Skip to main content

Cam multe Albine în Ploieşti

M-a rugat într-o zi un prieten să scriu un text despre oraşul Ploieşti, text cu care el să participe la un concurs. Am acceptat imediat, crezand ca intr-un ceas voi reusi sa termin, dar am avut nevoie de o săptămână pentru a reuşi să aştern pe foaie rândurile necesare. De unde la început mi se păruse că îmi va fi uşor, când a sosit momentul…, nu am reuşit să găsesc nimic deosebit, de parcă toate gândurile şi cuvintele fugiseră pe coclauri. Mă frământam, scriam, tăiam, ajustam, reveneam… După ce am scris două pagini de caiet studenţesc, mi-am dat seama că textul meu era de tot râsul.

Pornisem de la o idee greşită. Imaginasem o plimbare de duminică dimineaţa cu bicicleta pe străduţele înguste ale Ploieştiului, plimbare cu ajutorul căreia cititorul să vadă obiectivele cu care ne lăudăm. Hop! Cu ce se laudă ploieştenii? Ori traseul era ales greşit, ori în oraşul meu jumătate dintre clădiri sunt biserici. La fiecare colţ de stradă, în textul meu scriam că tocmai trecusem pe lângă o biserică. O parte a cartierului Nord, o biserică, Palatul Culturii, o biserică, Biblioteca Nicolae Iorga, o biserică, stadionul Ilie Oană, o biserică, Muzeul de Artă, o biserică, Muzeul Ceasului, o biserică, Sala Sporturilor Olimpia, o biserică…

Am şters cât am putut din text, am eliminat mai toate bisericile, dar tot nu mi-a plăcut. Îmi dispăruse şi cheful de poveşti despre oraşul meu. Jenată, nici nu l-am mai întrebat dacă a folosit textul. :) La scurt timp, pe când mă plimbam cu Mihai pe lângă Sala Sporturilor, am remarcat pe un stâlp două indicatoare aşezate în unghi de 90 de grade, ce semnalizau acelaşi nume de stradă. Amuzată, mi-am spus că am găsit un subiect bun pentru blog. Câteva zile mai târziu s-a dus Ionuţ acolo pe înserat şi le-a pozat.

strada albinei ploiesti

Nu am găsit la timp cablul de date pentru a descărca poza şi aşa am reuşit să îmi fac timp pentru a studia harta oraşului Ploieşti. Ciudat este că am găsit mai multe variante, ceea ce m-a pus în dificultate şi m-a făcut să schimb tonul articolului. Primul site care mi-a ieşit în cale arată că doar una dintre cele două străzi se numeşte strada Albinei.

strada albinei ploiesti

Intru pe un alt site şi văd că indicatoarele nu au fost puse greşit, că ambele străzi poartă numele de strada Albinei. Un adevărat stup în zonă!

strada albinei ploiesti

Mă intorc acolo şi văd că oamenii au la porţi, pe ambele străzi, numele Strada Albinei. Rămân tot nelămurită… Deci, strada Albinei merge până în strada Horezului, dar face un popas şi pe o stradă perpendiculară, care preia acelaşi nume. Ok, oraşul Ploieşti este renumit pentru străduţele sale scurte şi întortochiate, dar cei care au dat nume drumurilor cum au gândit? De ce o stradă care merge mai departe îşi schimbă numele (vezi Albinei cu Titu Maiorescu şi Albinei cu Zânelor)? De ce două străzi dispuse perpendicular poartă acelaşi nume? Îmi poate explica cineva logica după care s-au ghidat?

17 thoughts to “Cam multe Albine în Ploieşti”

 1. Nu cred ca nu aveti cu ce va lauda, nu cred :) Drept, nu am trecut prea des prin Ploiesti, dar sunt anumite cladiri care chiar merita mentionate :)

 2. Albina are o raza de zbor de pana la 6 km, deci semnele indicatoare ale strazilor sunt incomplete. Ar mai trebui inca 2 , tot cu str. Albinei, pentru celelalte directii. Sa nu duca albina in eroare. :)

 3. Deci republicana sunteti, doamna
  Eu m-as lauda cu:
  – transportul in comun; acum vreo 8-9 ani cand am ajuns in vizita, am fost uimita de autobuzele noi si incapatooare. sau trolee, ce erau alea
  – petrolul; e de laudat, parol :)) dar nu m-as lauda foarte tare, sa nu vina americanii sa ne elibereze
  – republica!!
  – bulevardul acela cu castani care duce de la autogara pana la o terasa, am uitat cum se chema
  – faptul ca va ia mai putin sa ajungeti la mine la munca decat unuia care sta in Berceni sau Drumul Taberei, dar aveti chirii probabil chiar si la jumatate de mici.

