Skip to main content

Căprioara înconjurată de lupi

În această dimineaţă, pe foarte multe bloguri se vorbeşte despre rezultatele alegerilor. Până şi facebook-ul este plin de discuţii, de calcule legate de  prezenţa la vot, de previziuni pentru următorii ani, de invective la adresa votanţilor. Nu lipseşte nici blamarea politicienilor, indiferent din ce partid ar face parte.

Mă număr şi eu printre cei care cred că nu există politician cinstit (sau poate există, dar nu am aflat eu), că toţi sunt avizi după putere şi nepăsători la suferinţele poporului. Sunt sătulă de promisiunile neonorate, de scuzele cusute cu aţă albă, de pălăvrăgeala interminabilă.

Să ne imaginăm un om cinstit, intrat încrezător în politică, dornic să facă ceva bun cu această ţară. Nu va avea sprijinul poporului, care deja s-a plictisit ascultând baliverne şi nu mai crede în minuni. Poporul cere politicieni cinstiţi, dar ştie cum să îi recunoască atunci când apar?

Puterea va încerca să scape de virtualul politician cinstit (eventual corupându-l)  şi de ameninţarea pe care o reprezintă. Un om cinstit, ajuns printre hoţi, va fi mereu un ghimpe în coastă, va deranja prin simpla lui prezenţă, prin ideile diferite de ale celorlalţi. Va fi un permanent pericol.

Poate că va rezista în faţa oului de aur, poate că va rămâne insensibil la ispitele apărute la fiecare pas făcut pe scena politică. Poate că va lupta cu îndârjire pentru a-şi apăra principiile.

Dar ce poate face căprioara când este înconjurată de o haită de lupi? Ce poate face un om cinstit, atunci când este în minoritate, înconjurat de hoţi? Ce opţiuni are?

Va putea suporta presiunile care se vor face asupra lui? Îşi va putea păstra nealterate convingerile?

Comments
 • Mala Teaha December 10, 2012 at 7:14 am

  1. E mult prea corupt sistemul pentru a se mai putea face ceva. Si mai ales acum, dupa alegerile astea de-a dreptul ‘hidoase’. N-am gasit alt termen.
  2. Oricit de cinstit ar fi acel politician care ar vrea sa faca ceva n-ar putea. Nu va fi lasat sa fie asa cum vrea el si va fi inlaturat si marginalizat. Poate ca…singurii care ar mai avea un cuvint de spus sunt adevaratii politicieni, cei care au in genetica lor politica si care au fost crescuti in spiritul a ceea ce se vrea a fi adevaratul politician. Din pacate, prea putini(chiar nesemnificativi ca numar) sunt acestia si, si ei prefera tarlaua verde din jurul baltii cu mocirla.
  3. Cred ca, e pentru prima data in perioada asta postdecembrista cind simt senzatia de sila amestecata cu frica, dupa niste alegeri, fie ele de care or fi fost.

 • Tury December 10, 2012 at 7:36 am

  E varză totul, la vot, mi-am exprimat neîncrederea față de toți politicienii, ștampilând peste tot, anulându-l astfel! 😆 M-am prezentat ca votul meu să nu fie folosit de altcineva, după bunul obicei mioritic.

 • Ana-Maria December 10, 2012 at 8:01 am

  Nu numai in politica se aplica ceea ce ai scris , ci in aproximativ toate domeniile existente….Si , zic eu , daca te pisi contra vantului , te uzi , asa ca ,desi e urat si ticalos , mai bine mergi cu valul , ca ai sansa sa ajungi departe! 🙁

 • Marmotica December 10, 2012 at 8:08 am

  Mai devreme sua mai tarziu va cadea in capcana. Un singur om inconjurat de politicieni corupti si doritori de putere, nu va razbi daca nu va avea ajutor. Degeaba are planuri bune si doreste sa le puna in aplicare, daca se va lovi de diversi in drumul sau. Trebuie sa se infiltreze bine si sa fie un manipulator excelent ca sa reuseasca. Si atunci stau si ma gandesc .. daca va invata sa manipuleze pe cei din jurul sau..va reusi sa isi pastreze simtul ratiunii si al respectului?

 • Radu December 10, 2012 at 8:41 am

  Pai, de ce ar vrea sa intre un asemenea om in politica? Presupunand ca ar exista. Eu personal cred ca toti oamenii sunt coruptibili si corupatori. E in genele noastre.

 • Probiu December 10, 2012 at 10:31 am

  Nu-mi place sa discut la modul general nici de puii de gaina, dar de politicieni. Nici macar gemenii nu sunt la fel…

 • Teodor Marin December 10, 2012 at 10:54 am

  Problema e ca cei alesi in mare parte sunt fix oamenii de care incercam sa scapam de ani de zile.

