Am pregatit pentru astazi o selectie de carti ortodoxe literatura ortodoxa pe care orice bun crestin ar trebui sa le aiba in biblioteca si sa le citeasca. Sunt carti care te indeamna la meditatie, iti transmit invataturi crestine, iti dezvaluie taine si iti bucura sufletul. Avem nevoie in vietile noastre de povestiri crestine cu morala, de povestiri cu talc, de pilde crestine, de cuvintele sfintilor si ale invatatilor.
Te invit sa studiezi lista de carti ortodoxe pe care am pregatit-o si sa iti alegi din ea ceea ce consideri ca ai nevoie. Literatura ortodoxa este foarte bogata. Mi-a fost destul de greu sa aleg numai cateva carti. Probabil in viitorul apropiat voi mai selecta si alte carti ortodoxe pe care sa le recomand intr-un alt articol. Sfatul meu este sa nu citesti carti ortodoxe online, ci sa ti le comanzi in format fizic pentru a le avea permanent in casa.
Mai jos vei gasi detalii despre fiecare carte in parte. Iata, pe scurt, lista de carti ortodoxe pe care le recomand: Despre ingrijirea sufletului – Sfantul Nectarie din Eghina, Cunoaste-te pe tine insuti sau despre virtute – Sfantul Nectarie din Eghina, Dumnezeu si inima omului – Pr Constantin Necula, Nesfintii sfinti si alte povestiri – Arhimandrit Tihon Sevkunov, Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – carti ortodoxe vechi, Biblia, Problemele vietii – Sfantul Ioan Gura de Aur, Psaltirea Sfantului Proroc si imparat David, Sfantul Nectarie, Sfantul secolului nostru, Cararea imparatiei – Arsenie Boca, Minunile Maicii Domnului – Nicodim Mandita, Ortodoxia, antidot al sufletului intristat – Pr Visarion Alexa, Explicarea Dumnezeiestii Liturghii, Vulturul ranit. Viata Sfantului Grigorie Teologul – Stelianos Papadopoulos, Noul Testament cu Psalmii, Carte de rugaciuni, Psaltirea Sfantului Proroc David, tradusa si comentata in Muntele Athos si Cuvinte vii – Arsenie Boca.
Despre ingrijirea sufletului – Sfantul Nectarie din Eghina
Dumnezeu voieste ca noi sa fim sfinti si desavarsiti, fiindca sfinti si desavarsiti sunt fiii Tatalui Ceresc si numai acestia sunt indreptatiti sa cheme cu fiasca dragoste harurile Lui si doar acestia vor mosteni Imparatia cerurilor.
Veniti, frati crestini, toti cei osteniti si impovarati, sa alergam la Domnul. Sa ne intoarcem desavarsit, fiindca desavarsit ne‑am indepartat de El. Iata‑L pe Judecatorul gata sa ne ierte pacatele. Iata‑L pe Stapanul gata sa ne dea iertarea datoriilor. Iata, Mantuitorul intinde mana sa ne duca in Rai, sa ne faca usoara povara pacatelor noastre, sa ne daruiasca pacea si sa ne odihneasca. Sa luam jugul Lui, caci jugul Domnului este bun si povara Lui este usoara. Sa grabim cat avem vreme, cat timp usa vietii vesnice este inca deschisa, sa intram la nunta cat ne mai cheama Mirele. Sa nu amanam de pe o zi pe alta, fiindca nu stim ce aduce ziua de maine. Sa venim la Domnul, sa |i marturisim nelegiuirile noastre, si El este gata sa ne ierte pacatele. Veniti toti sa Il cautam pe Domnul, ca sa aflam odihna sufletelor noastre!
Cunoaste-te pe tine insuti sau despre virtute – Sfantul Nectarie din Eghina
„Cunoasterea de sine este indatorirea primordiala a omului; el este dator, inainte de toate, sa se cunoasca pe sine. Lipsit de cunoasterea de sine, gandurile lui se afla in ratacire, fiind prizonier al feluritelor patimi, stapanit de aprige pofte, preocupat de multe si zadarnice lucruri, cu o viata nelinistita, dezordonata si plina de griji, gresind in toate; se poticneste pe calea vietii, clatinandu‑se la fiece pas, se impiedica, cade si este strivit. Se adapa cu bautura tristetii si a amaraciunii, isi umple inima de durere, ducand o viata cu neputinta de indurat.
