Skip to main content

Cântec de leagăn

A fost odată ca niciodată… A fost un moş bun, atât de bun, încât presăra pe pleoapele copilului pulbere magică de stele, îndepărtându-i teama de întunericul nopţii, făcându-l să viseze frumos şi să se trezească voios, plin de energie şi roşu în obrăjiori. Moşul obişnuia să îi cânte încetinel la ureche copilaşului un cântecel duios, liniştitor: “mugur, mugur, mugurel…”.

Încurajat de mamă, odorul se lăsa legănat de braţele viguroase, dar blânde ale moşului, trecând domol în lumea viselor. Acolo întâlnea seară de seară personaje din poveştile pe care le iubea. Vorbea în somn cu Alice din Ţara minunilor, o sfătuia să nu mănânce prăjitura, pentru că va creşte prea mult şi nu va mai putea încăpea pe uşa cea mică. Râdea de păţania lupului cel rău alături de Cei trei purceluşi. Urca voiniceşte muntele alături de Croitoraşul cel viteaz, pentru a-şi dovedi isteţimea în faţa uriaşului.

De fiecare dată, moşul venea însoţit de îngeraşi. Ei mângâiau cu delicateţe genele puiului de om, îi legănau trupuşorul fraged, ca al unui crin, pentru a-l face să adoarmă “frumos şi lin”. Încrezător, copilaşul se lăsa condus în lumea viselor de către blajinii îngeraşi. Se întâmpla uneori să tresară în somn, atunci când zefirul adia pe lângă pragul uşii. Mama era lângă el, îi domolea spaimele, îi povestea despre musafirul “şăgalnic şi pribeag”, vântul lin, călduţ, de primăvară, iubit de toţi.

Cuibărit în pături pufoase, copilul asculta toropit de somn, în liniştea casei, povestea zefirului care se pregătea de culcare după o zi încărcată, istovitoare, în care alergase pe la fiecare să lase o boare parfumată. În căsuţa caldă se strecura aroma de bomboane, narcise şi panseluţe, un amestec de parfumuri care vrăjea copilul, făcându-l să creadă că a sosit Zâna cea bună, cu bagheta ei magică.

 

 

Prin geamul întredeschis intra pe furiş în casă o gâză mică, trimisă de iubitorul,blândul şi dulcele zefir. Purta cu ea o scrisorică, pe care mama o citea pruncului încetinel. Pe rând, moşul, îngeraşii, zâna cea bună, zefirul, micuţa gâză şi mama îi spuneau “noapte bună” odorului. Îl legănau plini de dragoste şi îi vegheau somnul, îl apărau de rele şi de spaime, îi trimiteau vise plăcute, lăsându-l în compania fermecătoare a personajelor de poveste.

Îi recitam cu drag copilului meu, seară de seară, poezia Cântec de leagăn, scrisă de Şt. O. Iosif, cea care m-a inspirat să aştern pe foaie această poveste parfumată, iar el o asculta fermecat, fără a se plictisi vreodată.

 

“Hai odor, hai păsărică,

Dormi, o, dormi fără de frică.

Să te-alinte,

Moş cuminte

Şi să-ţi cânte-ncetinel:

“Mugur, mugur, mugurel”…

 

Îngeri vin tiptil şi-alene,

Să te mângâie pe gene

Şi mi-ţi leagă-n

Dulce leagăn

Fraged trupuşor de crin,

Ca s-adormi frumos şi lin…

 

Ce tresari? Nu-i nime, nime…

Linişte şi-ntunecime.

Doar zefirul,

Musafirul,

Cel şăgalnic şi pribeag,

A trecut pe lângă prag…

 

Şi-a trimis o gâză mică,

Să-ţi aduc-o scrisorică

Şi să-ţi spună

Noapte bună,

Că şi el, sătul de drum,

Merge să se culce-acum…”

 

Comments
 • Mirela March 10, 2013 at 7:07 am

  Tot de un cântec de leagăn al lui Șt. O. Iosif mi-am amintit și eu azi…Dacă leagănul e parfumat cu iubire, grijă și responsabilitate, are cel mai frumos parfum. Dacă te-ai aflat în siguranță în leagăn, ocrotit și iubit, niciodată nu vei mai fi singur. O mamă, un moș bun, o bunică sau bunic, se apleacă mereu, cu dragoste infinită și cheamă îngerii să ocrotească somnul odorului lor. Așa cum tu îi reciteai fiului tău Mugur, mugur, mugurel și el adormea lin…Frumos, emoționant! Te pup, o zi la fel de minunată ca rândurile acestea parfumate îți doresc!

