Mă aşez pe bancheta curată, din plastic albastru şi mă uit în jurul meu. Văd feţe plictisite. O doamnă corpolentă care transpiră abundent, un bărbat la vreo 50 de ani,  cu servieta pe picioare, care scrie ceva într-o agendă. Doi tineri ronţăie serioşi dintr-o pungă de chipsuri, privind în gol.

Nu mă simt prea confortabil pe această banchetă ţeapană. Sunt obosită; am plecat devreme din Ploiesti, am urcat din Buşteni până la Cascada Urlătoare (traseu foarte uşor şi frumos) , am coborât prin Poiana Ţapului, am mers pe jos până în Sinaia, am vizitat Castelul Peleş, apoi am urcat spre Cota 1400. Speram să mă odihnesc puţin în tren, pentru că în seara aceasta aşteptăm nişte musafiri şi voi avea nevoie de toate puterile.

 Îmi amintesc vechile banchete unsuroase, din piele maro, pe care îmi puteam odihni cu adevărat oasele, dacă nu mergeam drum lung. Au fost înlocuite. Modernizarea acestui tren nu a adus ceva mai bun, ci doar mai bătător la ochi… un albastru infinit. Mă uit pe geam şi fiecare stâlp pe lângă care trecem îmi întrerupe gândurile. Băieţii au terminat de mâncat chipsurile. În liniştea din compartiment se aude clar glasul roţilor de tren. Sună un telefon. Toţi ochii se îndreaptă curioşi spre doamna corpolentă, care vorbeşte tare, acoperind orice alt sunet.

Mihai a adormit, imun la ţipetele doamnei care încearcă să se impună în discuţia telefonică. Ionuţ butonează de zor telefonul, aruncându-mi din când în când ocheade amuzate. Oare vom fi nevoiţi să ascultăm până la Ploieşti conversaţia asta obositoare? Până şi melodia repetitivă cântată de roţile trenului era mai uşor de suportat… Nici nu vreau să îmi imaginez ce zgomote sinistre scotea trenul vechi, lângă care m-am pozat cu Vali, în gara din Sinaia…

 Ceea ce aţi citit si văzut mai sus s-a întâmplat într-o vară, acum aproape doi ani. Pozele sunt făcute de un prieten cu telefonul, deci nu daţi vina pe mine pentru calitate. Încerc să îmi amintesc cât de puternic este zgomotul făcut de roţile trenului iarna, dar nu reuşesc, aşa că apelez la voi pentru lămuriri: Când este mai puternic zgomotul roţilor de tren, vara sau iarna? Ar fi păcat ca cei care tot vin de pe google la mine pe blog după această căutare să nu găsească un răspuns clar, obiectiv.