Daca animalul tau de companie este un caine, atunci mai mult ca sigur ca te-ai interesat legat de situatiile in care trebuie sa mergi cu el la veterinar. Asemenea tie, si acesta are nevoie de controlul unui specialist atunci cand anumite simptome sunt ingrijoratoare, dar si constant, pentru a efectua controale de rutina.

Vizitand cabinetul veterinarului te asiguri ca previi afectiunile pe care patrupedul le-ar putea dezvolta si care ar putea cauza, in stadii foarte avansate, chiar decesul acestuia.

Daca abia ai adoptat catelul este necesar sa cauti un specialist veterinar si sa mergi sa ii efectueze un control de specialitate. Va stabili starea de sanatate a acestuia si va efectua vaccinurile necesare. Exista o lista de tratamente de care trebuie sa beneficieze acesta mai ales in primele luni de viata. Iata care sunt acestea.

  1. Deparazitarea – in primele saptamani
  2. Vaccinul contra maladiei Carre si cel contra parvovirozei
  3. A doua deparazitare – la 7 saptamani
  4. Repetarea vaccinului pentru afectiunile de la punctul 2, precum si cel pentru hepatita infectioasa si leptospiroza
  5. Vaccinul contra coronavirozei – la 10 saptamani
  6. Urmatoarea deparazitare – la 11 saptamani
  7. Repretarea vaccinului pentru parvoviroza, maladia Carre, hepatita si parainfluentei totodata – la 12 saptamani
  8. Vaccinul contra rabiei si a leptospirozei – la 16 saptamani

Optand pentru serviciile unui veterinar, vei beneficia si de sfaturi vizavi de alimentatia potrivita pentru catel. Este bine sa o urmezi intocmai si totodata sa te prezinti cu acesta la urmatorul control.

Care este intervalul cel mai potrivit de timp in care sa mergi la veterinar?

In mod normal, un control de rutina al animalului de companie trebuie efectuat macar o data intr-un an. De preferat insa este sa ajungi chiar de 3 ori anual in cabinetul specialistului cu catelul tau.

In cadrul vizitelor la cabinet va fi analizata starea de sanatate a patrupedului, respectiv i se vor face vaccinurile anuale necesare. Ai in vedere repetarea celor de care este nevoie, cum ar fi cel antirabic, dar si celelalte despre care iti va spune veterinarul. Neaparat va fi necesara si o deparazitare interna.

Mai departe, un motiv pentru care este bine sa mergi la specialist cu animalul de companie este ca acesta sa realizeze o examinare atenta a urechilor acestuia, respectiv pentru ca sa le curete. Nasul si ochii sunt de asemenea zone de interes care tradeaza starea de sanatate a catelului. La fel verificarea de rutina va viza si aspectul gingiilor, al pielii si al blanii acestuia. Examinarea zonei genitale este necesara pentru a identifica, in cazul femelelor, scurgerile.

Asta se aplica in cazul controlului de rutina. Cand numeroase simptome iti indica insa prezenta unei afectiuni, atunci neaparat trebuie sa faci o programare la veterinar. El va observa comportamentul animalului, iti va adresa o serie de intrebari vizavi de cantitatea de apa consumata de acesta, de hrana si de activitate. Un indice important poate fi aspectul defecarilor. Te ajuta sa detectezi in timp util prezenta unei afectiuni si sa constati schimbarile ce indica nevoia de a-i oferi acestuia ingrijiri medicale.