Citeam anul trecut, în primăvară, un articol despre o familie care a avut încredere într-o persoană străină, intrată în casă fără nici o recomandare. Oamenii căutaseră într-un ziar local o menajeră,
primiseră zeci de telefoane de la doamne cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, și aleseseră pe una dintre ele. Nu știu ce au citit în ochii ei, din ce motive au ales-o, însă îmi amintesc bine articolul în care își vărsau supărarea.

La scurt timp după ce menajera le-a intrat în casă și le-a descoperit obiceiurile, au început să le dispară diverse lucruri, la început de mică valoare, apoi din ce în ce mai des, lucruri tot mai valoroase. Oamenii erau tot mai nervoși, dar nu știau cum să procedeze pentru a scăpa de menajeră. Își doreau înapoi lucrurile ce dispăruseră, dar parcă nu le vedea să cheme poliția. Își spuneau că e tare ușor să faci rău unui om.

Un prieten de familie le-a dat ideea de a instala prin întreaga casă camere de supraveghere, pentru a putea vedea ce face menajera în lipsa lor și pentru a o putea confrunta cu imaginile salvate. Mare le-a mai fost mirarea și supărarea când au descoperit, la numai câteva zile, că ”buna lor menajeră” nu lucra singură. În lipsa lor, în casă venea un bărbat brunet, concubin al menajerei, după cum au aflat ulterior.

În timp ce menajera deretica prin casă, încercând să facă tot ceea ce îi ceruseră angajatorii, bărbatul cotrobăia prin sertare, prin birouri, prin toate locurile în care își imagina că ar putea găsi lucruri de mărime mică, dar foarte valoroase. Fără pic de jenă sau de teamă, omul umbla până și în frigider, servindu-se cu mâncare și băutură, apoi se tolănea ca în filme pe canapelele lor, cu picioarele pe măsuța de cafea.

Oamenii și-au ieșit din minți de nervi, când au aflat ce se petrecea în casa lor atunci când lipseau. De ce trebuia să li se întâmple tocmai lor necazul? Din zeci de femei sărace, dornice să câștige un ban cinstit, cum de au ales-o tocmai pe hoața asta, care le băgase persoane străine în casa, să se bucure nemeritat de munca lor? Probabil că ar fi iertat-o, dacă ar fi văzut că fura singură, gândindu-se că a împins-o foamea, dorința de a avea lucruri frumoase sau nevoia de a-și trimite copiii la școală.

Dar în acest caz, nu puteau ierta, nu puteau trece cu vederea. Au anunțat imediat poliția, și-au spus povestea și au cerut să se ia măsuri imediate. Se felicitau reciproc pentru ideea de a fi montat prin întreaga casă camere de supraveghere, ba chiar au fost felicitați și de către politiști, pentru că le-au ușurat munca. Acum știau pe cine caută, aveau suficiente dovezi împotriva hoților și îi puteau pedepsi.

Poate părea ușor paranoică ideea de a ține în propria casă camere de supraveghere, dar în anumite situații, cum este cea de mai sus, aceste camere se dovedesc a fi extrem de importante, mai ales dacă menajera este nouă și nu a venit cu recomandări.