Recunoscand dificultatea acestei lucrari a cunoasterii de sine, dar intelegand necesitatea ei, am alcatuit aceste studii religioase, sub forma unor pilde si portrete morale, si am descris cat mai limpede, dupa puterea noastra, caracterul fiecarei virtuti si al fiecarui viciu, studiind firea umana si cercetand puterile morale ale sufletului, cu nadejdea ca harul virtutilor va atrage inima cititorului spre ele, ca frumusetea lor nemuritoare va pune stapanire pe sufletul sau si ca inima lui va fi ranita de dragostea pentru ele, spre a se avanta sa le urmeze.”
„Cu ce cuvinte te voi putea lauda, Virtute, cu ce cuvinte iti voi canta frumusetea, cu ce flori iti voi impodobi harurile sau cu ce cununi iti voi putea incununa puterea, cu ce penita iti voi putea descrie chipul? Intru tine se afla splendoarea si fericirea sufletului. Intru tine se afla sanatatea trupului. Intru tine se afla curatia duhului. Intru tine se afla ceea ce este bun si desavarsit.”
Sfantul Nectarie, Mitropolit de Pentapole
Dumnezeu si inima omului – Pr Constantin Necula – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Dumnezeu si inima omului. Tihna clipei cu personalitati din Romania
Profesionalismul e chestiune de ucenicie, nu doar de scoala; trebuie sa vezi oameni facand perfect ceea ce tu vrei sa faci bine, ca sa iti iasa si tie, spre batranete, un pic mai bine decat la tinerete, cam asa… Dar, in general, e imaginea aceasta a omului care-l invata pe om, e ceea ce in teologie se cheama ucenicie duhovniceasca si care este, de fapt, modelul educational pentru orice fel de alta vocatie, care se pune in slujba lui Dumnezeu si a oamenilor. – Pr. Constantin Necula
Acest volum este o invitatie la o lectura relaxata si relaxanta, dar nu lipsita de consistenta, caci interlocutorii sunt profesionisti din diverse domenii de activitate – medici, profesori, artisti, actori, jurnalisti – care isi impartasesc din bogata lor experienta de viata, “la un ceai” sau “la o cafea” de vorba cu parintele Constantin Necula, pornind de la situatia sanitara actuala, care a afectat intr-un fel sau altul pe fiecare.
Calitatea umana si profesionalismul interlocutorilor din aceasta carte ortodoxa sunt garantia unei bune ucenicii a celor care o vor citi.
Nesfintii sfinti si alte povestiri – Arhimandrit Tihon Sevkunov – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Pe 5 septembrie 2012, in sala Teatrului Muzical „Stanislavsk si Nemirovsk – Dancenko” a avut loc desemnarea castigatorilor pentru premiul national „Cartea anului”, unul dintre cele mai valoroase premii literare acordate anual in Rusia. La concurs au participat peste o mie de carti si serii de carti.
Dupa cum a anuntat prezentatorul, dupa o luna de zile de dezbateri si de indoieli, cei o suta de membri ai juriului au atribuit acest premiu cartii Nesfintii sfinti si alte povestiri, scrisa de arhimandritul Tihon (sevkunov), egumenul Manastirii Intampinarii Icoanei Maicii Domnului din Vladimir.
De asemenea, la categoria „Proza anului”, a fost nominalizata castigatoare cartea Nesfintii sfinti si alte povestiri alaturi de cartile Nemtii de A. Terehov si Dansand pana la moarte de V. Popov.
La inmanarea premiului, presedintele Companiei Nationale de Stat de Televiziune si Radiodifuziune din Rusia, O. B. Dobrodev, a spus: „Sunt mandru si foarte bucuros ca am posibilitatea de a-l felicita pe parintele Tihon pentru acest premiu”.
Parintele Tihon a multumit, spunand: „Pentru mine este o bucurie neasteptata ca acestei carti, a carei tema principala este legatura tainica a omului cu Dumnezeu, i s-a atribuit o atentie si un interes deosebit din partea juriului si a cititorilor”.
Cartea Nesfintii sfinti si alte povestiri,lansata pe piata doar in urma cu un an, a fost, potrivit rapoartelor mass-media, cea mai bine vanduta carte din Rusia in anul 2012. In acest scurt timp, cartea a fost retiparita de sase ori, ajungand la un tiraj de 1100000 de exemplare si fiind tradusa in engleza, greaca, sarba, romana si in alte limbi.
