Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru
Leda a făcut două ouă
Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru – una dintre cele mai frumoase și emoționante povești din mitologia greacă. Legenda spune Tindar, regele Spartei, o disprețuia pe Afrodita (zeița dragostei). Aceasta, ca să se razbune, l-a făcut pe Zeus să se îndrăgostească de Leda, soţia lui Tindar.
Zeus era stăpânul din Olimp. Ca să o ademenească pe soția lui Tindar, el s-a transformat într-o lebădă. Afrodita, transformată în vultur, se prefăcea că vrea să vâneze lebăda. Au ajuns lângă lacul unde Leda făcea baie, goală.
Ea a vrut să apere pasărea care o privea cu ochi rugători. A întins mâinile. Zeus s-a lăsat prins în braţe de Leda. Mai apoi, Leda a făcut două ouă. Dintr-unul au ieşit Castor şi Clitemnestra, copiii lui Tindar. Din celălalt au ieşit Polux şi Elena (vestita Elena din Troia), copiii lui Zeus.
Îndrăgiţii eroi mitologici Castor şi Polux reprezintă prietenia si vitejia. Reprezintă iubirea dintre fraţi, dusă până la sacrificiul suprem. În aceasta legendă, sacrificiul suprem înseamnă renunţarea la nemurire în schimbul rămânerii alături de fratele muritor.
“Deși n-avem același tată, frăția care ne-a legat îmi e mai dragă decât slava ce aș avea-o în Olimp, a răspuns Polux către Zeus. Vreau să trăim deci împreuna, ori să murim alăturea. Ori amândoi nemuritori, ori împreună în Infern…”
Rezumat Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru
sursa foto earthsky.org
Celor doi frați, Castor și Polux, li se mai spunea și dioscurii. În zilele noastre, la fel li se poate spune unor prieteni uniți printr-o legătură puternică și simbolică.
De-a lungul vieţii, Castor şi Polux au participat alături de alţi eroi ai mitologiei greceşti la nenumărate aventuri.
1.Vânătoarea mistreţului din Calydon este una dintre ele.
2. A urmat expediţia argonauţilor, care avea ca obiectiv căutarea şi capturarea Lânii de Aur.
3. O alta a fost expediţia prin care au adus-o înapoi în Sparta pe sora lor Elena. Ea era mai frumoasă femeie de pe pământ. Fusese răpită de Tezeu, un alt mare erou din Legendele Olimpului.
Polux refuză nemurirea oferită de tatăl său
“Aezii povesteau că Polux lupta neîntrecut cu pumnii și arunca greutăți departe, cât nici nu se vedea cu ochii. Castor, în schimb, fugea mai bine și călărea ca o nălucă. Iar carul lui zbura pe țărmuri, ca rândunica în văzduhuri.”
Cei doi frați, Castor si Polux, s-au îndrăgostit de două fete: Feba și Hilera. De ele erau îndrăgostiți și fiii lui Afareu, Lynceus şi Idas. Aceștia erau veri cu Castor și Polux.
În lupta pe care dioscurii au dus-o împotriva verilor Lynceus şi Idas, Polux a fost rănit. Firul vieţii lui Castor s-a rupt. Zeus, văzandu-şi copilul rănit, l-a învăluit într-un nor şi l-a ridicat la cer pe Polux. Dar dragostea dintre fraţi era prea mare.
Polux refuză nemurirea oferită de tatăl său, dacă nu poate fi alături de Castor. Stăpânul Olimpului îi respectă alegerea. Decide ca o parte a timpului fraţii să şi-o petreacă în Infern, unde ajunsese Castor, şi o parte în Olimp, alături de zei.
În cinstea lor, Zeus a aşezat pe cer Constelaţia Gemenilor, care apare pe cer în luna mai.
*
De ce am făcut acest rezumat?
Pentru că unul dintre regretele mele este legat de faptul că băiatul meu nu a vrut niciodată să citească Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru, dar din când în când îşi face timp să îmi citească blogul. În acest fel, sper să afle despre zeii şi eroii mitologici. Să afle despre explicaţiile străvechi legate de apariţia omului, a animalelor și a fenomenelor naturii, ca parte a propriei sale culturi generale.
Castor și Polux rămâne una dintre povestirile mele preferate.
Rezumatul nu este suficient ca să transmită emoția legendei. Citiți Castor şi Polux – Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru.
Frumoasa legenda. Eu nu o stiam
Iti recomand cu caldura sa citesti mai multe despre aceste legende.
