La scurt timp după ce m-am născut, părinții mei au decis că trebuie să cumpere o casă nouă. Nu doreau să stea cu părinții, nu le mai plăcea nici in blocurile oferite de unitatea unde lucra tata. Chiar și cu salariul bun pe care îl avea, cumpărarea unui apartament nu era o treabă prea ușoară, așa că au apelat, ca toată lumea, la un credit bancar. Deși au trecut mulți ani de atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Încă este foarte greu să îți cumperi o casă.

Tocmai din acest motiv, www.case-de-lemn.com colaborează cu BCR, care a scăzut dobânda creditelor ipotecare în lei la 5,25  %. Sigur, mă veți întreba cine sunt cei de la www.case-de-lemn.com. Este vorba despre o firmă mixtă, franco-română, specializată în fabricarea caselor pe structură de lemn, ce lucrează după norme și standarde europene, obținând astfel produse de calitate. Unul dintre marile atuuri ECOKIT este că proiectarea de rezistență și calculele structurale sunt efectuate pe softuri specializate (WOODENGINE, ROOFCONTRUSSCOM, MITEK 20/20).

Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu ce nu știu, în familia mea există persoane care se ocupă cu așa ceva peste ocean, purtând tradiția construirii de case din lemn de aproape 100 de ani, pentru americani, bine-nțeles. Evident, sunt la curent cu avantajele pe care le are o casă de lemn, și aș vrea să enumăr câteva dintre ele aici: rezistența avansată la cutremur, rezistență mecanică, rapiditate în construcție, un raport calitate – preț excelent, durată de viață ridicată (cumpărătorul primește și garanții, după cum era de așteptat), cheltuieli energetice reduse.

Acestea sunt avantajele pe care orice constructor de case de lemn le va aduce în discuție. Ceea ce mă atrage pe mine la aceste case, dincolo de toate cele de mai sus, este însăși ideea de a avea o casă călduroasă, o casă care să îmi dea senzația de natural, de plăcut simțurilor. Sigur, vorbim aici nu despre lemnul brut, care se degradează ușor, deși el îmi place mult, ci despre cel corect prelucrat, uscat și tratat împotriva a tot ce l-ar putea deprecia.

Casele EcoKit, pe care le puteți vedea în fotografiile de pe site, sunt construcții de calitate, în conformitate cu specificațiile Uniunii Europene privind siguranța și sănătatea consumatorului, dar și a mediului (eu încă mai aștept ziua în care omul va putea construi case de lemn fără lemn, ci cu imitații care să fie de aceeași calitate ca și originalul, case care să fie la fel de rezistente și de elegante). Se spune că în America și Franța încă mai dăinuie case de lemn construite în secolul XVII, iar asta îmi dă speranțe.

Unii oameni se feresc de casele de lemn din cauză că ”scârțâie”. Ei bine, nu toate casele scârțâie. Dacă sunt lucrate cu grijă, dacă sunt montate după o schemă bine gândită și calculată, dacă elementele sunt bine îmbinate între ele, nu apare acest scârțâit. Dacă ne mai gândim și la faptul că o casă de lemn nu e musai să semene a cabană (lucru care nu este agreat de toată lumea), ci poate avea orice formă își dorește viitorul proprietar, aș spune că merită să ne gândim la posibilitatea de a alege o casă de lemn.