Volumul Nesfintii sfinti si alte povestiri,a castigat si premiul intai la concursul „Cartea Runet – 2012”. Conform rezultatelor votului de pe site-ul Ozon.ru, utilizatorii Runet au votat la categoria „Arta literara” cel mai bun roman cartea Nesfintii sfinti si alte povestiri, scrisa de arhimandritul Tihon (sevkunov), egumenul Manastirii Intampinarii.
Pe 28 noiembrie 2012, cartea Nesfintii sfinti si alte povestiri, a fost distinsa cu premiul pentru literatura nationala „Marea Carte.
Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – carti ortodoxe vechi
Numele autorului cartii Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu s‑a pierdut in anonimat. Se cunoaste, in schimb, numele uneia dintre cele mai asidue si mai atente cititoare a acestei carti – nimeni alta decat ultima tarina a Rusiei, Aleksandra Feodorovna. Primise cartea cu putin inainte de cumplitele evenimente care aveau sa se abata asupra Rusiei. Din momentul cand a descoperit‑o, Aleksandra Feodorovna nu s‑a mai despartit de ea pana la sfarsitul vietii. Dovada este jurnalul sfintei imparatese, in care gasim numeroase insemnari referitoare la Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu.
In noiembrie 1917, pe cand se gasea in surghiun la Tobolsk, tarina ii scrie Annei Varubova: „Imi incep ziua cu cartea pe care mi‑ai daruit‑o acum sapte ani. Tin foarte mult la ea, gasesc in ea multe cuvinte de mangaiere”. Imparateasa aderase din toata inima la consideratiile si reflectiile autorului, ramas necunoscut, asupra vietii, asupra credintei si cailor care duc spre mantuire.
Intr‑un alt caiet a insemnat aceste cuvinte: „Credinta ni se va intari in vremuri de suferinta si incercari, daca ne vom da seama ca nu exista nimic care sa nu aiba scop, ca nimic nu este intamplator sau facut pentru a ne vatama, ca totul este dinainte gandit, pentru a ne ajuta sa fim mai buni, pentru a ne trai viata din plin, mai fericiti”.
Nu a fost o intamplare nici ca Aleksandrei Feodorovna i s‑a oferit in dar cartea Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu. Fara indoiala, purtarea de grija dumnezeiasca este cea care a facut ca aceasta carte sa se afle printre cartile cu continut duhovnicesc pe care Familia Imperiala a reusit sa le ia in surghiun. Nu ne indoim ca pentru orice crestin aceasta scriere va fi un reazim si indrumar deopotriva de bun, la bine si la rau, ca pentru sfanta mucenita incoronata.
BIBLIA
Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod.
Problemele vietii – Sfantul Ioan Gura de Aur
De peste veacuri, vocea Sfantului Ioan Gura de Aur ajunge pana la noi, chemandu-ne spre “un crestinism deplin, in care credinta si dragostea sunt organic legate intre ele, printr-o ascultare fara margini a omului fata de bogata iubire de oameni a lui Dumnezeu si printr-o incredere fara margini in mila Sa “(parintele Gheorghe Florovski).
Cu nadejdea ca aceasta chemare a Sfantului Ioan de Aur va fi auzita cu limpezime mai departe, le oferim cititorilor nostri iubitori de Dumnezeu un volum cuprinzand cele mai alese predici ale sale. În acelasi timp, ii adresam Sfantului Ierarh rugaciunea fierbinte a imnografului sau:”… vino in mijlocul nostru si ne binecuvinteaza pe toti si cu rugaciunile tale dobandeste- ne iertarea pacatelor, ca toti sa ne mantuim”.
Psaltirea Sfantului Proroc si imparat David
Cartea Psalmilor cuprinde in sine tot ceea ce este mai folositor in toate. Ea profeteste cele viitoare, insemneaza fapte istorice, da legi pentru viata, arata ce trebuie sa facem si, ca sa spunem intr-un singur cuvant, este o adevarata comoara de invataturi bune, punand la indemana fiecaruia, dupa sarguinta lui, tot ceea ce ii este de folos.
Sfantul Nectarie, Sfantul secolului nostru – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Sfantul Nectarie este Sfantul secolului nostru, al secolului al XX-lea. Este sfantul cinstit de toti crestinii ortodocsi si chiar de oameni de alta credinta. Este sfantul minunii si al nadejdii rasadite in fiecare suflet indurerat. Este Sfantul lui Dumnezeu; un om ce a slujit Biserica si care si-a iubit semenii cu daruire si lepadare de sine. In aceasta carte autorul Sotos Hondropoulos reinvie cu iscusinta literara sfantul chip al acestui luptator ce s-a facut asemenea ingerilor pentru credinta si virtute , chipul Sfantului a fost incercat in cuptorul rautatii si al vicleniei lumei acesteia, ca aurul lamurita, si care, nelasandu-se biruit, nu s-a ferit ridicand sa-si duca crucea si nu s-a plans de clevetirile si nedreptatile ce i s-au facut. Sufletul sau ; cer stralucitor ; nu a cunoscut norii meschinariei.