Daca ai reusi sa il faci sa inceapa macar sa le citeasca, mai mult ca sigur nu le va mai lasa din mana! Eu stiu ca in fiecare vara a copilariei aveam cateva zile dedicate (re)citirii Legendelor… Ce povesti frumoase!
Daca voi avea noroc sa citeasca aceasta postare, poate va fi tentat sa afle mai multe.
Si eu le-am citit si recitit de nenumarate ori. :))
Stai, stai, pai de ce i-l dai pe Al. Mitru? Hai mai, aia e versiunea pentru copii si femei! Da-i si tu versiunea pentru barbati a legendelor grecesti, aia originala, necenzurata :D. Sa vezi tu ce-o citeste. Si mai ales Ionut, daca citesti aici, sa veeeeezi tu ce educativa e :)). Zau! Sunt convins ca am vazut-o tradusa in Romana si zau merita! Nu erau grecii ca indienii in privinta tehnicii trebii cu pricina, dar interesati erau peste masura :D.
Probabil din cauza ca eu, mama fiind, il vad in continuare ca pe copilaul meu, care trebuie ghidat la fiecare pas, uitand ca este aproape barbat. :))
Chiar daca nu intra sa citeasca postarea, voi avea eu grija sa ii arat comentariul tau. :))
Vienela, daca pui mana pe versiunea originala, cred cu tarie ca ti-ar placea grozav! Al Mitru e ca si cum ai vedea filmul in loc sa citesti cartea (adica scurt si mai putin detaliat :D).
Spune-mi exact cum sa o caut, ca nu stiu. Titlu, autor…
Am sa caut sa vad cine a scos-o in romana. Cred ca Humanitas.
Legendele Olimpului m-au fascinat dintotdeauna…le-as reciti la nesfarsit…
Nu stie ce pierde Ionut :D
Asa ma gandesc si eu. Poate il va convinge totusi aceasta postare sau comentariul lui Vladimir, in judecata caruia are mare incredere.
Mai pe mine nu m-au atras niciodata “Legendele Olimpului”, nu stiu de ce…Poate ca si baiatului tau ii plac altfel de carti!
Posibil, mai ales ca in vacanta de vara a citit aproape numai SF-uri. Dar ceva, ceva, tot ar trebui sa stie despre Legendele Olimpului, nu crezi?
:)) tare trucul!
asta a fost una dintre cartile copilariei mele. ce ne mai jucam la scoala de-a zeii si zeitele :D
Sa speram ca va avea efectul scontat. :))
Tin minte ca si noi ne-am jucat o data la bloc de-a zeii si zeitele. :))
Si ieseau si oua? :D
Mai ieseau, cand pantalonii erau prea scurti. :))
Daca a facut oua inseamna ca n-a avut nevoie de maternitate ci de cuibar.Deci era si marsupiala, ca astea sunt singurele mamifere care fac oua…Ca ornitoringul…
Vai, ce carcotasa esti!
Era o femeie frumoasa, supla, ca doar d-aia s-a indragostit marele zeu de ea. Cum sa aiba marsupiu? :))
Am avut si eu niste tentative de a citi aceasta carte si cu greu am finalizat-o, asa ca Ionut draga, te înteleg! :)
Nu ai citit-o la varsta potrivita, draga mea Minnie.
Asa imi incurajezi tu copilul? :))
@vienela: nici eu nu stiam de legenda lui Castor si Polux. :)) desi imi plac foarte mult.
Atunci te sfatuies si pe tine sa incerci sa o citesti. Eventual dupa ce ne spune Vladen care varianta este potrivita varstei noastre.
aia originala, cu sex si fara perdea, evident! Hai maaa ce intrebare! Mitru e pentru fecioare si pui! :D
:)) Hai mai Vladen, ca de asta ne-am prins si noi, dar asteptam sa ne spui cum o gasim. :))
ar exista si varianta sa deruleze partea cu povestea aia lunga (nu zic ca eu am facut asa ceva :D ) si sa citeasca doar concluziile. sincer, nici mie nu mi-au placut la vremea copilariei, zeii au mers greu de tot, la eroi m-am mai miscat un pic cu talent, dar nu grozav. cu toate astea, am completat pe parcurs unele goluri, pt ca dai de zeii astia la tot pasul si nu-i bine sa ramai gura casca :lol:
Asta este motivul pentru care mi-as dori sa stie cate ceva, sa nu ramana uitandu-se ca vitelul la poarta noua. :))
Pe mine m-au fascinat din prima clipa, poate si din cauza ca am o fire mai romantica, inclinata spre visare. ;)
Extraordinara demonstratie de iubire si loialitate intre frati aceasta povestire. pacat ca in zilele noastre o astfel de legatura intre frati a ramas legenda. Oare ce se intampla cu oamenii din ziua de azi? De ce azi frati mai mult se urasc decat se iubesc? De ce vedem sau auzim mereu frati care isi dau in cap pentru o bucata de paine sau un petic de pamant? Oare unde vrem sa ajungem noi ca oameni?
