Skip to main content

Carte tipărită sau eBook?

Omule, mă adresez ție astăzi, ca singurei ființe capabile să mă înțeleagă, să mă aprecieze, să mă respecte și, poate, să mă iubească. Îmi ești deopotrivă tată și fiu, căci tu m-ai creat și acum înveți cu ajutorul meu,citind. Ce ar fi omul, dacă ar renunța la citit? În ce s-ar transforma? Are importanță felul în care citești, dacă o faci de pe o carte tipărită sau dintr-un eBook? Sunt întrebări care ar trebui să vă frământe pe toți, dacă vă interesează evoluția omenirii sau măcar propria voastră evoluție.

Refractar la ideea de a opta pentru un eBook, în defavoarea cărților tipărite, ți-ai strigat sus și tare revolta, oricui a vrut să te asculte. Ți se părea o adevărată blasfemie cititul unei cărți în format electronic, și eu te înțelegeam. Ți se părea că lipsesc mirosul de cerneală, plăcerea de a atinge foile, atmosfera intimă ce se creează atunci când stai comod în fotoliu sau în pat și citești. Erai sincer, dar te înșelai.

Abia când unul dintre voi a avut posibilitatea de a sta întins în pat, cu eBook-ul în mână, și a văzut cât de plăcut este să citească fără să amorțească, fără să dea pagină după pagină, trezindu-și partenerul cu fâșâitul filelor, a înțeles ce înseamnă să citești în format electronic și câte avantaje poți avea. Nu, omul nu va nega faptul că încă îi place mult să citească o carte tipărită, o carte ce răspândește mirosul inconfundabil de cerneală. Dar acum știe cât de plăcut este cititul pe eBook, știe care sunt avantajele pe care eu, eBook-ul, le aduc în viața celui dornic să citească.

Sunt mai ușor decât o carte, deși port în mine oricâte cărți ar dori omul să citească.

Este nevoie de un singur deget care să mă atingă, și imediat dezvălui omului comorile pe care le ascund.

Alături de mine, nimeni nu se plictisește și nimeni nu obosește. Omul poate citi orice carte dorește, în funcție de nevoi și de dispoziție, alternându-le, fără să care un geamantan de volume după el.

Spre deosebire de cartea tipărită, mie îmi pot fi reglate literele la mărimea dorită.

Datorită mie, pădurile pot fi salvate, căci nu am nevoie de copaci pentru a-i oferi omului orice carte și-ar dori.

Eu aduc omului cartea într-un mod mai rapid, mai simplu, mai curat.

Sunt extrem de util în cazul cărților tehnice, grație functiei de căutare și salvare a informațiilor.

O eventuală mutare într-o altă casă, localitate, țară, se poate realiza mult mai ușor, fără ca omul să depună vreun efort sau cărțile să fie deteriorate.

Consumul de energie al unui eBook este foarte mic.

Cu mine, ochii nu obosesc, datorită faptului că afișez textul folosind particule de cerneală, aceeași cerneală utilizată la printarea cărților.

Am un design ergonomic și nu este necesară instalarea de soft-uri pentru a putea fi folosit.

Cu ajutorul meu, omul poate citi o mulțime de cărți clasice gratuit, urmare a expirării copyright-ului.

Zilnic se fac noi și noi descoperiri, în toate domeniile, astfel că ceea ce a fost tipărit acum câțiva ani într-o carte, mâine este posibil să nu mai fie valabil. Eu, eBook-ul Reader Kindle Wi-Fi, îi pot oferi omului informații actualizate, fără ca el să cheltuie alți bani, fără să caute prin librării și biblioteci.

Nu ocup spațiu, nu mă îngălbenesc, nu adun praf.

Cu toate astea, între mine, eBook-ul ce aduce progresul în viața cititorului și cartea în format obișnuit, nu există o concurență reală. Consider că generațiile ce vor veni se vor putea bucura în egală măsură de eBook și de cartea tipărită, dacă vor fi educați în acest sens, căci o casă fără bibliotecă pare o casă pustie, iar biblioteca nu trebuie să conțină sute, mii de volume fără valoare, ci doar titluri cu adevărat reprezentative, cărți pe care omul dorește să le recitească din când în când sau să le ofere spre lecturare altora, cărți care să bucure inima și care să dezvolte intelectul.

Încă din vremuri de demult, probabil mulți au fost cei care s-au opus progresului, care au negat ideea de dezvoltare, care au refuzat să vadă avantajele aduse de nou. Nostalgici există și astăzi, ca și pe vremea când papirusul a înlocuit tăblițele de lut sau când hârtia a înlocuit papirusul. Nu s-a întâmplat într-o zi, un an sau un deceniu. Nici eu nu voi înlocui complet cartea, cel puțin nu în următorii ani. Dar nu uita, omule, că eu, eBook, sunt viitorul!

Când erai copil, cadourile pentru prieteni sau rude erau cărțile. Împachetai o carte, două, și te prezentai la petrecere. Astăzi poți oferi mii de cărți persoanelor dragi, toate ascunse într-un eBook. Am convingerea că oamenii vor citi mult mai mult în viitor, pentru că setea de cunoaștere este tot mai mare, iar eu, eBook-ul, pot însoți omul oriunde merge, oferindu-i clipe de lectură plăcută atât în interiorul casei, cât și în afara ei. În mijloacele de transport, în parcuri, în sălile de așteptare ale instituțiilor, în vacanță, oricând omul dispune de o clipă liberă, eu sunt alături de el, gata să îl slujesc cu devotament, oferindu-i orice carte sau revistă dorește.