Urmator al lui Dumnezeu si al mucenicilor credintei, a iertat neputintele duhovnicesti si slabiciunile oamenilor, rugandu-se fierbinte pentru indreptarea si mantuirea lor. Chipul mult incercatului Sfant Nectarie din Egina, ce a marcat profund epoca in care a trait, ne-a pecetluit veacul cu semnele deplinei sale smerenii, ale rabdarii, ale tacerii cele mai graitoare, dar si al nadejdii. Iubite cititor, fie ca Sfantul Nectarie sa te insoteasca nu doar in lectura acestor pagini, ci in toata calea vietii tale.
Fie ca Sfantul Nectarie sa te lumineze si sa te calauzeasca.
Cararea imparatiei – Arsenie Boca
De la inceput e bine sa plecam cu cateva lucruri stiute si anume: ca toti oamenii, fara deosebire, suntem in aceeasi vreme si fiii oamenilor si fiii lui Dumnezeu (Ioan 1, 12-13). Adica, dupa trup suntem fapturi pamantesti, iar dupa duh fapturi ceresti, care insa petrecem vremelnic in corturi (2 Corinteni 5, 1) pamantesti. De la Dumnezeu iesim (1 Ioan 5, 19), petrecem pe pamant o vreme si iarasi la Dumnezeu ne-ntoarcem. Fericit cine se-ntoarce si ajunge iar Acasa, rotunjind ocolul. Aceasta e cararea. Unii insa nu se mai intorc. Sunt cei ce asculta de o vraja vrajmasa, care ii scoate din cale si, cu pofte pieritoare, ii incalceste in lume. Vraja aceea, a pacatului, cu vremea le slabeste mintea si in asa fel le-o intoarce, incat ajung sa zica binelui rau (Isaia 5, 20) si raului bine si din fiii lui Dumnezeu se fac vrajmasii lui Dumnezeu. Vremea li se gata, lumina mintii li se stinge… si asa ii prinde noaptea (Ioan 9, 4) – moartea – ramasi rataciti de Dumnezeu si neintorsi Acasa.
Aci e toata drama omului cazut intre talhari pe cand se pogora din Ierusalim la Ierihon (Luca 10, 30), adica a lui Adam cu toti urmasii, parasind Raiul pentru lumea aceasta. Dar s-a pogorat din Ceruri Samarineanul milostiv. El e Cel ce ne-a facut datori sa stim: ce suntem, cine ni-s Parintii, de unde venim, ce-i cu noi pe-aicea si, intr-o lume cu viclene primejdii, cum sa ne purtam, cine ne cheama Acasa si cine ne-ntinde momeli?… Ca de la carma mintii atarna incotro pornim si unde sa ajungem.
Minunile Maicii Domnului – Nicodim Mandita
Cartea aceasta este un minunat dascal, care edifica pe cititorii atenti, ii clarifica in mai multe nelamuriri, ii indrumeaza minunat, pentru a deveni mai buni, mai devotati binelui, stele calauzitoare pe calea vietii si a mantuirii. In lumina citirii si istorisirii acestor minuni, multi necredinciosi disperati si uratori ai binelui, imbratiseaza credinta vie, spreranta, dragostea Sfanta, cei mandri imbratiseaza smerenia, hulitorii slavoslovia, zgarcitii mila necuratii curatia, maniosii blandetea, zavistnicii bunatatea, lenevosii harnicia, lacomii cumpatarea, sufletul intristat isi afla imediat felurite pilde de mangaiere si incurajare sufleteasca.