Cat despre citit, parerea mea este ca o saaiba el timp sa citeasca pana devine legenda.
Poate pentru ca este vorba doar de un mit sau poate pentru ca oamenii sunt tot mai interesati de partea materiala a vietii, devin tot mai avizi.
Ionut legenda? Un nou Einstein? :))
O carte superba..Pierde multe..Mai insista sa il citeasca..
Nu pot insista, pentru ca are o fire foarte incapatanata. Cu cat insist mai mult, cu atat refuza mai tare. Pot incerca sa il atrag, sa ii arunc momeli. :))
Cauta o versiune frumos ilustrata, poate-i vor atrage atentia imaginile … daca nu, e si solutia ta o varianta :)
La 19 ani crezi ca il mai atrag ilustratele? Poate daca sunt pe vreo revista pentru adulti. :))
Chiar vroiam să te întreb de ce ai scris asta, dar ultimul paragraf m-a dat pe spate! :) Dacă se dovedește a fi cu succes, poate ar trebui să transformi practica într-un obicei.
Nu il pot pacali de doua ori la fel. Trebuie mereu sa schimb tactica. Uneori imi atrage atentia ca nu mai are trei ani, sa fie pacalit usor. :))
Te rog sa scrii si despre Europa cu Zeus transformat in taur. :)
Daca insisti… Mie chiar mi-a placut… :))
Sa nu uitam si povestea aceea rated 3X cu + pt perversitate, cu Zeus transformat el insusi in ploaie de aur revarsandu-se asupa lui Danae !
Ar fi mai usor sa spunem in ce NU s-a transformat Zeus pentru a seduce zeite si muritoate. :))
m-au fascinat Legendele Olimpului…
mitul lui Prometeu si legenda lui Niobe m-au facut sa plang in hohote…
:) eu am citit de zeci de ori cartea! aveam şi papusi demunite dupa zeii :)
Oh, da, preferata mea. Din copilarie. Pentru Ionut nu e deloc potrivita… Dar pacat ca nu i-a placut s-o citeasca in urma cu 10 ani…
Daca ii plac povestile SF-horror si stie engleza, uite aicea horror grec antic despre Creatia de la inceput de inca dinainte sa apara zeii aia mai obisnuiti de pe Olimp,
Are si o sectiune despre fiintele alea SF de la inceput, Gaia, care era ca un pietroi care avea si parti care puteau lua forma de femeie si parti naturale, (desi nu era neaparat femeie), Uranus, copilul ei, care se certa cu ea si ea, drept razbunare, facea diversi copii de tip monstru cu el, insa tot il iubea, (desi nu numai pe el, ca a avut si alti amanti, care nu erau cu totii copiii ei personali), etc
Totusi, ca sa nu se sperie copiii, uite ce draguta era Gaia in forma ei feminina,
Eu cred ca povestea asta de groaza, care e totusi rated R, daca nu chiar NC-17, poate fi chiar educativa pt un tanar licean care abia acum incepe sa isi faca relatii cu diverse fete aparent dragute, insa este relativ inocent si crede ca tot ce zboara se mananca, si nu prea stie ce fel de fiinta se poate ascunde sub forma unei fete aparent dragute, etc. Numai ca totusi, Vienela, ca mama, are raspunderea de cenzura a unor portiuni din acel text horror inainte sa il dea sa-l citeasca lui Ionut, ca unii tineri sunt mai impresionabili, si nu trebuie speriati chiar asa de tare, pe cand altii pot rezista mai bine la asa ceva, ba chiar le plac aventurile cu fete mai periculoase, si nu le pun la suflet chiar asa de mult.
:))))) o să-mi pun şi eu fata să-ţi citească blogul
Si mie mi-ai amintit, inca din titlu, de Legende. Le-am citit cu sfintenie: si Zeii, si Eroii. Nu cred ca putea fi creat ceva mai frumos. Pacat ca adolescentii de azi nu mai citesc…mare pacat.
Zei = Nephilim! Ingerii cazuti ai cetei lui Azazel!