Nu sunteţi urâte, ci doar nepotrivite pentru mine. Probabil alţii vă apreciază la adevărata voastră valoare sau … poate că nu aveţi valoare. Aţi intrat fără ruşine în patul meu, v-aţi odihnit pe perna mea, mi-aţi mângâiat tot ce am mai de preţ cu pletele voastre parfumate, mi-aţi sărutat ochii uneori înlăcrimaţi, mi-aţi dăruit zâmbete, sperând că aşa mă veţi putea seduce.

Nu aţi reuşit. Insistenţa voastră m-a deranjat. Sufletul meu nu poate fi cumpărat cu trucuri ieftine. În ultimii doi ani, multe s-au strecurat în patul meu, prea puţine mi-au rămas în suflet. Despre câteva dintre ele, în câteva cuvinte, mai jos.
Cărţi. Despre cărţi vorbesc… :-P Şi, pentru că este vară, pentru că suntem la mare sau doar visăm marea, să ne delectăm cu o leapşă interesantă:

1. Drumul către mare: o carte pe care ai aşteptat de mult să o citeşti.

Floarea de loldilal. Toată lumea vorbea despre ea, aşa că am comandat-o (de curând am mai comandat două exemplare, pentru a le face cadou) şi nici măcar o clipă nu am regretat. Ea se numără printre cele care au reuşit să mă seducă.

“Daca simti sub talpile goale pamantu si-ti aduni mintile, pustiite de ganduri si patimi, si te vrei orb si surd la lumina si la zgomotu vietii, atuncea simti… Simti cum urca-n tine si vaier, si vuiet… Simti vorbele sufletelor moarte si le poti barem rosti, de nu le poti totdeauna pricepe…” (Rapa amagirilor)

floarea de loldilal

2. Răsăritul de soare: cartea la a cărei lectură abia aşteptai să te întorci după ce te trezeai dimineaţa.

Wyrm. Iubesc această carte, îl iubesc cu întreaga mea minte pe cel care a scris-o.

“Nu sunt copilasul unui heptarh neajutorat ai carui servitori l-au facut sa devina bleg. Nu voi refuza calea pe care mi-a rezervat-o profetia, dar nu voi fi nici pe jumatate atat de blajina pe cat se crede. Voi fi mai mult decat un adversar pe masura lui Unwyrm, oricine ar fi acesta.”

wyrm

3. Apus de soare: o carte pe care ai stat să o citeşti noaptea.

Regii nisipurilor. Am citit-o la 20 de ani; noaptea. Am recitit-o la 40 de ani; noaptea.

“…Kress incepu sa desluseasca deosebiri subtile de tehnica si executie. Rosii erau cei mai inventivi; folosisera paiete minuscule de ardezie pentru a reda parul lui argintiu. Idolul alb i se paru tanar si malitios, in vreme ce chipul faurit de negri -desi virtual acelasi, trasatura cu trasatura- avea un aer intelept si binevoitor. Ca intotdeauna, regii de nisip portocalii fura ultimii si cei din urma.”

regii nisipurilor

4. Perla din scoică: o carte de la care nu aveai mari aşteptări, dar pe care ai considerat-o excepţională după ce ai terminat-o.

Lupul de stepă. Citită cu încântare şi groază, căci prea mult din mine se regăsea în paginile ei.

“Cu toate ca nu stiu decat prea putine despre viata lupului de stepa, am toate motivele sa presupun ca parintii si invatatorii sai iubitori, dar severi si foarte piosi, l-au educat intr-un spirit care pune la baza educatiei “infrangerea vointei”. Numai ca acestui elev nu reusisera nici sa-i nimiceasca personalitatea, nici sa-i infranga vointa, caci era mult prea puternic si dur, mult prea mandru si plin de spirit.”

5. Arsură de soare: o carte care te-a enervat rău, cu care ai avut o experienţă neplăcută.

La capătul curcubeului. Ea face parte dintre cele care s-au tăvălit multe nopţi prin patul meu, fără să reuşească să mă facă să tresar.

la capatul curcubeului - carte

6. Valurile mării: o carte care a fost multă vreme pe val şi care ţi-a plăcut şi ţie.

Memoriile unei gheişe. M-a vrăjit şi m-a făcut să scriu câte ceva despre copila nomadă.

7. Caniculă: o carte care ţi-a dat bătăi de cap, pe care ai citit-o greu.

Centrul de comandă. Mi-e greu şi să caut un citat în ea, atât de tare m-a obosit. :)

8. Briza mării: o carte simplă, pe care o consideri lectura ideală pentru vacanţă.

Casa molimei. Lejeră, plăcută, fără profunzimi care să îţi pună mintea la contribuţie.

9. Bronz: o carte care a lăsat o amprentă asupra ta.

Misterul regelui – despre scris. Oricât ai reciti această carte, tot mai găseşti ceva de învăţat.

“Un corolar amuzant: cel mai mare sustinator al Dezvoltarii Intrigii din secolul nostru s-ar putea sa fie Edgar Wallace… a inventat si brevetat un dispozitiv numit Roata Intrigii Edgar Wallace. Daca te aflai intr-un punct mort al Dezvoltarii Intrigii sau daca aveai nevoie imediat de-o Lovitura de Scena, invarteai pur si simplu Roata Intrigii si citeai ce aparea in ferastruica: “o sosire neprevazuta”, de exemplu, sau “eroina isi declara iubirea”. Se pare ca draciile astea s-au vandut ca painea calda.”

10. Vacanţa de vară: o carte care ţi-a plăcut mult, dar apoi ai regretat că ai terminat-o aşa de repede.

Amintirea pământului. Fără nici un dubiu. Dacă nu ar fi existat Orson Scott Card, viaţa mea ar fi fost mai tristă, pustie.

“Daca alegerea lui era libera atunci insemna ca liber alesese sa ucida un om care zacea neajutorat pe strada. Era mult mai bine sa creada ca Sufletul Suprem il silise sau il pacalise ca s-o faca. Sau ca ceva din genele sau influenta inaintasilor lui il fortasera sa faca asa ceva. Era mai bine sa creada ca nu avusese de ales, decat sa se chinuie intrebandu-se…”

 amintirea pamantului