 • Iuliana March 10, 2013 at 7:38 am

  Şt. O. Iosif… cât îmi era de drag şi acum era uitat departe, rămas în copilăria mea…Mulţumesc că mi l-ai adus azi mai aproape.

 • coco March 10, 2013 at 6:54 am

  ce dragut , ce-mi placeee 🙂

 • Radu March 10, 2013 at 6:57 am

  Frumos! 🙂

 • Rudolph Aspirant March 10, 2013 at 7:17 am

  Ah, mie mi-a placut (si inca imi place) enorm de mult povestea Mos Ene scrisa de dl Hans Christian Andersen, si totodata sincer cred ca aceste cantece de leagan, fie de tip traditional transmis oral, fie ceva mai culte ca aceasta poezie incantatoare a d-lui Stefan O Iosif, sau poezia Somnoroase pasarele a d-lui Mihai Eminescu, chiar si unele balade populare care au un vocabular si o linie melodica sau un ritm oarecum asemanatoare unui cantec de leagan desi poate adreseaza teme mai complexe, cum ar fi Miorita, au un rol deosebit de complex si totodata au si proprietatea de a participa cat mai concret si eficient posibil pt dezvoltarea autentic structurala (desigur si functionala) a creierului inca plastic de copil mic, inclusiv dezvoltarea limbajului uman, dar nu numai aceasta functie.

  Uite un videoclip simpatic cu un cantec de legan turcesc, http://www.youtube.com/watch?v=JJe5_t9kdDM

  • Vienela March 10, 2013 at 7:21 am

   Multumesc mult, Rudolph. Nu doar linia melodica este odihnitoare, dar si imaginile au un farmec aparte, care ar vraji orice copilas.

 • amiralul March 10, 2013 at 7:52 am

  stii, eu nu ma pricep la copii :)) poate varsta e de vina insa povestea e frumoasa. e destul de greu sa compui povesti pt copii 🙂

 • Melly March 10, 2013 at 8:29 am

  Superb!
  O zi frumoasa!

 • Vladimir March 10, 2013 at 11:29 am

  Oooo la noi e o intreaga cultura cu cantecele de leagan. Exista pentru fete, pentru baietei, cantate de tata sau cantate de mama. Mie cel mai tare imi place asta al lui Lermontov:
  http://www.youtube.com/watch?v=qGGQuvrxBZ8
  (nu stiu daca e cea mai buna interpretare am luat primul video)
  Si mai e asta, care vad ca nu iese la prima cautare decat in versiune modificata, asa ca deh..ti-l pun de la mine de pe blog in interpetare foarte chinuita + curba de invatare :))
  http://vraji.wordpress.com/2012/10/25/leapsa-care-depinde/
  E in leapsa, la punctul 10), primul cantec. Asta mi-l canta mie mama cand eram mic. Am si unul cantat cu ea cand eram mic. Foarte mic. Am reusit sa trec inregistrarea in digital. si ala e pe blog undeva, dar nu te chinui cu el, in plus in versiunea adulta suna mai aproape de original.

 • Vladimir March 10, 2013 at 11:29 am

  Fufu, m-a pus la moderare pe motiv de doua linkuri. Huo WP!

  • Vienela March 10, 2013 at 11:51 am

   Gata. L-am pus la punct, i-am explicat ca esti un prieten. :))

 • Parfum de leagăn | my heart to your heart March 10, 2013 at 11:49 am

  […] scris povesti:  Irealia, Silving, Melly, Vienela, Mirela,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  , […]

 • Cuvânta March 10, 2013 at 12:02 pm

  Vreau povești horror! Vreau SF dur! Vreau thrillere și filme polițiste, cadavre și sacrificii!
  Glumesc, nu vreau chiar așa dur. Dar sunt geloasă când văd că unii pot încă visa așa de roz…și pufoooos…și frumoooos….

 • Minnie March 10, 2013 at 1:36 pm

  Extraordinara povestea ta parfumata, plina de un parfum dulce pe care sper ca Ionut îl va pastra în suflet toata viata!
  Duminica faina în continuare Vienela!

 • Poclid Roxana-Simona March 10, 2013 at 3:47 pm

  Nu știam de la început că era o poezie în spatele lumii de vis care se desfășura, așa că mi-am permis să îl fac pe acel Bătrân însuși Dumnezeu, pentru că toții Copii sunt purtați pe brațe de El…foarte sensibilă scrierea și mi-a plăcut mult. Felicitări și toate cele bune!

