Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini – intelepciune si spiritualitate
În universul bogat și profund al credinței ortodoxe, cărțile bisericești reprezintă comoara inestimabilă a cunoașterii și înțelepciunii spirituale. Aceste opere literare nu sunt doar simple cuvinte tipărite pe hârtie, ci sunt portaluri către înțelegerea mai profundă a credinței, a valorilor morale și a conexiunii noastre cu divinul. Cu o istorie îndelungată și o influență semnificativă asupra culturii și spiritualității, cărțile ortodoxe sunt călăuze esențiale pentru creștinii care doresc să exploreze în profunzime învățăturile lor.
Tainele vindecarii sufletului, carte de Sfantul Nectarie. Cartea poate fi comandata de aici.
O carte-calauza care ii vorbeste inimii tale despre cea mai mare bucurie: Bucuria regasirii Lui Dumnezeu. Intr-o lume in care valorile sunt rasturnate, cuvintele Sfantului Nectarie ne indeamna sa ne indepartam de sclipirea inselatoare a bogatiilor lumii pentru a ne reaseza viata pe fundamentele credintei, ale nadejdii si ale dragostei. Descopera o carte plina de lumina despre puterea pocaintei si a iubirii de Dumnezeu! O invatatura plina de Bucuria Raiului!
Cele 11 cuvantari scrise de Sfantul Nectarie Taumaturgul ne vorbesc despre calea pocaintei si a smereniei, despre credinta si iubire, despre binele desavarsit dupa care tanjeste inima noastra si pe care il putem gasi doar in relatia cu Dumnezeu. Invataturile Sfantului Nectarie nu sunt pentru cei nehotarati, pentru cei ce sovaie atunci cand aud chemarea blanda a Lui Dumnezeu, sunt pentru cei care isi doresc sa isi intareasca duhul si sa traiasca intr-adevar Cuvantul Domnului.
Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata, carte de Staretul Tadei. Cartea poate fi comandata de aici.
Omul lumesc intelege viata in chipul unui raport permanent la lume. Omul duhovnicesc se adanceste in sinesi, gasind acolo toate resorturile lumii. Cel lumesc cauta sa descrie si sa inteleaga ce vede, cel duhovnicesc e orientat spre cele nevazute. El stie ca sensul vietii vine din lucrarea launtrica a gandurilor. Cartea cuprinde interviuri, convorbiri, sfaturi si apoftegme ale unuia dintre cei mai de seama parinti duhovnicesti, Roman de neam, din Serbia veacului XX, adunate din convorbiri avute cu fii duhovnicesti, adresate cu precadere mirenilor, in mijlocul carora Staretul Tadei si-a implinit misiunea.
Despre ingrijirea sufletului, carte de Sfantul Nectarie Din Eghina. Cartea poate fi comandata de aici.
Dumnezeu voieste ca noi sa fim sfinti si desavarsiti, fiindca sfinti si desavarsiti sunt fiii Tatalui Ceresc si numai acestia sunt indreptatiti sa cheme cu fiasca dragoste harurile Lui si doar acestia vor mosteni Imparatia cerurilor. Veniti, frati crestini, toti cei osteniti si impovarati, sa alergam la Domnul. Sa ne intoarcem desavarsit, fiindca desavarsit ne‑am indepartat de El. Iata‑L pe Judecatorul gata sa ne ierte pacatele. Iata‑L pe Stapanul gata sa ne dea iertarea datoriilor. Iata, Mantuitorul intinde mana sa ne duca in Rai, sa ne faca usoara povara pacatelor noastre, sa ne daruiasca pacea si sa ne odihneasca. Sa luam jugul Lui, caci jugul Domnului este bun si povara Lui este usoara. Sa grabim cat avem vreme, cat timp usa vietii vesnice este inca deschisa, sa intram la nunta cat ne mai cheama Mirele. Sa nu amanam de pe o zi pe alta, fiindca nu stim ce aduce ziua de maine. Sa venim la Domnul, sa Ii marturisim nelegiuirile noastre, si El este gata sa ne ierte pacatele. Veniti toti sa Il cautam pe Domnul, ca sa aflam odihna sufletelor noastre!
