Cata libertate oferim cainelui?

La videoclipul despre Ham caine talie mica, medie, mare am primit pe youtube un comentariu care a reusit sa ma enerveze foarte rau si din acest motiv am decis sa intreb si pe blog: cata libertate oferim cainelui? E normal sa lasam cainele liber, fara zgarda, lesa sau ham? Iata mai jos conversatia pe care am avut-o cu cineva pe youtube:

Comentator: Bună dimineața!🍵🍵🍵. Hamul , lesa , botnita sint invenții ale omului , eu sint adeptul libertății absolute , nu cred ca se simte mai bine câinele dacă are o lesa de 2 sau 19 metri , chiar dacă noi asta credem . Dacă nu ai posibilități sa lași câinele liber , nu-l creste iar dacă o faci nu te mai lauda cu falsele libertăți oferite câinelui, asta nu dovedește ca îl iubești, dimpotrivă, demonstrează cit ești de …-u găsesc termenul – asa ca …renunță! E valabil pentru toți care își fac o nota de mândrie din creșterea câinelui. O duminică frumoasă și vouă!

Eu: Nu exista libertate absoluta nici pentru oameni, nici pentru caini. Cel putin nu pe aceasta planeta, nu in locurile unde exista si alti oameni, alti caini etc. Si ITI GARANTEZ ca nu ai vrea sa te intalnesti cu Bruno al meu cand este liber, neingradit de lesa si ham. Daca tu crezi ca pentru el ar fi fost mai bine sa ramana la ghena de gunoi unde l-am gasit cand avea patru luni, inseamna ca vedem viata din puncte total diferite. Ce sanse au puii de caine pe strazile din Romania? Mi-e jena sa te intreb si despre copiii abandonati ai Romaniei…

Din aceasta iubire gresit inteleasa vedem zilnic caini calcati de masini, copii muscati de caini… E ca si cum ai spune ca nu iti iubesti copilul daca incerci sa il educi si sa il inveti regulile societatii, ca ii ingradesti libertatea. O duminica placuta sa ai!

Comentator: @Iubesc Viata  educația prin constrângere nu se numește educație iar paralela făcută între om și copil demonstrează exact ce afirmam eu , confundam animalul cu omul și ne comportam ca atare. E doar o părere.

duci discuția în direcție greșită. Dacă l-ai luat de la ghena de gunoi e rezultatul atitudinii omului fata de un animal , nimic altceva . Nu vreau sa dezvolt evoluția prezentei câinelui pe lingă casa omului dar dacă vrem sa înțelegem ceva , de aici trebuie pornit , ce e de făcut pentru a îndrepta lucrurile e altceva dar tot omul trebuie sa găsească soluția, eu am dat doar una din ele.

Eu: Eu doar am raspuns la ceea ce ai spus tu, ca un caine trebuie sa aiba libertate absoluta, altfel inseamna ca nu este iubit. Sunt cuvintele tale, doar asezate intr-o alta ordine.

Sunt convinsa ca nu ai avut niciodata caine. Nu e vorba despre constrangere, ci despre a face omul sau cainele sa inteleaga ca societatea functioneaza dupa reguli care trebuie respectate. De exemplu, una dintre regulile de bun simt spune ca nu trebuie sa lasi liber un animal pe strada, caci exista oameni care se sperie. In plus, cainele, ca orice animal, este imprevizibil. Oricat de bine ar fi educat, el se ghideaza dupa regulile canine, nicidecum umane. Poate oricand sa isi schimbe starea de spirit din cauza unor stimuli externi. Paralela intre om si caine am facut-o presupunand ca nu ai caine. Iti va fi mai usor sa intelegi ce vreau sa spun daca in loc de caine spun copil.

Comentator: am ciine , nu știe ce înseamnă lanțul și nici din curte nu-l scot.

Eu: Eu imi scot cainii din curte in fiecare zi, ii duc la padure, la mare, pe dealuri, prin oras…

Asadar, va intreb si pe voi: cata libertate oferim cainelui? E normal sa umble cainii liberi pe strada, printre oameni si masini? Vezi aici articolul despre hamuri pentru caini.

Cata libertate oferim cainelui?