M-a rugat într-o zi un prieten să scriu un text despre oraşul Ploieşti, text cu care el să participe la un concurs. Am acceptat imediat, crezand ca intr-un ceas voi reusi sa termin, dar am avut nevoie de o săptămână pentru a reuşi să aştern pe foaie rândurile necesare. De unde la început mi se păruse că îmi va fi uşor, când a sosit momentul…, nu am reuşit să găsesc nimic deosebit, de parcă toate gândurile şi cuvintele fugiseră pe coclauri. Mă frământam, scriam, tăiam, ajustam, reveneam… După ce am scris două pagini de caiet studenţesc, mi-am dat seama că textul meu era de tot râsul.

Pornisem de la o idee greşită. Imaginasem o plimbare de duminică dimineaţa cu bicicleta pe străduţele înguste ale Ploieştiului, plimbare cu ajutorul căreia cititorul să vadă obiectivele cu care ne lăudăm. Hop! Cu ce se laudă ploieştenii? Ori traseul era ales greşit, ori în oraşul meu jumătate dintre clădiri sunt biserici. La fiecare colţ de stradă, în textul meu scriam că tocmai trecusem pe lângă o biserică. O parte a cartierului Nord, o biserică, Palatul Culturii, o biserică, Biblioteca Nicolae Iorga, o biserică, stadionul Ilie Oană, o biserică, Muzeul de Artă, o biserică, Muzeul Ceasului, o biserică, Sala Sporturilor Olimpia, o biserică…

Am şters cât am putut din text, am eliminat mai toate bisericile, dar tot nu mi-a plăcut. Îmi dispăruse şi cheful de poveşti despre oraşul meu. Jenată, nici nu l-am mai întrebat dacă a folosit textul. :) La scurt timp, pe când mă plimbam cu Mihai pe lângă Sala Sporturilor, am remarcat pe un stâlp două indicatoare aşezate în unghi de 90 de grade, ce semnalizau acelaşi nume de stradă. Amuzată, mi-am spus că am găsit un subiect bun pentru blog. Câteva zile mai târziu s-a dus Ionuţ acolo pe înserat şi le-a pozat.

strada albinei ploiesti

Nu am găsit la timp cablul de date pentru a descărca poza şi aşa am reuşit să îmi fac timp pentru a studia harta oraşului Ploieşti. Ciudat este că am găsit mai multe variante, ceea ce m-a pus în dificultate şi m-a făcut să schimb tonul articolului. Primul site care mi-a ieşit în cale arată că doar una dintre cele două străzi se numeşte strada Albinei.

Intru pe un alt site şi văd că indicatoarele nu au fost puse greşit, că ambele străzi poartă numele de strada Albinei. Un adevărat stup în zonă!

Mă intorc acolo şi văd că oamenii au la porţi, pe ambele străzi, numele Strada Albinei. Rămân tot nelămurită… Deci, strada Albinei merge până în strada Horezului, dar face un popas şi pe o stradă perpendiculară, care preia acelaşi nume. Ok, oraşul Ploieşti este renumit pentru străduţele sale scurte şi întortochiate, dar cei care au dat nume drumurilor cum au gândit? De ce o stradă care merge mai departe îşi schimbă numele (vezi Albinei cu Titu Maiorescu şi Albinei cu Zânelor)? De ce două străzi dispuse perpendicular poartă acelaşi nume? Îmi poate explica cineva logica după care s-au ghidat?