Postul intermitent. Remediu impotriva bolilor, carte de Dimitris Kouretas. Cartea poate fi comandata de aici.
Discreditat de modernitate (mai ales de spiritul consumist), postul se dovedeste a fi o practica ancestrala, de aceeasi varsta cu omenirea, insumand functii ascetice, religioase si (cel mai important!) medicale, terapeutice. Reunind rezultatele cercetarilor ultimilor decenii, cartea de fata ne prezinta concluziile demersurilor stiintifice, care ne confirma valabilitatea si justetea practicii bisericesti a postului (si e probabil singura situatie in modernitate cand stiinta sustine cu atata forta modul de viata propus de Biserica), demonstrandu-ne ca sensul sau uitat nu e acela de a consuma „mancaruri de post”, ci de a ne abtine de la hrana.
Prin „redescoperirea” solutiei traditionale a postului bisericesc autentic (abandonat nu doar de modernitate, ci si de toate celelalte culte asa-zis crestine), stiinta ne arata ca, in pofida demersului sau privativ, acest efort ascetic ascunde, asemenea unui adevarat panaceu, o multime de beneficii, printre care se numara pierderea in greutate, reglarea hormonala, optimizarea capacitatii regenerative a celulelor, dar si a sanatatii creierului, precum si a sistemelor cardiac si digestiv, efectul anticancerigen si, nu in ultimul rand, sporirea longevitatii. “Postul intermitent” este un indrumar esential pentru crestinul contemporan, care‑l va ajuta sa‑si afle calea ascetica proprie, la masura evlaviei si a dorului dupa Dumnezeu, dar si a vigorii sale somatice.
Psaltirea. Cartea poate fi comandata de aici.
Psaltirea Proorocului si Imparatului David. “Psalmul este linistea sufletelor, rasplatitorul pacii, potolitorul galagiei si al valului gandurilor. El face sa slabeasca mania sufletului si infraneaza pornirea catre patimi; este tovarasul prieteniei, aproprierea celor care stau departe, ca unul care impaca pe cei ce-si poarta vrajmasie”.- Din Cuvantul inainte la Psalmi al Sfantului Vasile cel Mare.
Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, carte de Siluan Athonitul. Cartea poate fi comandata de aici.
46 de ani de nestiuta viata monahala in Sfantul Munte au sfarsit prin a face dintr-un simplu taran rus poate cea mai remarcabila figura a spiritualitatii ortodoxe a secolului nostru. In 1987 Biserica Ortodoxa recunoaste in el un adevarat „dascal profetic si apostolic”. Descoperite dupa moarte in chilia sa, insemnarile cuprinse in volumul de fata constituie unul dintre cele mai fascinante documente spirituale ale epocii noastre. Lectura tulburatoare, ele reveleaza omului modern fantastica aventura interioara a sfinteniei. Dramatismul iubirii divine, riscurile rugaciunii, ispitele mandriei — tot atatea jaloane ale unui itinerar spiritual fascinant si terifiant. Rastignita, inima sfantului atinge in acelasi timp raiul si iadul. Ascetul invata inaltarea la cer prin pogorarea la iad. Nu orice iad, ci iadul smereniei si iubirii lui Hristos, singurul in stare sa copleseasca iadul deznadejdii — experienta cotidiana a epocii noastre.
Sfantul Pangratie. Aducator de bunastare si pace in casa. Cartea poate fi comandata de aici.
Sfantul Sfintit Mucenic Pangratie, Episcopul Tavromeniei s-a nascut in Antiohia si a trait in vremea Mantuitorului Iisus Hristos. Dupa Inaltarea Domnului Iisus Hristos si Pogorarea Duhului Sfant, Sfantul Pangratie l-a intalnit pe Sfantul Apostol Petru. Vazand ravna sa pentru propovaduirea Evangheliei lui Hristos, Sfantul Petru l-a hirotonit pe fericitul Pangratie Episcop al Tavromeniei din Sicilia (astazi orasul Taormina din Italia). Aici, Sfantul Pangratie a daramat idolii si a convertit pe multi pagani la crestinism, in cele din urma primind cununa muceniciei.