• Minuni in profetiile Vechiului Testament
• Minunile despre zamislirea si nasterea Maicii Domnului
• Minunile Maicii Domnului cu cei pacatosi
• Minunile Maicii Domnului facute cu cei morti
• Minunile Maicii Domnului facute prin Sfintele Icoane…
Ortodoxia, antidot al sufletului intristat – Pr Visarion Alexa
Ortodoxia, antidot al sufletului intristat. Mangaiere in vremuri tulburi
Multi dintre tinerii de azi traiesc intr-o lume a comunicarii, se spune, in care tehnologia ar trebui sa ii apropie de oameni, sa-i faca sa se simta mai putin singuri, sa fie mai usor intelesi. Si totusi, butoanele pe care tastam nu ne fac sa ne simtim ascultati… Cu totii avem nevoie de caldura privirii indreptate cu interes asupra noastra, de o voce calma care sa ne raspunda intelept, de o mana intinsa real, nu virtual, la nevoie, de un sfat rupt din suflet, o imbarbatare, o imbratisare la momentul potrivit. Parintele Visarion Alexa e raspunsul la aceste nevoi ale tinerilor, de ani buni, si ei vin catre el, pentru ca simt ca gasesc un balsam pentru suflet acolo. De aici s-a nascut si nevoia acestei carti, care sa puna in cuvinte mangaierea, sprijinul, indemnul catre mai bine. Sa ajunga astfel la cat mai multi tineri vindecarea, bunatatea, credinta, impacarea. Sunt randuri minunate si pentru tineri, dar in egala masura de mare folos si pentru maturi. Le recomand cu toata inima! – Andreea Marin, prezentatoare TV
Explicarea Dumnezeiestii Liturghii – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Scopul principal al acestei carti a fost ca poporul lui Dumnezeu sa realizeze necesitatea unei participari cat mai vii, cat mai inflacarate si mai autentice, la Taina Impartasirii cu Iisus Hristos, pentru schimbarea si indumnezeirea fapturii umane. Pentru ca sa accentuez maretia neegalata a Sfintei Liturghii, m-am straduit sa aduc fapte adevarate, in legatura directa sau indirecta cu taina Sfintei Euharistii, atat spre folosul simplilor participanti, cat si celor ce se impartaseau din Potirul Vietii.
Experientele acestea le-am preluat din vietile sfintilor, din ceea ce am auzit si am vazut personal in cei 43 de ani de slujire preoteasca la parinti imbunatatiti si nevoitori, smeriti si cu har, la monahii din Sfantul Munte sau la crestinii simpli, dar cinstitori de Dumnezeu.
Vulturul ranit. Viata Sfantului Grigorie Teologul – Stelianos Papadopoulos – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Dragostea cu care au primit cititorii Vulturul ranit explica un lucru pe care-l uitam adesea in Biserica si in teologie: acela ca simplii credinciosi au trait si traiesc impreuna cu sfintii. Au invatat din viata lor de fiecare zi, din felui in care acestia isi duceau lupta lor duhovniceasca. Citind vietile sfintilor, se impartasesc de exemplul acestora si se sfintesc ei insisi.
Ma tem ca astazi noi, teologii, in loc sa prezentam multimea de sfinti din toate categoriile, prezentam adeseori teorii si invataturi mai mult sau mai putin personale. Acestea insa ii zidesc foarte putin pe credinciosi, deoarece arareori sunt autentice. Desi la inceput pot impresiona putin, in general nu misca pe nimeni cu adevarat si, mai ales, nu determina la starea aceea de priveghere sau trezvie sufleteasca.
In cartea pe care o tii in mana, mult iubite cititorule, nu vreau nici sa predau invataturi si sa dau indrumari sau sfaturi. Incerc sa iau pentru mine invataturi si indrumari de la vulturul nostru ranit, Sfantul Grigorie Teologul, urmarind impreuna cu dar patimirile, ranile, dar si maretia lui.
Noul Testament cu Psalmii
Traducerea Sfintei Scripturi in limba proprie fiecarui popor a constituit inca din vechime o preocupare deosebita a Bisericii, pentru ca mesajul evanghelic sa poata fi impropriat cu fidelitate de fiecare credincios in parte. Sa ne aducem aminte ca Sfantul Duh, la Sarbatoarea Cincizecimii, a sfintit limbile neamurilor, facandu-le vase vrednice sa primeasca si sa marturiseasca pe Dumnezeu-Cuvantul in specificitatea cuvintelor lor. Pentru aceasta, inca din primele secole, traducerea Sfintei Scripturi in diferite limbi a fost inteleasa ca o lucrare principala a Bisericii, prin care Cuvantul lui Dumnezeu se facea accesibil fiecarui popor, in propriul sau grai.
