Chinezu a lansat în ianuarie o provocare la care nici un blogger nu ar fi trebuit să rămână nepăsător, indiferent dacă este sau nu prieten și cunoscător al ”chinezăriilor”. Eu, una, nu am putut rezista și am făcut o scurtă listă cu cărțile care mi-au rămas în suflet în 2013, pentru posteritatea internautică. Datele au fost centralizate, iar eu sunt în măsură să vă arăt astăzi infograficul.
Chemării chinezului au răspuns 123 de bloggeri, care au vorbit despre 1137 de cărți ce însumează 877 de titluri și 788 de autori. Mi-e bine știind că unul dintre autorii nominalizați de mine, Orson Scott Card, se regăsește în top zece. Mă bucură faptul că bloggerii citesc cărți din toate domeniile, din toate genurile (inclusiv SF), mă bucur că am citit o parte din cărțile recomandate de ei și că am acum lista cu ceea ce ar trebui să citesc anul acesta, anul viitor și mulți ani după. :)
Ce carti recomand eu?
-Lupul de stepa, de Hermann Hesse
-Dragostea in vremea holerei, de Gabriel Garcia-Marquez
-Casa somnului, de Jonathan Coe
-Mandrie si prejudecata, de Jane Austen
-Intoarcerea fiului risipitor, de Radu Tudoran
-Batranul si marea, de Ernest Hemingway
-Noaptea de sanziene, de Mircea Eliade
-Eseu despre orbire, de Jose Saramago
-La rascruce de vanturi, de Emily Bronte
-Calaretul fara cap, de Mayne Reid
-Memoriile unei gheise, de Arthur Golden
-Indiana, de George Sand
-Doamna Bovary, de Gustave Flaubert
-In cautarea timpului pierdut, de Marcel Proust
Daca sunteti amatori de SF, va recomand sa cititi orice carte v-ar pica in mana, daca este scrisa de Isaac Asimov, Stanislaw Lem, Ray Bradbury, Orson Scott Card. Si nu uitati de intreaga serie Dune, de Frank Herbert.
Vă las să studiați infograficul, dar nu înainte de a vă face o urare:
Bloggere, să-ți fie hrană spirituală cărțile și scrisul bucurie, și-n cartea vieții să așterni poveștile citite, poveștile trăite, poveștile imaginate!
eu am recomandat Dune. aaa şi James Clavell!
Mă miră primul loc ocupat şi la autori, şi la titluri.
Chiar si numai cartile din colectia verde si ieftina a celor 100 de titluri care trebuie sa le ai in casa si tot sunt bune, despre laureati ai premiului Nobel pentru literatura, ce sa mai vorbim.