Sfantul Pangratie este cunoscut in tara noastra ca intaritor al credintei, mare izgonitor de demoni, ocrotitor de vraji si farmece, de vrajmasi vazuti si nevazuti, mare tamaduitor si ocrotitor de boli grele, grabnic ajutator in necazuri grele si ajutator pentru bunastare si pace in case. Sfinte Pangratie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!
Cunoaste-te pe tine insuti sau despre virtute, carte de Sfantul Nectarie Din Eghina. Cartea poate fi comandata de aici.
„Cunoasterea de sine este indatorirea primordiala a omului; el este dator, inainte de toate, sa se cunoasca pe sine. Lipsit de cunoasterea de sine, gandurile lui se afla in ratacire, fiind prizonier al feluritelor patimi, stapanit de aprige pofte, preocupat de multe si zadarnice lucruri, cu o viata nelinistita, dezordonata si plina de griji, gresind in toate; se poticneste pe calea vietii, clatinandu‑se la fiece pas, se impiedica, cade si este strivit. Se adapa cu bautura tristetii si a amaraciunii, isi umple inima de durere, ducand o viata cu neputinta de indurat. Recunoscand dificultatea acestei lucrari a cunoasterii de sine, dar intelegand necesitatea ei, am alcatuit aceste studii religioase, sub forma unor pilde si portrete morale, si am descris cat mai limpede, dupa puterea noastra, caracterul fiecarei virtuti si al fiecarui viciu, studiind firea umana si cercetand puterile morale ale sufletului, cu nadejdea ca harul virtutilor va atrage inima cititorului spre ele, ca frumusetea lor nemuritoare va pune stapanire pe sufletul sau si ca inima lui va fi ranita de dragostea pentru ele, spre a se avanta sa le urmeze.”
„Cu ce cuvinte te voi putea lauda, Virtute, cu ce cuvinte iti voi canta frumusetea, cu ce flori iti voi impodobi harurile sau cu ce cununi iti voi putea incununa puterea, cu ce penita iti voi putea descrie chipul? Intru tine se afla splendoarea si fericirea sufletului. Intru tine se afla sanatatea trupului. Intru tine se afla curatia duhului. Intru tine se afla ceea ce este bun si desavarsit.” Sfantul Nectarie, Mitropolit de Pentapole.
Sfaturi pentru viata de familie, carte de Sfantul Porfirie Kavsokalyvitul. Cartea poate fi comandata de aici.
Hristos este noua viata! Lumina, viata si bucuria familiei. E totul! Sa‑L iubim cu toata puterea sufletului si, cand problemele cotidiene ne apasa si intristeaza, sa ne indreptam omul cel launtric spre Dumnezeu si sa‑L chemam in rugaciune. Uite! Hristos ne asteapta si, de indata ce Ii facem cat de putin loc in inima noastra, intra numaidecat, si atunci le avem pe toate. Vine asemenea unei raze de soare si ne incalzeste. In ce priveste problemele din familie, insemnatate are nu indepartarea lor cu totul – lucru, de altfel, cu neputinta, ci felul in care sunt infruntate. Cel deznadajduit se intristeaza, isi pierde dispozitia si puterea. Pe cand cel cu nadejde inainteaza (…). Dumnezeu Se ingrijeste pana si de cele mai neinsemnate amanunte ale vietii noastre. Nu este nepasator fata de noi, nu suntem singuri in lume. Ne iubeste mult, ne are in minte in fiecare clipa si ne ocroteste. Trebuie sa pricepem acest lucru si sa nu ne fie teama de nimic. – Sfantul Porfirie
Biblia Grena. Biblia – editie a Sfantului Sinod poate fi comandata de aici.
Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod. Traducerea Sfintei Scripturi in limba proprie fiecarui popor a constituit inca din vechime o grija deosebita, tocmai pentru ca mesjul evanghelic sa poata fi impropiat cu fidelitate de fiecare credincios in parte. Sa ne aducem aminte ca Duhul Sfant la sarbatoarea Cincizecimii a sfintit limbile neamurilor facandu-le vase vrednice sa primeasca si sa marturiseasca pe Dumnezeu-Cuvantul in specificitatea cuvintelor lor. In acest sens, putem spune ca traducerea textelor sfinte de catre alte popoare in limba proprie a constituit si pentru poporul roman un indemn, ca orice fapta pilduitoare care cheama la savarsirea binelui.. – Din Cuvantul inainte al Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Viata din viata mea, carte de Maria Pastourmadzis. Cartea poate fi comandata de aici.
Deodata simti ca ameteste, ca-si iese din minti… Un val de caldura ii navali in vene. Ii cuprinse inima. Cele doua imagini ii jucau prin fata ochilor. Coasta lui Iisus, care se deschidea pentru a-i mangaia pe copiii aflati pe moarte, si coasta lui, omeneasca, neinsemnata, de lut, care daca s-ar fi deschis i-ar fi dat viata unui copil aflat pe moarte. Gandurile i s-au oprit. Nu suportau sa mearga mai departe. Nu cutezau. Valuri de caldura ii strabateau trupul. Inima ii batea neregulat. Lacrimile i se revarsau pe fata. Doamne… Doamne! Era Joia Mare. Dumnezeu Se rastignea. Il lua cu el in gradina Ghetsimani. Pe el. Il alesese sa ia o parte din durerea Lui. Sa-si deschida si el coasta, ca sa izvorasca viata. Nu mai suporta. Gandurile il napadeau iarasi. Aceste asemanari il innebuneau.
“Doamne”, Ii striga cu ravna. “Doamne! Ia coasta mea ranita ca rasplata. ‘Ca m-am ranit de dragostea Ta’.”
Isi apleca trupul cu smerenie, ca si cand ar fi cautat sa se faca una cu pamantul.
“Doamne, primeste putina si mica mea jertfa, mica mea rastignire. Viata din Viata… Da viata din viata mea, Doamne!”
Ai biruit patima, ai biruit tristetea, carte ortodoxa de Staretul Tadei. Cartea poate fi comandata de aici.
Ai biruit patima, ai biruit tristetea. Cu Dumnezeu, toate sunt cu putinta. De unde s-a deprins inima noastra sa fie iubita cu atata tarie? E limpede ca noi toti dorim sa fim iubiti si placuti de toti si de fiecare in parte. Inima noastra nu s-a putut deprinde aici, pe pamant, nici de la parinti, caci si ei sunt marginiti de timp si de spatiu, iar sufletul cauta la cele vesnice. Inima noastra s-a invatat sa fie iubita si placuta de la inima cea dumnezeiasca si vesnica, caci si noi suntem dragoste dumnezeiasca, de aceea suntem chemati sa fim fiii luminii si fiii lui Dumnezeu, plini de dragoste dumnezeiasca.
Daca in noi se iveste plinatatea dragostei, cu adevarat de toti vrajmasii se va alege praful. Caci cine indrazneste sa lupte impotriva dragostei? Nu este nicio arma care poate sa lupte impotriva dragostei. De ce? Caci Dumnezeu este dragoste, iar acolo unde se iveste plinatatea dragostei dumnezeiesti, de acolo fuge orice rautate! De aceea sa va straduiti, precum si singuri vedeti, cand le iubim pe toate si noua ne este bine, caci atunci gandurile noastre sunt pasnice, pline de dragoste si bunatate. Sa va rugati zi si noapte si pe copii invatati-i sa se roage Domnului cu inima, sa caute cele bune, sa fie plini de dragoste dumnezeiasca, sa simta bucuria vietii si pacea dumnezeiasca. – Staretul Tadei de la Manastirii Vitovnita
Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini
Calauza in credinta ortodoxa, carte crestina ortodoxa de Cleopa Ilie. Cartea poate fi comandata de aici.
