Era un fals razboi. Falsi erau si combatantii, false si armele cu care incercau sa se raneasca. Pe un basorelief aparuse intreaga poveste, redata pas cu pas, insa fragmente din ea ramaneau ascunse vederii, umbrite de focul luptelor. In haosul de nedescris, intarziatii intindeau sabiile spre fumul gros, nestiind daca in spatele lui se afla un dusman sau doar o umbra. Unii se simteau raniti chiar si daca nimeni nu ii atingea. Altii erau impunsi din toate directiile, dar nu reactionau. Isi continuau lupta in stilul lor, trezind iritare in randuri si ganduri.

Se fluturau drapele, se fluturau vorbe mari, se fluturau principii. In dragoste si in razboi totul este permis, ne invatau strabunii. Planul era gresit, tratatele nu erau tratate, reduta fusese cucerita de dusmani, soldatii erau raniti, atmosfera era tot mai apasatoare. Aparusera arbitri. Se formasera aliante. Se trageau gloante oarbe. Derutata, multimea se rasfira pe dealuri si prin vai, se acoperea cu paie pe foc sau se urca in varf de copac, pentru a privi de sus. Nervi. Lacrimi. Spaime. Reprosuri. Bomba.

Calauza a gresit drumul. Calauza a adus razboiul. Calauza a fost alungata. Calauza sufera. Calauza cade, ingenunchiata de poverile ei si ale altora. Razboiul pare incheiat. Combatantii se scutura de praf. Armele tac. O zi. Vai! Razboiul porneste iar, renascut din propria cenusa. Soldatii ridica armele si isi urmeaza calauza. Calauza tace si lasa armata sa marsaluiasca in urma ei prin colb, calcand pe chiar principiile mult trambitate. In razboi, totul este permis.

Un soldat. Singuratic. Privind prin binoclu la ravagiile facute de razboi. Intrebandu-se cum s-a ajuns aici. Mesteca tutun si scuipa. Scuipatul sau nu se vede, intre atatea mizerii. Si-a respectat calauza si a urmat-o. A vazut-o gresind. A incercat sa ii arate harta si busola. Degeaba. Soldatul are si el principii. Nu vrea sa le incalce. Soldatului ii pare rau de suferinta calauzei, dar stie ca razboiul putea fi evitat cu putina diplomatie. Soldatul mai stie ca in viata nu poti da vina pe altii pentru problemele tale.

Soldatul merge mai departe pe drumul ales initial, chiar daca multi dintre camarazii sai renunta!