Cine nu a auzit de Kindle? De eBook Reader Kindle Wi-fi? În buletinul meu scris clar că am un display de 6 inch, E-Ink, cu o rezoluție de 800 x 600 pixeli, capacitate de memorie 1,25 GB (cărțile pot fi șterse din memorie, căci se salvează automat într-o bază de date online și pot fi re-descărcate ulterior, gratis), greutate de 170 g și o garanție de 12 luni.

Te întrebi unde mă poți găsi? Omule, știu că îți place să citești oricând, oriunde, să te bucuri de ceea ce mințile luminate au așternut în cuvinte! Îți ofer posibilitatea de a face toate astea, în schimbul unei ușoare atingeri, în schimbul unei mângâieri a ecranului meu. Profită de fiecare secundă a vieții! Citește!

Omule, să-ți fie hrană spirituală cărțile, eBook-ul bucurie, și-n cartea vieții să așterni poveștile citite, poveștile trăite, poveștile imaginate!

Cu drag, rămân al tău prieten,

eBook!

Comments
 • Radu Thor March 14, 2014 at 8:12 am

  Îmi place eBook-ul ăsta! M-am jucat câteva minute pe el! 🙂 La cineva care îl avea!

 • Pishky March 14, 2014 at 8:22 am

  Imi place sa citesc mult de pe eBook…. ma incanta faptul ca pot avea atatea carti cu mine… ca pot citi o gramada atunci cand plec in calatorii!
  En si usor de folosit… foarte usor… si e pretenos.. si nici nu oboseste ochii!
  Oameni buni.. luati-va un eBook!

 • Matilda March 14, 2014 at 8:44 am

  Convingătoare pledoarie, Vienela! Ştii să spui suflet în cuvinte!

 • Andreea D. March 14, 2014 at 8:46 am

  Eu sunt pentru cartea tipărită, cred că e mai frumoasă experienţa să răsfăoieşti cartea, să simţi mirosul de hârtie şi de tipar, să vezi literele, să o cântăreşti la propriu, să simţi povara ei.
  Kindle e pentru cei în pas cu tehnologia, care vor mult în ceva mic şi uşor. 😀

 • Silving March 14, 2014 at 9:25 am

  Mai ca m-ai convins! 😀 (adica,daca ar fi sa ma convinga cineva sa citesc pe Ebook-ul asta in loc de carti,tu ai fi aceea.Adevarul e ca eu tot comand carti si nu mai am unde sa le pun,o idee ar fi imprumutul de la biblioteca…Insa recunosc,cel putin deocamdata,tot nu sunt atrasa de cititul altfel decat intr-o carte.O carte are parca suflet,paginile electronice nu-mi prea zic mare lucru.Dar probabil cand ma voi inunda de carti imi voi lua un Ebook… sau o casa mai mare :))) (parca tot prima varianta pare mai ieftina :D)

 • ciupercomania March 14, 2014 at 10:18 am

  prefer Kindle (eBook) oricarei carti tiparite, nu-i botesticolturile, nu picuri pe ea mancarea …

 • Andra March 14, 2014 at 10:26 am

  Si totusi, carte tiparita. Imi place mai mult sa rasfoiesc decat sa manjesc ecranul cu celule epiteliale, sa pun cu mana mea semnul de carte acolo unde ma opresc decat sa fac un bookmark. Parerea mea.

 • Irealia March 14, 2014 at 11:17 am

  Aș renunța greu la cărțile tipărite, doar de dragul copacilor. De un e-book mă voi ruga la iepuraș. Ideea a fost plantată. De aveam e – book, ne era bagajul cu două kg mai ușor la ultima călătorie. Una peste alta, frumoasă pledoarie.

 • Tina March 14, 2014 at 1:30 pm

  Eu prefer cartile tiparite, oricat de avansata n-ar fi societatea. Eu merg pe la piete de vechituri si cumpar carti vechi, le simt mirosul, parca au viata in ele, pe cand in format electronic, cartea ma plictiseste. Am incercat sa citesc carti pe e-book, dar nu reuseste sa-mi placa.

 • alexa March 14, 2014 at 3:12 pm

  si eu prefer tot cartile tiparite…si ador sa le am asezate frumos in biblioteca, sa aiba copertile frumoase si curate…intotdeauna am avut aceasta placere, dau un aer aparte camerei in care sunt depozitate:)

 • Anca March 14, 2014 at 9:03 pm

  eu am citit carti in pdf. la inceput mi-a fost greu. noutatea consta in gasirea rapida a informatiei.
  ebook nu mi-a picat in mana… dar cine stie?

 • Alina March 15, 2014 at 10:05 am

  Ai scris un articol foarte frumos si cuprinzator. Dar desi eu am scris o gramada si m-am pierdut in detalii, am omis cateva aspecte importante, pe care tu le-ai accentuat cu iscusinta.
  Eu nu am o biblioteca si da, casa e pustie. 🙁

 • Adrian Manea March 15, 2014 at 11:07 am

  Pe mine nu trebuia să mă convingi. Eu am un Kindle Touch de aproape doi ani. Sunt extrem de încântat de el şi mă însoţeşte peste tot. Nu ştiu ce m-aş mai face fără el!

 • Javra March 15, 2014 at 8:02 pm

  Sunt cititor de cărţi, am făcut cărţi, iubesc cărţile. E-book mi se pare ceva de divertisment, un substitut fluşturatic al unei cărţi serioase. Şi apoi, în cazul cărţilor, nu rişti niciodată să rămâi fără baterie…

 • Cristina P March 17, 2014 at 3:09 pm

  citest ebooks da’ nu pe kindle. am o tableta. evident ca o folosesc si la emailuri, scris pe blog, facebook si macar nu mai car altceva dupa mine cand calatoresc. intr-adevar kindle-ul se comporta ft ft ft fain in soare 🙂
  eu citesc carti tiparite mai rarut acum, in rest majoritatea sunt ebooks

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.