Vine o zi (în cazul nostru o noapte) când îţi pică fisa. În capul tău se face deodată lumină şi lucruri cărora nu le-ai dat niciodată importanţă capătă o aură ce nu mai poate fi ignorată. Se vor văzute. Şi le vezi. Revin în faţa ochilor mici întâmplări banale, fragmente de discuţii răsar de niciunde, steluţe amintiri licăresc la poarta memoriei tulburate. Şi înţelegi. Îţi pică fisa.

Înţelegi că vorbele sunt înşelătoare. Cuvintele tale au spus ceva, însă aerul din jur le-a denaturat şi le-a făcut să ajungă distorsionate la destinaţie. Cuvintele altora au pornit spre tine despuiate de artificii, însă pe drum au fost acoperite de diferite ceţuri şi au ajuns neclare la destinaţie. Când s-au întâlnit şi s-au împreunat, cuvintele tale şi ale altora aveau altă formă, alt conţinut. Nu se mai pupau.

Imediat pică o altă fisă. Poate nu cuvintele sunt de vină, ci nepotrivirile despre care vorbeai cândva. Educaţie, mentalitate, stil de viaţă, planuri de viitor… Nu ai fost tu de vină în totalitate, nu au fost nici alţii de vină. V-aţi întâlnit, aţi vorbit, aţi crezut că rezonaţi, apoi ceva s-a rupt. Mai mult ca sigur ştii care a fost momentul rupturii, la fel cum şi alţii ştiu că se vede mai bine cu lumina aprinsă.

Gândurile scânteie fac loc pentru următoarea fisă. Nici tu, nici alţii, nu trăiţi izolaţi. Aveţi familii, aveţi prieteni, aveţi un anumit cerc în care vă învârtiţi. Iesiţi în lume, socializaţi, discutaţi. O vorbă aduce alte vorbe, o poveste naşte alte poveşti. Bucuriile tale devin şi bucuriile prietenilor, supărările tale îi influenţează şi pe ei, chiar dacă nu asta ai urmărit. Valabil pentru toată lumea.

Ultima fisă vine firesc să completeze tabloul. Apele călduţe în care v-aţi scăldat cândva sunt astăzi invadate de curenţi năvalnici, aducători de ape reci, tot mai reci. Pe tine te târăsc într-un vârtej ameţitor spre locul ce l-ai visat, pe alţii îi poartă spre plaje tăcute, însorite. Iei cu tine pe toţi cei ce reuşesc să ţi se agaţe de colac, în timp ce alţii trag după ei cortegiul ce li se mulează pe suflet aşa cum valul se mulează pe scoica ce ascunde perla.

În ce seif vei ascunde fisa picată?

fisa