Ma intreb tot mai des de unde vin ura, invidia si rautatea oamenilor, ma intreb cum de avem timp sa ne uitam in curtea vecinului, dorindu-ne sa ii moara capra, ma intreb cum de nu observam ca ne pierdem umanitatea, ca ne transformam in roboti insensibili. Influentata probabil de multele carti de psihologie citite, dar si de experienta acumulata in atatia ani de viata, mi se intampla tot mai des sa observ oamenii si reactiile pe care le au in diverse situatii. Raman uimita de ceea ce vad in jurul meu si am sa va dau un exemplu la indemana oricui.

Platforma de socializare facebook, cu ale ei bune si rele. Observ zilnic cum persoane mature, de la care ar trebui sa avem pretentii, posteaza diverse citate despre bunatate, despre toleranta, despre iubirea de aproape, poze de o gingasie si o frumusete aproape ireala, ba chiar incearca sa faca putina filozofie si psihologie, dupa priceperea fiecaruia. Nimic rau in asta, voi spune si veti spune. Dar de ce acesti oameni, uitand ce au postat dimineata, mai tarziu isi dau in petic si se lasa manati de rautate, de ipocrizie, de tot ce are omul mai rau in suflet si ajung sa isi jigneasca prietenii, sa se certe din diverse nimicuri, sa se poarte de parca ei ar imparati lumea si dreptatea ar fi intotdeauna de partea lor?

Internetul a adus in viata omului avantaje nenumarate, dar si dezavantaje neasteptate, ne-a ajutat sa ne cunoastem si sa ii cunoastem pe altii asa cum poate ca nici o carte de psihologie nu ar fi reusit, mai ales ca omul si-a cam pierdut obisnuinta de a citi, de a se documenta, de a invata. Unii, din spatele monitorului, sunt exagerat de sinceri, chiar si cand nimeni nu le cere parerea si aleg sa spuna lucruri grele fara pic de menajamente, fara pic de empatie, cu o cruzime uluitoare. Altii, la cealalta extrema, isi pun masca peste masca, facand obrazul tot mai gros, pana cand ajung sa nu mai stie nici ei cine sunt cu adevarat, la origine.

Am gasit de curand o carte ce se anunta a fi interesanta, pe care planuiesc sa o cumpar. Se numeste Psihologia varstelor si trateaza adaptarea la realitate, cunoasterea de sine, capacitatea de a ne analiza aptitudinile si de a evalua situatiile cu care ne confruntam. In descrierea carti observ promisiunea catre cititor de a reusi sa fie ajutat in intelegerea unor comportamente si atitudini “prin corelarea unor date specifice diverselor stadii de dezvoltare psihica”. “O lectura utila pentru specialisti si studentii care se pregatesc sa lucreze in domeniu, dar si pentru parintii interesati de particularitatile dezvoltarii copilului. Cuprins: Caracteristicile fizice si psihice ale nou-nascutului • Dezvoltarea afectiva si sociala intre 1 si 3 ani • Dezvoltarea gindirii prescolarului • Adaptarea la mediul scolar • Dezvoltarea psihica a scolarului mic • Adolescentul • Tinarul • Adultul”.

Deja am mari sperante ca voi putea intelege comportamentul unor persoane ce par a fi intr-un fel astazi, si in alt fel maine, al unor persoane care, desi par a fi mature din poze, dau dovada de un comportament infantil. Poate asa nu m-as mai supara, nu mi-as mai pierde vremea urmarindu-le comentariile lasate pe facebook si intrebandu-ma ce este cu ei…