Skip to main content

Caleidoscop

Era o duminică rece, umedă, plictisitoare. Ne învârteam prin casă aşa cum se învârte câinele în jurul cozii, fără să ne găsim locul, fără să ştim ce vrem. Telefonul a sunat la timp şi ne-a scos din amorţeală.
Un prieten pleca în Bulgaria cu tirul, să ia nişte ceva-uri de la Metro. Ne-a întrebat dacă vrem să mergem cu el, să îi ţinem de urât pe drum. În câteva minute eram îmbrăcaţi, gata de drum.

Ajunşi aproape de graniţă, am remarcat şanţurile formate pe drum de roţile tirurilor care trecuseră pe acolo de la ultima asfaltare şi până în prezent. Am văzut peisaje dezolante, câmpuri lăsate în paragină, pustiuri parcă de pe o planetă fără viaţă. Am intrat în Bulgaria. Mă aşteptam la orice, numai la ceea ce am văzut nu. Maşini vechi, toate arătând de parcă urmau să fie duse la casat, blocuri şi mai vechi, din care rânjeau balcoane învelite în folie de plastic, geamuri cu tâmplăria de lemn crăpată, cu vopseaua scorojită.

Fiecare proprietar de apartament îşi vopsite porţiunea de perete exterior cu ceea ce avusese prin casă, transformând blocurile în copia caraghioasă a unui caleidoscop uriaş. Cea mai mare surpriză mi-au făcut-o oamenii, bulgarii. Purtau haine urâte, demodate, combinate între ele exact ca şi culorile de pe blocuri, fără nici o noimă. Parcă şi chipurile le erau îmbătrânite şi urâte.

Am trecut de acel cartier şi ne-a răsărit în faţă o altă lume, complet diferită de cea pe care o lăsasem în urmă. Aici oamenii erau îmbrăcaţi elegant, maşinile erau scumpe, blocurile erau vopsite în culori vesele, proaspete, casele aveau garaje închise cu uşi de tip rulou, aveau termopane albe sau imitând culoarea lemnului, multe dintre ferestrele imense şi balcoanele lor erau protejate de copertine dungate, aşa cum văzusem eu pe http://www.scharx.ro/Copertine.html. Dar chipurile bulgarilor mi s-au părut urâte, chiar şi ale celor ce trăiau în acel cartier luxos.

Ajunşi la Metro, a inceput distracţia. După ce am rătăcit o oră prin magazin, după ce am admirat un superb exemplar de nisetru care se bălăcea într-un bazin, am ajuns la casă. Nu le ieşeau socotelile. Băiatul cu care eram nu cunoştea limba bulgară, noi nici atât, iar vânzătoarele parcă erau bete. Nu reuşeau să numere marfa aşezată pe paleţi. Numărau repetând nişte cuvinte din care noi nu puteam reţine decât “dasiz paleta, dasiz puleta”. Mai mult ca sigur nu există aceste cuvinte în limba bulgară, dar urechile noastre de români aşa percepeau. :))

Comments
 • javra April 10, 2013 at 1:22 pm

  Bine, draghislitili, leca noci deţa!
  Ce e aşa grea limba asta? E vulgară, dar şi bulgară!

 • Vladimir April 10, 2013 at 1:22 pm

  :)) fiindca sunt baiat decent am sa ma abtin sa spun glumele care circula pe la noi despre bulgari si frumusetea lor proverbiala :P.

 • nespusdemult April 10, 2013 at 1:25 pm

  Pe litoral, situatia se mai schimba, in bine pentru ei, iar pentru noi…inapoi!

 • Ghindaa April 10, 2013 at 1:49 pm

  Ei, am vazut si eu ca sunt urati ca natie si nu vorbesc sufient de bine lb. engleza prin hoteluri, ceea ce m-a uimit, pentru ca litoralul lor din asta traieste:turism. Sa vezi cand iti spun ca ai deteriorat lenjerii de pat, de care tu nu stii si nu vor sa iti dea actele pana nu achiti.