 • aA December 10, 2012 at 12:09 pm

  nu cred ca un asemenea om ar ajunge sa fie in postura de a fi ales, cei din jur permit doar celor ca ei sa promoveze. viitorul arata sumbru…

 • cotos December 10, 2012 at 1:19 pm

  Mereu ne-am pus speranta in cei tineri, insa nu s-a schimbat nimic..La fel e si acuma…

 • mixy December 10, 2012 at 1:20 pm

  căprioara se adaptează : devine tatăl lupilor

 • adelinailiescu December 10, 2012 at 2:21 pm

  Daca Robera noastra cea buna lacalcule a prins iar loc in parlament, e clar ca nu mai e loc pentru nici o caprioara…Dar si entuziasmul unora care se bucura de victoria zdrobitoare a USL-ului mi se pare naivitate curata.Zic si eu cu o minima speranta”daa nu ne-or face bine, macar sa nu ne faca rau!

 • D-Petre December 10, 2012 at 2:22 pm

  Căprioara înconjurată de lupi, daca nu stie sa se catere in copaci, va deveni o amintire …

 • salmi December 10, 2012 at 3:37 pm

  Mie mi se pare mai potrivita in atare situatie vorba: “te-ai bagat in cocina, atunci te mananca porcii!” Nu ai scapare, oricat de cinstit ai fi, la un moment dat ajungi sa mergi cu valul, caci altfel esti exclus, eliminat. Bunicul meu, fost taranist pe vremea aceea veche, cand politica cica era “de valoare” a spus o vorba: ca politica e o “c***a”. Nimic mai adevarat!

  Chiar si aici unde democratia e chiar folosita si respectata, unde dezbaterile ploitice sunt reale si respectul politic exista, tot sunt probleme…incomparabile cu cele din Ro, aici cei care sunt la putere isi fac treaba…dar politica tot politica e.

 • Vladimir December 10, 2012 at 3:43 pm

  Printz strain zic! :)))) Neamt! Data trecuta a functionat minunat :)).

  • Rudolph Aspirant December 11, 2012 at 7:53 am

   De acord. Plus un prim ministru feminin super-sexy. Si gata, intram in Schengen cat ai zice peste + se redreseaza si economia prin influx masiv de capital interesat strain, plus crestere valorica reala de real estate, prin achizitii de case de vacanta de catre aristocratia europeeana, care numeric probabil ca atinge cam aceeasi valoare cu toti angajatii birocratiei UE + au si natalitatea mai crescuta decat functionarii UE…win-win pe toate planurile. Efectiv NU pot sa inteleg cum de nu se prinde nimeni si ii tot dau cu sloganele alea de dinainte de 1848.

   • Rudolph Aspirant December 11, 2012 at 8:17 am

    Desigur, la nivel ideal ar fi sa se si propuna ca sef la externe Raul Cristian (Cruel Raul, pe care sunt sigur ca l-ar sustine si UDMR-ul, plus s-a dovedit ca e om serios si capabil) in loc de seria de dezastre de dinainte, plus incurajat Cristian Mungiu sa faca mai multe filme romantice cu happy ending, nu drame cu sfasit tragic, inclusiv poate si pe teme gay (desigur nu obligat, ci numai daca doreste), dar asta ar fi prea de tot pe generatia asta, dar zau daca nu ar incuraja si tineretul sa nu mai fie asa de apatic si pesimist in legatura cu indatoririle lor civice + electorale.

 • Andra December 10, 2012 at 6:19 pm

  Eu nu cred ca oamenii care intra in politica… la nivel inalt, ca sa zic asa, mai pot fi considerati nevinovati. Pana la urma, ei trebuie sa faca o gramada de… sa le zicem… sarcini… ca sa urce pe scara partidului. Si multe dintre ele nu pot fi realizate fara a-ti compromite, putin cate putin, principiile. Pentru ca puterea corupe. Si cu cat ai mai multa putere, cu atat ai face mai multe ca sa o pastrezi si sa o amresti.

 • Floarea December 10, 2012 at 9:30 pm

  Am trait destul timp in jurul lor,dar am reusit sa raman “om”.Nu m-au corupt.Toti sunt o apa si-un pamant.Vad transformarile suferite de cate un politician in 10-15 ani si mi se face greata.Sa nu-i vad ,sa nu aud.

 • CARMEN December 10, 2012 at 9:33 pm

  Lumea toata e cuprinsa de nesiguranta, suspiciune, frica… Sper sa ne vindecam cumva, cât mai multi si cat mai repede!

 • DANAP.RO December 11, 2012 at 6:18 am

  E destul de complicat cand intri in hora… Trebuie sa joci dupa regulile “lupilor”. Sau te retragi inainte de a fi mancat.

 • elly weiss December 11, 2012 at 12:21 pm

  Noi, romanii, suntem nemultumiti de orice.
  Politica e cum e. Nimeni nu scapa neșifonat din ea…chiar de-ar vrea.

  • raul rual December 11, 2012 at 6:34 pm

   romanul de rand e cel mai sifonat.

   • elly weiss December 14, 2012 at 6:01 pm

    @raul…am impresia ca tu ai citit alt post :))

 • Nice December 11, 2012 at 9:46 pm

  Doar nu e nimeni atat de naiv sa nu stie la ce se inhama. O data intrat in hora, joaca pana la capat. Nu e loc de intors sau de mustrari de constiinta. Daca nu e facut dintr-un anumit aluat nu intra in politica. Politica nu e pentru fecioare neprihanite.

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.