Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru

Leda a făcut două ouă

Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru – una dintre cele mai frumoase și emoționante povești din mitologia greacă. Legenda spune Tindar, regele Spartei, o disprețuia pe Afrodita (zeița dragostei). Aceasta, ca să se razbune, l-a făcut pe Zeus să se îndrăgostească de Leda, soţia lui Tindar.

Zeus era stăpânul din Olimp. Ca să o ademenească pe soția lui Tindar, el s-a transformat într-o lebădă. Afrodita, transformată în vultur, se prefăcea că vrea să vâneze lebăda. Au ajuns lângă lacul unde Leda făcea baie, goală.

Ea a vrut să apere pasărea care o privea cu ochi rugători. A întins mâinile. Zeus s-a lăsat prins în braţe de Leda. Mai apoi, Leda a făcut două ouă. Dintr-unul au ieşit Castor şi Clitemnestra, copiii lui Tindar. Din celălalt au ieşit Polux şi Elena (vestita Elena din Troia), copiii lui Zeus.

Îndrăgiţii eroi mitologici Castor şi Polux reprezintă prietenia si vitejia. Reprezintă iubirea dintre fraţi, dusă până la sacrificiul suprem. În aceasta legendă, sacrificiul suprem înseamnă renunţarea la nemurire în schimbul rămânerii alături de fratele muritor.
espressocafe.ro

“Deși n-avem același tată, frăția care ne-a legat îmi e mai dragă decât slava ce aș avea-o în Olimp, a răspuns Polux către Zeus. Vreau să trăim deci împreuna, ori să murim alăturea. Ori amândoi nemuritori, ori împreună în Infern…”

Rezumat Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru
elefant.ro
Castor şi Polux - Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru

 

 

 

 

 

sursa foto earthsky.org

Celor doi frați, Castor și Polux, li se mai spunea și dioscurii. În zilele noastre, la fel li se poate spune unor prieteni uniți printr-o legătură puternică și simbolică.

De-a lungul vieţii, Castor şi Polux au participat alături de alţi eroi ai mitologiei greceşti la nenumărate aventuri.

1.Vânătoarea mistreţului din Calydon este una dintre ele.

2. A urmat expediţia argonauţilor, care avea ca obiectiv căutarea şi capturarea Lânii de Aur.

3. O alta a fost expediţia prin care au adus-o înapoi în Sparta pe sora lor Elena. Ea era mai frumoasă femeie de pe pământ. Fusese răpită de Tezeu, un alt mare erou din Legendele Olimpului.

elefant.ro

Polux refuză nemurirea oferită de tatăl său

“Aezii povesteau că Polux lupta neîntrecut cu pumnii și arunca greutăți departe, cât nici nu se vedea cu ochii. Castor, în schimb, fugea mai bine și călărea ca o nălucă. Iar carul lui zbura pe țărmuri, ca rândunica în văzduhuri.”

Cei doi frați, Castor si Polux, s-au îndrăgostit de două fete: Feba și Hilera. De ele erau îndrăgostiți și fiii lui Afareu, Lynceus şi Idas. Aceștia erau veri cu Castor și Polux.

În lupta pe care dioscurii au dus-o împotriva verilor Lynceus şi Idas, Polux a fost rănit. Firul vieţii lui Castor s-a rupt. Zeus, văzandu-şi copilul rănit, l-a învăluit într-un nor şi l-a ridicat la cer pe Polux. Dar dragostea dintre fraţi era prea mare.

Polux refuză nemurirea oferită de tatăl său, dacă nu poate fi alături de Castor. Stăpânul Olimpului îi respectă alegerea. Decide ca o parte a timpului fraţii să şi-o petreacă în Infern, unde ajunsese Castor, şi o parte în Olimp, alături de zei.

În cinstea lor,  Zeus a aşezat pe cer Constelaţia Gemenilor, care apare pe cer în luna mai.

evomag.ro

*

De ce am făcut acest rezumat?

Pentru că unul dintre regretele mele este legat de faptul că băiatul meu nu a vrut niciodată să citească Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru, dar din când în când îşi face timp să îmi citească blogul. În acest fel, sper să afle despre zeii şi eroii mitologici. Să afle despre explicaţiile străvechi legate de apariţia omului, a animalelor și a fenomenelor naturii, ca parte a propriei sale culturi generale.

Castor și Polux rămâne una dintre povestirile mele preferate.

Rezumatul nu este suficient ca să transmită emoția legendei. Citiți Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru.