șoseaua cu sapte benzi

Ce înseamnă rainbow kiss?