 • pandhora March 10, 2013 at 4:03 pm

  ce mama frumoasa esti tu Vienela si cat de dulce trebuie sa fi fost somnul lui Ionut…cu siguranta zambea in somn 🙂
  frumos ai scris,tare frumos!

 • Andra March 10, 2013 at 4:15 pm

  Ce frumooooos!!! Si poezia e super draguta. Chiar nu o stiam. Cand o sa am copii, o sa le-o citesc si eu lor :D. Multumesc, Vienela!

 • SARA March 10, 2013 at 6:26 pm

  Superbă povestea!
  Amintirile parfumului de leagăn vor rămâne veșnic întipărite în inima dumneavoastră…
  Să vă fie veșnic primăvară în suflet!

 • javra March 10, 2013 at 6:37 pm

  Frumoasă poveste, Vienela!

 • Cântec și parfum de leagăn | March 10, 2013 at 7:28 pm

  […] Vienela […]

 • CARMEN March 10, 2013 at 7:33 pm

  draguuuuut! parca l-am vazut pe puiul de om cu bujori în obrajori, cuibarit în paturi pufoase si ascultând fermecat povestile si cântecul de leagan…
  Este cea mai draguta poveste din ciclul celor înscrise azi la Povestea Leaganului! – parerea mea 🙂
  sa ai o sptamana minunata!

 • Silving March 10, 2013 at 8:09 pm

  O poveste intr-o poveste! Frumos si inmiresmat! 🙂

 • mixy March 11, 2013 at 8:24 am

  Dulce poezioara…

 • Irealia March 11, 2013 at 11:42 am

  Știam eu că ceva ne lipsește. Trebuie să învăț poezii muulte, multe.
  Vienela, odorul tău e un fericit că te are!

 • elly weiss March 11, 2013 at 3:13 pm

  Diafana toata atmosfera pa care ai creat-o 🙂 Inca o poveste frumoasa despre iubirea profunda pe care i-o porti fiului tau, iubire despre care stiam dar pe care o cunosc acum sub o alta infatisare: iubirea mamei care canta cu tandrete si multa rabdare cantece de leagan pentru puiul sau 🙂
  Foarte frumos!

 • lili3d March 11, 2013 at 3:35 pm

  Ce bine e în acel leagăn!…

 • Diana March 12, 2013 at 4:56 am

  Câtă duioșie! Copiii cu parinti (si) ca tine indraznesc sa afirm ca sunt speranta Lumii! 🙂
  Stii…? M-ai voiam sa scriu cate ceva dar am vizionat videoclipuri pentru nani! Imi trosnesc falcile de la cat casc! Si casssssc! Ioi! Cat casc! E adevarat ca n-am dormit aproape 40 de ore dar pana acum nu mi-am dat seama ca mi-e somn! O sa plec, sa fur cateva ore de somn! Ce cascata sunt! Ca tot casc! Mi-au dat lacrimile de la pasiunea pe care-o pun in a casca!
  Zi frumoasa iti doresc! 🙂

  • Diana March 12, 2013 at 5:01 am

   Erata: “m-ai” = mai 🙁 Probabil cascam! 🙂

 • Aurora Georgescu March 12, 2013 at 6:19 am

  Cum să nu lăcrimez de duioşie când văd aşternută în cuvinte atâta dragoste ! Câte poveşti toate, repovestite sau născocite, când este vorba de mamă, de copil şi de leagănul ce i-a păstrat copilului primele vise, au acel ceva ce adună în suflet torente de iubire şi nostalgie… Minunat povestit!

 • Am salvat cândva,… « Daurel's Blog March 12, 2013 at 10:46 am

  […] Vienela […]

 • Vine primăvara | Iubesc Viaţa March 21, 2013 at 6:11 am

  […] să îşi deschidă petalele, într-o chemare dulce şi delicată. Mă las purtată pe braţe de jucăuşul zefir, iar el mă călăuzeşte până la minunea galbenă despre care oamenii spun că poartă un nume […]

 • În mijlocul verii | Iubesc Viaţa March 24, 2013 at 6:39 am

  […] galben-albicioasă, mă văd muşcându-i carnea galbenă. În gură mi se răspândeşte un parfum uluitor, care mă face să uit de mine, de locul în care mă aflu, de toate gândurile urâte pe […]

 • Cântec și parfum de leagăn | irealia February 4, 2015 at 5:25 pm

  […] Vienela […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.