Groapa cu nisip din curtea grădiniţei de copii era locul nostru preferat de joacă. Acolo ne făceam cunoscute talentul şi imaginaţia, muncind ore în şir să construim  castele de nisip cât mai sofisticate, cu multe turnuleţe, creneluri, intrări, ferestre, dar şi cu şanţuri care le înconjurau, pe care le umpleam cu apă, aşa cum vedeam prin filme. Le împodobeam cu pietricele, cioburi, cu petale de flori, cu crenguţe şi puneam în curtea castelului soldăţei de jucărie, ca toată lumea să ştie că sunt greu de cucerit.

Apoi începea războiul. La fiecare din cele patru colţuri ale gropii cu nisip se înălţa semeţ câte un castel de nisip, păzit de o echipă de copilaşi pregătiţi de luptă. Săpam şanţuri între castele pentru a ajunge la inamici, foloseam catapulte pentru dărâmarea turnurilor şi îi eliminam din joc pe cei cărora reuşeam să le distrugem munca.

De atunci au trecut mai mult de 30 de ani, iar simpla noastră joacă de vacanţă a fost transformată de alţii într-o adevărată artă. Sunt oameni care construiesc din nisip castele înalte de 3-5 m, modelează diverse forme, organizează concursuri pe plaje. Nu am idee dacă reuşesc să şi câştige ceva din această muncă. Văd tot mai des pe internet fotografii făcute pe plaje, reprezentând încununarea modelării nisipului de către adulţi.

 

 

 

 

 

 

 

Cu toate că aceste forme sunt efemere, dacă mi s-ar ivi ocazia aş participa cu cea mai mare plăcere la un concurs de acest fel.

Senzaţia pe care ţi-o lasă pe piele nisipul cald este unică. Satisfacţia de a vedea minunile ce îţi pot ieşi din mâini, amintirile din copilărie, dar şi cele cu care rămâi după o asemenea experienţă, toate îndeamnă la joacă în nisip.

Aş propune chiar o întâlnire de vară şi un concurs între bloggerii care cred că mai au în suflet o reminiscenţă din copilul de altădată. Este cineva interesat?

 

RUGĂMINTE fără legătură cu nisipul:

Am nevoie de câteva manuale pentru pregătirea de bacalaureat a lui Ionuţ. Este cineva pe aici care să le aibă şi să fie dispus să ni le ofere? Eventual să ni le vândă, la un preţ rezonabil?

CLASA a XII-a:

-BIOLOGIE, editura Corint, Gabriel Corneanu, Aurel Ardelean, Gheorghe Mohan.

-ISTORIE, editura Gimnasium, Ioan Scurtu.

-ROMÂNĂ, editura Art.

-Culegeri de matematică şi chimie.

CLASELE a IX-XI-a:

-MATEMATICĂ, ROMÂNĂ, BIOLOGIE, CHIMIE, ENGLEZĂ.

V-aş rămâne îndatorată dacă măcar aţi distribui acest articol. Poate găsesc pe cineva dispus să ne ajute.