 4. Eu cunosc Ploieştiul doar prin ochii mătuşii mele Jeni, mare internaută la 74 de ani, si mare fumatoare ca să zic aşa. Asta cu albina şi stupul e genială, iar eu mai stiu ceva de Ploiesti: de barul lui Doroftei.Ai fost vreodată?

 5. Te astepti la logica? Cred ca astepti prea mult! :lol:
  In Timisoara sunt strazi care poarta 2 sau 3 nume , ACEEASI strada sau alee sau carare sau ulita intre blocuri…numeste-o cum vrei. :D Pe coltul unei cladiri sunt puse , una sub alta , placutele cu cele 2 sau 3 nume…cred ca este la alegerea timisorenilor cum vor sa spuna strazii respective :D Evident , una din denumiri poarta numele unui revolutionar martir.
  Asta este unul din ilogicul denumirii de strazi.Si eu locuiesc pe o strada cu 3 nume.Dar minunea minunilor este ca aici , bulevardele , adica acele strazi largi cu cate 3 benzi pe sensul de mers , nu se cheama bulevarde , ci strazi , pur si simplu.iar simplele strazi , mai ales daca sunt de-a lungul malului Begai , se numesc “splai”. Deci e grele , Vienela! :D Iar cireasa de pe tort este ca bulevardele , pardon,strazile mari , de la un capat la altul , NU poarta aceeasi denumire , ci de la un capat pana la un anumit punct se numesc intr-un anume fel , iar de la punctul acela pana la un moment dat au alt nume si de acolo pana la final ,alt nume.Si NU , nu este in linie curba sau franta , ci daca stai la un capat ,poti vedea celalalt capat ;)
  Deci , unde e logica? :lol:
  Luam totul de-a gata si cu asta basta! :D
  Iti doresc un sfarsit de saptamana cat mai placut,Vienela! :)

 6. Bine macar ca sunt marcate cu indicatoare !
  In Drumul Taberei pe stradute e o adevarata incercare sa gasesti o adresa inclusiv cu GPS-ul ! :)
  Sa luam drept exemplu str. Bozieni care are trei directii plus o alee si n-am vazut nici urma de bozie pe acolo . :)
  Prin Ploiesti nu am trecut decat in viteza cu masina, de cele mai multe ori pe varianta :(

 7. Singurul lucru pe care ţi-l pot spune ca să te lămureşti,
  este acela că şi în Bucureşti se întâmplă acelaşi lucru.
  La un moment dat, am văzut că o singură stradă purta 3 nume!
  Mai mult, Bd. 1 Mai a devenit Iuliu Maniu. Foarte bine.
  Dar bd. Romancierilor a devenit 1 Mai! Aşa încât staţia
  de metrou 1 Mai nu mai are acum nicio legătura cu acel
  bulevard. De ce n-au dat onor edilii isteţi ai Bucureştiului
  numele de Iuliu Maniu bulevardului Romancierilor,
  dacă tot trebuia să se găseacă şi acest om politic pe undeva?
  Iar bd. 1 Mai rămânea cu numele pieţei şi al staţiei de metrou.
  Dar de ce logic, dacă se poate brambureală?

 8. Si eu care ma mirasem cand am vazut recent o strada cu 2 nume cu 2 placute puse una deasupra celeilalte in Copenhaga ! Bine ca nu am scris un articol critic pe blog despre asta ca fiind asa un lucru de exceptie, ca vad ca exista asa ceva si in Timisoara, si in Bucuresti, si inca la nivel superlativ, cu 3 denumiri pt aceeasi strada !!

  1. am inceput sa ma intreb oare care e orasul detinator de un nr record de denumiri simultane pt aceeasi strada ! Sa fie oare Parisul, stie cineva ? Ca m-am gandit ca tot dorea sa se tina Bucurestiul dupa Paris la un moment dat, (desi in vremurile noastre denumirea de “micul Paris” nu mai apartine Bucurestiului, ci unui oras din Ucraina, insa nu mai tin minte daca L’vov sau Kiev, plus nu sunt sigur daca astea 2 sunt ambele in Ucraina)

   1. Am verificat, initial orasului Kiev i se zicea pana in 2011 ba Micul Paris, ba Mica Viena, dar mai recent, in 2012, s-a determinat ca orasul L’viv este adevaratul nou Mic Paris, dar nu stiu daca orasul Kiev a ramas atunci sa fie Mica Viena. Si da, sunt ambele in Ucraina, si Kiev e la vest de Lviv, la fel cam cum e si Viena fata de Paris, desi Kiev e oarecum usor catre vest-nord-vest de Lviv, pe cand Viena e oarecum usor catre vest-sud-vest de Paris, (desi unghiul e fff mic si asemanator in ambele cazuri), plus distanta dintre Lviv si Kiev e cam pe 1/2 fata de distanta dintre Paris si Viena, dar nu conteaza daca sunt oricum mai mici si ele.

Leave a Reply