…Niciodata nu l-am certat pe un credincios care are indoieli; niciodata nu i-am cerut cuiva sa creada orbeste. Daca faceam astfel, ar fi insemnat sa dau dreptate tocmai acelora care-i cerusera sa creada ca ei, fara sa-si mai puna vreo intrebare. Dimpotriva, am socotit ca discutiile cu idei dintr-o parte si din alta, sunt cat se poate de folositoare, daca ele sunt purtate cu cinste omeneasca si numai din dorinta de a afla adevarul. Si nu m-am inselat. Am avut bucuria sa vad roadele unor asemenea convorbiri in sufletele celor ce venisera cu credinta tulburata de indoieli si plecau cu ea limpede ca izvorul muntelui. Atunci am inceput sa ma gandesc ca vor fi fiind inca multi altii cu mintea vanturata de intrebari la care nu sunt in stare sa afle raspunsuri, daca nu sunt ajutati dupa cuviinta. Si cine sa-i ajute, daca nu preotii lor? Dar oare toti preotii au aceeasi varsta matura si aceeasi experienta pastorala? Fireste, nu toti. Astfel m-am hotarat sa scriu aceasta carte, dupa putina mea pricepere, din dorul de a le fi fratilor mei de folos. Mai intai am randuit tot materialul pe capitole, dupa o anume pravila a marturisirilor noastre de credinta. Apoi am socotit ca intelesurile ar fi mai la indemana cititorului, daca voi aseza totul in chipul unui dialog, prin intrebari si raspunsuri…
Intoarcerea la Hristos, carte crestina de Ioan Ianolide. Cartea poate fi comandata de aici.
Hristos in mijlocul nostru! La implinirea a 40 de ani de la scrierea acestor minunate marturii, apare editia omagiala a volumului Intoarcerea la Hristos de Ioan Ianolide. Cartea contine si poze noi ale marturisitorului Ioan Ianolide. Recomandam ca acest volum sa fie in casele tuturor celor care-si doresc sa iasa macar pentru o vreme din mlastina acestei vieti si sa urce spre Soarele Dreptatii, spre Rasaritul cel de Sus care este Hristos, si a tuturor iubitorilor marturisitorilor din temnitele comuniste.
- Recomandare de carti pentru copii
- Povesti despre stele pentru copii
- Povesti de noapte buna
- Carti despre vindecarea sufletului
- Povesti crestine pentru copii cu morala
- Carti de povesti pentru copii in romana
- Carti educative pentru copii mici
- Recomandari de carti pentru adolescenti
- Carti ortodoxe literatura ortodoxa
- Carti de dezvoltare personala
- Top carti beletristica
Aceste Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini nu sunt doar simple compilații de text, ci sunt expresii ale credinței și aprofundări ale doctrinei creștine ortodoxe. Ele abordează subiecte variate, inclusiv teologie, istorie bisericească, viața și învățăturile sfinților, liturgie, rugăciune și experiența spirituală personală. Cu o varietate de stiluri literare și abordări, cărțile bisericești oferă un spectru amplu de cunoaștere și contemplație.
O categorie importantă de cărți bisericești este reprezentată de scrierile teologice. Acestea se adâncesc în înțelegerea naturii lui Dumnezeu, a Trinității, a lucrării de mântuire și a raportului dintre credință și rațiune. Ele constituie fundamentul doctrinei creștine și reprezintă baza pe care se construiește întreaga teologie ortodoxă.
Pe lângă teologie, cărțile care relatează viețile sfinților și martirilor au o semnificație profundă pentru creștini. Aceste povești inspiraționale ne arată exemplul de urmat în viața creștină și ne încurajează să aspirăm către sfințenie și virtute. Ele aduc în prim-plan faptele eroice și sacrificiile acestor modele de credință, inspirându-ne să creștem în credință și iubire față de Dumnezeu.
Nu trebuie să uităm nici de cărțile liturgice, care ghidează ritualurile bisericești și celebrările divine. Aceste cărți nu sunt doar ghiduri practice, ci oferă și explicații adânci ale semnificației liturgiilor și a simbolismului din spatele fiecărui gest și cuvânt.
Aceste Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini sunt, de asemenea, resurse prețioase pentru rugăciune și meditație. Ele oferă formule de rugăciune, psalmi și texte contemplative, ajutându-ne să ne conectăm cu divinul în momentele noastre de reculegere și comuniune cu Dumnezeu.
