Cât doarme un câine? Somnul la câini

Te-ai întrebat cât doarme un câine? Ei bine, astăzi vom vorbi despre somnul la câini și cât este el de important. Trebuie specificat încă din primele rânduri că nu toți câinii dorm la fel de mult sau de puțin. Durata somnului la câini variază în funcție de foarte mulți factori: vârstă, rasă, stare de sănătate, activitățile de care are parte când este treaz și, de ce nu?, locul în care doarme câinele.

Ca și oamenii sau alte mamifere de pe pământ, câinii au nevoie să doarmă destul pentru a se odihni, a se recupera, pentru a-și reîncărca bateriile. Somnul este starea de repaus necesară redresării forțelor. Somnul câinilor este asemănător în multe privințe cu al oamenilor și totuși diferit. Despre acest lucru vom vorbi în rândurile următoare.

Cât doarme un câine?

În medie, un câine doarme între 9 și 14 ore pe zi (din 24 de ore), însă fiecare caz în parte este particular, ca și la oameni. De obicei, câinii își împart somnul între cel odihnitor de noapte și una sau mai multe reprize scurte de somn pe timpul zilei.

-Puii de câine dorm foarte mult, aproximativ 18-20 de ore pe zi. Ca și bebelușii umani, puii de câine abia încep să cunoască lumea, trec permanent prin emoții și obosesc foarte repede. Organismul lor este în creștere și consumă multe dintre resurse. De aceea puii de câine dorm mult. Uneori se poate întâmpla ca puiul de câine să adoarmă chiar în timp ce se joacă, la fel cum se întâmplă și cu copiii.

-Câinii tineri, de până într-un an, dorm mai mult pe timpul nopții, cu excepția primelor zile de după schimbarea locuinței și reglarea organismului. În prima lor perioadă într-o nouă casă câinii sunt agitați, iar somnul lor defectuos. De asemenea, câinii tineri au nevoie să facă pipi și caca mai des, ceea ce duce inevitabil la trezirea lor chiar și pe timpul nopții.

Daca iti plac cainii si vrei sa citesti despre unul dintre ei, sa razi si sa plangi descoperindu-l, atunci cartea Jurnalul unui Sultan este pentru tine.

-Câinii adulți au nevoie de mai puțin somn pentru că duc o viață activă și sunt deja acomodați cu ea. Totuși, cei mai mulți dintre ei își rezervă o perioadă mai mică sau mai mare de relaxare chiar și pe timpul zilei, când ațipesc.

-Câinii seniori (ajunși la vârste înaintate) au nevoie să doarmă mai mult decât câinii adulți. Pentru că îmbătrânirea, care este un proces natural, le solicită mai multă energie pentru fiecare activitate în parte, câinii seniori au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. O altă problemă a câinilor bătrâni este faptul că mulți au nevoie să meargă mai des la baie, ceea ce le răpește mult din calitatea somnului.

-Câinii activi dorm mai puțin decât cei care lenevesc toată ziua pe canapea.

petmart.ro

Cât doarme un câine, de fapt? Câinii sunt destul de flexibili în privința somnului

Deși ai impresia că doarme la fel de mult ca tine pe timpul nopții, trebuie să știi ca un câine doarme aproximativ 45 de minute, după care se trezește chiar și numai pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Totuși, câinii sunt flexibili în ceea ce privește somnul.

Se trezesc fără probleme atunci când aud zgomote sau când vii/pleci de acasă. Câinii pot deveni activi imediat după ce se trezesc. Își pot regla ușor organismul, recuperând chiar și a doua zi somnul pierdut astăzi.

Câinele are nevoie de o rutină a somnului de noapte

Totuși, ideal ar fi ca proprietarii de câini să organizeze o rutină a somnului câinelui încă din primele zile de conviețuire. Acest lucru este benefic atât câinelui, cât și omului.

Rutina somnului de noapte la câini îi ajută pe aceștia să se comporte normal pe timpul zilei, când trebuie să mănânce, să meargă la plimbare, să își facă nevoile, să se joace și așa mai departe.

-Plimbarea, joaca și socializarea cu alți câini ar trebui să facă parte din rutina zilnică. În acest fel câinele va avea un somn bun noaptea și nu va dormi exagerat de mult pe timpul zilei.

-Ultima masă a zilei ar trebui să fie dată câinelui destul de devreme, nu chiar înainte de culcare.

-Câinele ar trebui scos la pipi înainte de culcare pentru ca somnul să nu îi fie întrerupt de necesități fiziologice.

-Locul în care doarme câinele ar trebui să fie mereu același. Un loc în care el să se simtă confortabil și în siguranță.

Cât doarme un câine? Somnul la câini

Câinele meu doarme prea mult sau prea puțin. Ce trebuie să faci dacă observi schimbări în ceea ce privește somnul câinelui

Dacă observi că au apărut schimbări nejustificate în privința somnului câinelui tău, ideal ar fi să mergi cu el la un control veterinar. Poate fi semnul că în organismul câinelui ceva nu funcționează bine. Totuși, ține cont de faptul că anumiți factori pot influența calitatea somnului câinelui tău, fără ca acesta să fie de fapt bolnav.

