Mi-am întins pătura pe nisipul fierbinte, am scos cartea din geantă şi m-am ascuns sub umbrelă. Probabil în ochii multora păream o ciudată venită la mare din plictiseală. Aproape că m-a apucat râsul când am văzut la câteva pături distanţă două doamne care păreau la fel de ciudate. Ascunse sub umbrele, cu cărţi în mâini, inhalând aerul salin şi bucurându-se de lectură. Păreau să nu vadă şi să nu audă nimic în jur. Un singur lucru m-a frapat la ele în prima clipă: stăteau pe plajă îmbrăcate, în timp ce eu transpiram de zor în costum de baie. M-am ridicat, mi-am aprins o ţigară şi m-am îndreptat spre mare. Trecând pe lângă ele, am zărit  cartea crestina cu coperta din piele şi am înţeles imediat de ce stăteau îmbrăcate. 

Femeia creştină crescută cu bun simţ, cu teama de pedeapsă şi motivată de speranţa recompenselor veşnice are altă mentalitate, are o ruşine pe care femeia anului 2015 cu greu o poate înţelege. Pe ele, pe femeile creştine, nu le vom vedea niciodată umblând cu fuste scurte pe stradă, nu le vom vedea făcând plajă în costume de baie minuscule, nu le vom vedea citind alte cărţi în afară de cele creştine, unde învăţăturile şi poveţele se găsesc la tot pasul şi dau omului impulsul necesar pentru a trece prin viaţă cu credinţă, cu bun simţ, cu milă faţă de semeni, cu ruşine faţă de cei din jur, cu tot ceea ce pare să îi lipsească femeii moderne, dacă e să ne luăm după regretele exprimate de bătrâni.

Paşii mi s-au oprit o clipă lângă ele, dezorientaţi de imaginea ce îmi răsărise în faţa ochilor. Ce mare era contrastul dintre cele două femei îmbrăcate, stând serioase, cu un mic zâmbet întipărit pe chip, cu cartea creştină în mână, şi fetele aproape goale, pline de tatuaje, de cercei şi brăţări colorate, unse din cap şi până în picioare cu diverse uleiuri pentru protecţia pielii sau pentru un bronz frumos şi rapid, ce dădeau vesele din cap pe ritm de rock. Pe ele nu mi le puteam imagina citind vreo carte creştină, la fel cum nu îmi puteam imagina că cele două femei creştine ar ajunge vreodată să îşi facă pe trupuri tatuaje, să se împodobească cu zeci de cercei şi brăţări, să se ungă cu uleiuri parfumate şi să îşi expună corpurile unor priviri curioase, nepoliticoase, indiscrete.

Cartea creştină. Ce putere magică poate avea asupra sufletelor curate, ce influenţă pot avea poveştile pe care cartea creştină le cuprinde, cu ce lanţuri mătăsoase poate ţine femeia creştină într-o atitudine cuminte, de negăsit la femeia ce se vrea emancipată, curajoasă, îndrăzneaţă, şi care ajunge uneori să fie lipsită de gingaşia şi modestia ce o caracterizează pe femeia creştină! Ce gânduri mă pot bântui când mă apucă dorul de mare, de soare, de nisip, dar şi de puritate, de curăţenie sufletească!