În concluzie, cărțile bisericești ortodoxe sunt comoara literară și spirituală a credinței creștine. Ele îmbogățesc cunoașterea noastră despre Dumnezeu, ne îndrumă în viața noastră spirituală și ne oferă perspectiva sfinților și înțelepților care au pășit pe aceeași cale înaintea noastră. Aceste cărți sunt faruri de lumină în căutarea noastră a înțelegerii și înaintarea noastră în credință, călăuze sigure într-o lume în continuă schimbare.
Motive pentru care să citești cărți bisericești ortodoxe – Ghidul spiritual al creștinilor. Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini
Cărțile bisericești ortodoxe reprezintă un tezaur inestimabil de cunoaștere spirituală și înțelepciune creștină. Aceste scrieri îți oferă oportunitatea unică de a explora în profunzime învățăturile și tradițiile Bisericii Ortodoxe, ajutându-te să-ți aprofundezi înțelegerea credinței și să-ți îmbogățești viața spirituală. Iată câteva motive importante pentru care să te dedici citirii cărților bisericești ortodoxe:
- 1. Înțelegerea profundă a credinței: Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini sunt scrise de sfinți, teologi și învățători ai Bisericii, care au meditat asupra învățăturilor creștine timp de secole. Aceste cărți îți oferă o perspectivă unică și profundă asupra credinței creștine, ajutându-te să înțelegi mai bine dogmele și învățăturile Bisericii Ortodoxe.
- 2. Îmbogățirea vieții spirituale: Lectura cărților bisericești îți poate îmbogăți și aprofunda viața spirituală. Aceste cărți te pot ghida în rugăciune, meditație și contemplare, ajutându-te să te conectezi mai profund cu Dumnezeu și să-ți găsești pacea interioară.
- 3. Învață de la sfinți și părinți duhovnicești: Cărțile bisericești ortodoxe sunt adesea scrieri ale sfinților și părinților duhovnicești care au trăit vieți sfințite și au dobândit o înțelegere profundă a spiritualității. Citește-le pentru a învăța din experiența lor și pentru a primi îndrumare în căutarea ta spre sfințenie.
- 4. Consiliere în fața provocărilor: Viețile sfinților și învățăturile bisericești au abordat o varietate de provocări și dificultăți cu care se confruntă oamenii în viața de zi cu zi. Cărțile bisericești oferă sfaturi practice și spirituale pentru a face față acestor provocări, oferindu-ți îndrumare în situațiile dificile.
- 5. Îmbogățire culturală și istorică: Cărțile bisericești conțin nu doar învățături spirituale, ci și o parte din istoria și cultura creștină ortodoxă. Aceste cărți pot oferi o perspectivă asupra evoluției Bisericii și a influenței sale în societate de-a lungul timpului.
- 6. Dezvoltarea gândirii critice și a discernământului: Cărțile bisericești te pot provoca să gândești mai profund, să analizezi învățăturile și să dezvolți discernământul spiritual. Aceasta te ajută să îți întărești credința și să dezvolți o perspectivă mai matură asupra vieții creștine.
- 7. Învață să trăiești în comuniune: Cărțile bisericești promovează valorile comuniunii și ale vieții comunitare în cadrul Bisericii. Înțelegând mai bine principiile comuniunii, vei putea să trăiești în armonie cu ceilalți creștini și să contribui la buna funcționare a comunității tale.
- 8. Descoperă frumusețea limbajului religios: Multe cărți bisericești sunt scrise într-un limbaj poetic și profund. Citind aceste texte, poți descoperi frumusețea limbajului religios și poți îmbogăți vocabularul tău spiritual.
În concluzie, citirea cărților bisericești ortodoxe poate aduce o serie de beneficii semnificative în viața unui creștin. Aceste cărți nu doar că îți pot extinde cunoașterea asupra credinței, dar te pot ghida pe drumul către o conexiune mai profundă cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină. Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini, carti ortodoxe recomandate.
2 thoughts on “Carti bisericesti ortodoxe pentru crestini”