-Mediul în care doarme câinele. Daca v-ați mutat sau ați schimbat în casă locul de somn al câinelui, acesta poate fi un motiv pentru care animalul tău de companie și-a schimbat obiceiurile și rutina somnului.

-Lipsa de exercițiu. Dacă nu face suficientă mișcare, câinele poate ajunge să doarmă prea mult sau prea puțin. Asigură-te că îi oferi câinelui tău suficient timp pentru joacă și plimbare.

-Anxietate, depresie. Ca și oamenii, câinii pot suferi de anxietate sau depresie. Aceasta poate aduce modificări semnificative în calitatea somnului câinelui tău. Discută cu medicul veterinar dacă bănuiești că ar putea suferi de așa ceva.

-Boli care pot duce la schimbări în privința somnului câinelui: surditate, diabet, hipotiroidism, senilitate.

Dacă ai timp, poate vrei să citești și:

5 sfaturi utile pentru posesorii de câini. Tu câte respecți?

Vârsta câinilor în ani omenești, noua formulă din 2019

De câte ori pe zi se scoate câinele afară?

Cu ce se scoate mirosul de urină de câine

Alergia la câine

Parvoviroza canină

Papilomatoza virală la câine – cauze și tratament

Nu uita că mă găsești și pe:

Facebook – https://www.facebook.com/vienela.ro

Instagram – https://www.instagram.com/vienelas/?hl=ro

Youtube – https://www.youtube.com/user/TheVienela/videos

Mai multe despre somnul puilor de câine găsești aici.

Ce spune câinele meu despre somn. Cât doarme un câine?

Salutare! Sunt Bruno, un câine frumos si inteligent. Poate vă amintiți de mine, deși nu am mai scris pe blog de mult timp. Din vremea când Cele zece porunci născocite de mine făceau furori pe internet. Sunt un visător irecuperabil. Sper din tot sufletul să se găsească leac pentru toate bolile câinilor.

Sper ca prin orașe pământul să fie permanent cald, astfel încât cei mai puțin norocoși să nu înghețe în zilele de iarnă, iar obiceiul cainelui de a dormi mult să nu mai mire pe nimeni. Da, sunt sătul de întrebarea pe care o aud în somn zi de zi: cât doarme câinele ăsta?

Știți cât doarme un câine?

Dacă a fost plimbat, s-a jucat, a mâncat, și-a golit burta, poate dormi întreaga zi. Mă rog, cât a mai rămas din ea. Exact cum fac eu începând de la ora 10 dimineața și până pe la ora 13, când cer iar afară pentru o scurtă plimbare.

Alerg, mă joc puțin cu mami si mult cu Onix, apoi ațipesc iar. Mă trezesc pe la ora 16, mănânc, beau apă, ies pe afară, mă joc și apoi iar dorm. Nu chiar imediat, dar când adorm seara, pot dormi până dimineața, dacă sunt suficient de obosit. Cum altfel credeți că mă mențin frumos, tânăr și neliniștit?

Să vă spun și ultima pățanie. Profitam din plin de o după-amiază liniștită, în care tati era plecat, Onix dormea, iar mami tasta de zor la calculator. Întins în patul spațios, cu perna sub cap, am sforăit probabil puțin cam tare și am atras atenția.

Fără să îmi ceară permisiunea, mami nu doar că m-a pozat într-o poziție indecentă, dar a avut și îndrăzneala de a posta imaginea pe internet, să vadă toată lumea cum doarme un câine sănătos dacă se simte în siguranță.

petmart.ro

Cât doarme un câine? Cât are nevoie, desigur.

Cât doarme un câine? Somnul la câini

Drept pedeapsă, astăzi scriu pe blog în locul ei și o fac de rușine că pierde vreme și bani căutând cărți aflate la reducere, în loc să spele vase, să bage aspiratorul, să scrie pe blog sau să mă scoată la aer curat, unde miroase a iarnă.

Cât doarme acest câine? Dacă nu avem musafiri, dacă nu plecăm la drum lung, dacă nu mă doare nimic, dorm cât vreau. Doar astăzi nu dorm; scriu pe blog!

By Vienela

7 thoughts on “Cât doarme un câine? Somnul la câini”
  1. Bravo, Bruno! Spune tot, nu suferi de unul singur că nu face bine.
    Îţi spun un secret bine păzit. Dacă nu trebuie să merg la muncă (şi din păcate cam trebuie) dorm la fel ca tine. Bine, nu chiar în poziţia aia dar dacă aşa-ţi pică bine, take your time, vorba ardeleanului.
    Că mi-a spus mie mama când eram mică să dorm că va veni o vreme când nu voi mai putea dormi după bunul plac. Aşa că dacă n-am ascultat eu, ascultă tu. Hai, fugi la somn!

  2. Dar sa vezi cat doarme un caine muncit. Al meu a schimbat azi cauciucurile cu tati si a stat mult afara in frig. A intrat in casa pe la 1 si s-a culcat. La 4 era ora de iesit afara si cred ca mai avea putin si ne batea ca l-am trezit.

  3. Este bine de stiut cat doarme un caine, de la varsta de cateva luni si pana la batranete, multumesc pentru informatie :)

Părerea ta e importantă pentru mine

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.