Carte tipărită sau eBook?

Omule, mă adresez ție astăzi, ca singurei ființe capabile să mă înțeleagă, să mă aprecieze, să mă respecte și, poate, să mă iubească. Îmi ești deopotrivă tată și fiu, căci tu m-ai creat și acum înveți cu ajutorul meu, citind. Ce ar fi omul dacă ar renunța la citit? În ce s-ar transforma? Carte tipărită sau eBook?

Are importanță felul în care citești, dacă o faci de pe cărți în format fizic sau dintr-un eBook? Sunt întrebări care ar trebui să vă frământe pe toți, dacă vă interesează evoluția omenirii sau măcar propria voastră evoluție.

Refractar la ideea de a opta pentru un eBook, în defavoarea cărților tipărite, ți-ai strigat sus și tare revolta, oricui a vrut să te asculte. Ți se părea o adevărată blasfemie cititul unei cărți în format electronic, și eu te înțelegeam. Ți se părea că lipsesc mirosul de cerneală, plăcerea de a atinge foile, atmosfera intimă ce se creează atunci când stai comod în fotoliu sau în pat și citești. Erai sincer, dar te înșelai.

elefant.ro

Abia când unul dintre voi a avut posibilitatea de a sta întins în pat, cu eBook-ul în mână, și a văzut cât de plăcut este să citească fără să amorțească, fără să dea pagină după pagină, trezindu-și partenerul cu fâșâitul filelor, a înțeles ce înseamnă să citești în format electronic și câte avantaje poți avea.

Nu, omul nu va nega faptul că încă îi place mult să citească o carte tipărită, o carte ce răspândește mirosul inconfundabil de cerneală. Dar acum știe cât de plăcut este cititul pe eBook, știe care sunt avantajele pe care eu, eBook-ul, le aduc în viața celui dornic să citească.

Sunt mai ușor decât o carte, deși port în mine oricâte cărți ar dori omul să citească.

Este nevoie de un singur deget care să mă atingă, și imediat dezvălui omului comorile pe care le ascund.

Alături de mine, nimeni nu se plictisește și nimeni nu obosește. Omul poate citi orice carte dorește, în funcție de nevoi și de dispoziție, alternându-le, fără să care un geamantan de volume după el.

Spre deosebire de cartea tipărită, mie îmi pot fi reglate literele la mărimea dorită.

Datorită mie, pădurile pot fi salvate, căci nu am nevoie de copaci pentru a-i oferi omului orice carte și-ar dori.

Eu aduc omului cartea într-un mod mai rapid, mai simplu, mai curat.

Sunt extrem de util în cazul cărților tehnice, grație functiei de căutare și salvare a informațiilor.

O eventuală mutare într-o altă casă, localitate, țară, se poate realiza mult mai ușor, fără ca omul să depună vreun efort sau cărțile să fie deteriorate.

Consumul de energie al unui eBook este foarte mic.

Cu mine, ochii nu obosesc, datorită faptului că afișez textul folosind particule de cerneală, aceeași cerneală utilizată la printarea cărților.

Am un design ergonomic și nu este necesară instalarea de soft-uri pentru a putea fi folosit.

Cu ajutorul meu, omul poate citi o mulțime de cărți clasice gratuit, urmare a expirării copyright-ului.

Zilnic se fac noi și noi descoperiri, în toate domeniile, astfel că ceea ce a fost tipărit acum câțiva ani într-o carte, mâine este posibil să nu mai fie valabil. Eu, eBook-ul Reader Kindle Wi-Fi, îi pot oferi omului informații actualizate, fără ca el să cheltuie alți bani, fără să caute prin librării și biblioteci.

Nu ocup spațiu, nu mă îngălbenesc, nu adun praf.

Cu toate astea, între mine, eBook-ul ce aduce progresul în viața cititorului și cartea în format obișnuit, nu există o concurență reală. Consider că generațiile ce vor veni se vor putea bucura în egală măsură de eBook și de cartea tipărită, dacă vor fi educați în acest sens, căci o casă fără bibliotecă pare o casă pustie.

Biblioteca nu trebuie să conțină sute, mii de volume fără valoare, ci doar titluri cu adevărat reprezentative, cărți pe care omul dorește să le recitească din când în când sau să le ofere spre lecturare altora, cărți care să bucure inima și care să dezvolte intelectul.

Încă din vremuri de demult, probabil mulți au fost cei care s-au opus progresului, care au negat ideea de dezvoltare, care au refuzat să vadă avantajele aduse de nou. Nostalgici există și astăzi, ca și pe vremea când papirusul a înlocuit tăblițele de lut sau când hârtia a înlocuit papirusul. Nu s-a întâmplat într-o zi, un an sau un deceniu. Nici eu nu voi înlocui complet cartea, cel puțin nu în următorii ani. Dar nu uita, omule, că eu, eBook, sunt viitorul!

Când erai copil, cadourile pentru prieteni sau rude erau cărțile. Împachetai o carte, două, și te prezentai la petrecere. Astăzi poți oferi mii de cărți persoanelor dragi, toate ascunse într-un eBook. Am convingerea că oamenii vor citi mult mai mult în viitor, pentru că setea de cunoaștere este tot mai mare.

Eu, eBook-ul, pot însoți omul oriunde merge, oferindu-i clipe de lectură plăcută atât în interiorul casei, cât și în afara ei. În mijloacele de transport, în parcuri, în sălile de așteptare ale instituțiilor, în vacanță, oricând omul dispune de o clipă liberă, eu sunt alături de el, gata să îl slujesc cu devotament, oferindu-i orice carte sau revistă dorește.

Cine nu a auzit de Kindle? De eBook Reader Kindle Wi-fi? În buletinul meu scris clar că am un display de 6 inch, E-Ink, cu o rezoluție de 800 x 600 pixeli, capacitate de memorie 1,25 GB (cărțile pot fi șterse din memorie, căci se salvează automat într-o bază de date online și pot fi re-descărcate ulterior, gratis), greutate de 170 g și o garanție de 12 luni.

Te întrebi unde mă poți găsi? Omule, știu că îți place să citești oricând, oriunde, să te bucuri de ceea ce mințile luminate au așternut în cuvinte! Îți ofer posibilitatea de a face toate astea, în schimbul unei ușoare atingeri, în schimbul unei mângâieri a ecranului meu. Profită de fiecare secundă a vieții! Citește!

Omule, să-ți fie hrană spirituală cărțile, eBook-ul bucurie, și-n cartea vieții să așterni poveștile citite, poveștile trăite, poveștile imaginate!

Cu drag, rămân al tău prieten,

eBook!

Carte tipărită sau eBook?