Tiparirea Noului Testament de la Balgrad (Alba-Iulia, 1648) a pornit dintr-o necesitate launtrica de natura duhovniceasca si misionar-pastorala, care, alaturi de Psaltirea din 1651, se inscrie pe linia eforturilor inaugurate cu un secol si jumatate mai devreme prin textele rotacizante, prin tipariturile lui Filip Moldoveanul sau ale diaconului Coresi… – [Cuvant inainte] – Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Carte de rugaciuni – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Cartea de rugaciuni este tiparita cu litere de mari dimensiuni. Cuprinde rugaciunile zilnice, rugaciuni la toata vremea si trebuinta, rugaciuni in biserica, rugaciuni in duminici si sarbatori, randuiala Spovedaniei si a Sfintei Impartasiri, Acatistul Buneivestiri, Paraclisul Maicii Domnului, Canonul de umilinta, reguli tipiconale, sinaxar.
Psaltirea Sfantului Proroc David, tradusa si comentata in Muntele Athos – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Psaltirea tradusa si comentata in Muntele Athos reprezinta o noua traducere a psalmilor, realizata de un grup de monahi romani din tara si din Muntele Athos , asociati Colegiului Ortodox Noul Studion. Pentru facilitarea lecturii liturgice si receptarea textului atat in rugaciunea particulara, cat si in cea comuna a Bisericii, editorii au incercat sa pastreze structura si lexicul traducerilor anterioare, dand prioritate fidelitatii fata de textul Septuagintei, folosit de Apostoli si de toti Parintii rasariteni. Astfel, au fost eliminate expresiile sau pasajele imprumutate din textul Masoretic, introduse in versiunile romanesti dupa 1936, ceea ce a dus, inevitabil, si la operarea unor mici modificari ale sintaxei sau ale unor cuvinte, intotdeauna in concordanta cu traditia exegetica patristica.
Scoliile de la sfarsitul cartii, pe langa scurtele analize lamuritoare ale unor termeni biblici, cuprind citate din surse patristice , fie limpezind pasajele dificile, fie justificand parafraza impusa uneori de acestea, astfel incat cititorul sa aiba un prin contact cu intelegerea Psalmilor de catre Sfintii Parinti.
Cuvinte vii – Arsenie Boca – Carti ortodoxe literatura ortodoxa
Intre „Cararea Imparatiei” scrisa in anii ’40 la sfanta manastire „Brancoveanu” Sambata de Sus si pictura de la biserica din Draganesculucrata in anii ’70-80, opera Parintelui Arsenie se intregeste prin Manuscrisul de 267 de pagini al Sfintiei Sale, fara titlu, aflat la Asezamantul Monahal dela Sinaia si care cuprinde 137 de predici duminicale si la sfintele sarbatori, meditatii evanghelice si cuvinte duhovnicesti in spirit filocalic, pe care cu umilinta si cu smerenie am indraznit a le numi pregatindu-le pentru tipar „CUVİNTE Vİİ” (Faptele Apostolilor 7,38 ed. brit.), dupa unica expresie biblica aflata in cuvantarea sfantului intaiului mucenic si arhidiacon stefan, din ziua revelatiei din Sinedriu si a muceniciei sale. Unele sunt cunoscute, circuland de zeci de ani in popor, nu fara mutilari, deformari, inexactitati sau lipsuri. Din pacate, astfel de variante au si vazut lumina tiparului in volume si editii care lasa mult de dorit si care nu se ridica la exigentele si nivelul unor lucrari care poarta pecetea numelui Parintelui Arsenie. De aceea am socotit de cuviinta „sa dam tiparului cele ce sunt ale tiparului”, dar nu oricum, ci dupa manuscrisul unic, originar si original, scris cu multa atentie, frumusete si dragoste de insusi Parintele Arsenie prin grafia miniaturala a Sfintiei Sale ,irepetabila si inconfundabila.
S-ar putea sa te intereseze si aceste articole, desi nu contin neaparat Carti ortodoxe literatura ortodoxa:
- Rugaciune catre Maica Domnului pentru vindecarea de boli
- Povești și pilde creștine. Povești cu tâlc
- Legenda Izvorului Tamaduirii. Minunile Maicii Domnului
- Mesaje si urari pentru Paste 2022
- Paste fericit poze cu mesaje de Paste
- Suflet otrăvit
- Mana e facuta sa mangaie
- Imagini si mesaje pentru Pasti
- La multi ani de Sfantul Ion – urari cu poze
- Carti religioase pentru copii
- Carti bisericesti ortodoxe
- Povesti crestine pentru copii
- Carti pentru vindecarea sufletului
12 thoughts on “Carti ortodoxe literatura ortodoxa”