 • Radu April 10, 2013 at 2:58 pm

  Am fost in Bulgaria si de la granita cu Grecia si pana la trecerea peste Dunare am vorbit numai în română şi am plătit cu bani amestecaţi, ceva gen euro+ron+leva.
  Mărunţiş, după cei din Salonic au luat şi pielea de pe noi pentru o porţie de şprot şi o bere ! 🙂

 • Ender April 10, 2013 at 3:03 pm

  Am impresia ca e o discrepanta mare intre zonele cele mai civilizate si cele rurale cu imaginea aceea post comunista uitata.
  Acelasi lucru am patit si eu cand am fost la Balcik si Durankulak. E frumos ca peisaj, nu am ce zice, ceea ce lasa de dorit sunt vanzatorii unor magazine care daca afla ca esti roman nu stiu cum sa iti mai vanda marfa.

 • nina April 10, 2013 at 4:56 pm

  Da, la fel am gandit si eu despre bulgari pana am ajuns pe litoral. Recunosc, acolo stiau cu totii romana si n-a fost nevoie sa le testam engleza. Si-am fost si la Metro de unde mi-am si luat un fier de calcat. Femeie nebuna, cine naiba se duce in concediu sa-si ia fier de calcat?

 • DANAP.RO April 11, 2013 at 2:23 am

  Balcicul bulgaresc (romanesc?) era plin de tigani, mai abitir decat pe litoralul romanesc si bulgari cu ceafa groasa, dar saraci. A, si niste bulgari smecheri, patronei de vile si pensiuni.

 • Rudolph Aspirant April 11, 2013 at 5:24 am

  Zau, eu nu am vazut niciodata un bulgar care sa nu mi se para simpatic, chiar optimist si chiar atragator, sexy…dar poate erau din alte zone decat Ruse ?…in cazul meu am cunoscut bulgari care erau originar din sau de pe langa Varna si Stara Zagora, si Sofia, in principal, dar totusi si de pe axa Constanta-Varna, de-a lungul coastei, acolo in Dobrogea mai mica sa mai mare, si nu erau numai bulgari din diaspora, ci aia de la mare i-am vazut chiar si la ei acasa.

  • Rudolph Aspirant April 11, 2013 at 5:32 am

   Si in legatura cu lb straine…pai eu am cunoscut persoane de serviciu-turism de origine bulgara autentic rurala, care cunosc atat lb engleza, chiar si franceza, plus limbi scandinave, cel putin la un nivel la care se pot intelege cu clientii, care lucreaza si mai recent mai mult si in hotelurile din Norvegia si Danemarca, de cand s-au deschis portile de mana de lucru si pt romani si bulgari…cred ca poate depinde de aia care a fost mai silitori la scoala, ca totusi cei cu care am interactionat eu prin hoteluri nu aveau diplome de studii superioare, erau oameni doar cu liceu si poate unii aveau si Bac, desi nu cred ca toti aveau Bac-ul.

   • Rudolph Aspirant April 11, 2013 at 5:38 am

    Intr-adevar e vorba de “brain drain” masiv din zonele rurale ale Ro si Bg, nu numai la nivel de oameni cu studii superioare…mda e cam trist, dar problema e ca daca nu ai industrie locala, sau macar turism asa organizat la un nivel mai inalt, cum e turismul de pe coasta Marii Negre, de exemplu, ce naiba sa faca oamenii aia tineri si posibil atragatori acolo ? Hei-rupism voluntar de nivel de re-construit o regiune din piatra seaca plus acum, in conditiile economiei din secolul 21 ?

 • mixy April 11, 2013 at 8:45 am

  Bulgarii ăștia parcă-s neam cu noi…

 • miha.ela April 11, 2013 at 11:23 am

  Inca au amprenta comunismului, nu mai stiu prin ce orase am fost dar nu mi-au placut prea multe.

 • elly weiss April 12, 2013 at 10:25 am

  Orasele sunt destul de triste. Cel putin Ruse, da, asa pare. N-am intrat cu adevarat in el ca sa am o parere foarte avizata.
  Dar oamenii…cei cu care am avut contact, nu m-au dezamagit in niciun fel.
  Am fost 4 ani la mare in Bulgaria…am vizitat de doua ori Varna… Eu am fost destul de placut impresionata 🙂 Oricum ca gazde in statiuni, sunt cu 2-3 clase peste noi. Din pacate pentru noi, romanii… 🙁

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.