Ma trezisem plina de elan, dornica sa astern pe blog un articol, doua, trei… Imi alergau degetele pe taste mai ceva ca picioarele lui Bolt pe stadion. La jumatatea primului articol am fost intrerupta de nepotica mea. Dorea sa stie care este cel mai potrivit mod de a oferi un cadou si, mai ales, ce fel de cadouri poti face oamenilor? Mirata de intrebarea ei, cu gandul la articolul meu, i-am spus ca nu valoarea cadoului este importanta, ca nu conteaza daca oferi cadouri ieftine sau scumpe, ci conteaza gestul in sine, ca dovada ca te-ai gandit cu drag la persoana careia ii daruiesti ceva, un cadou util sau doar simbolic.

Incantata, micuta mi-a marturisit cu emotie ca a muncit intreaga dimineata la o bratara din elastice, pe care planuia sa mi-o ofere cadou. Acum, usor timorata, urma sa vina la mine, sa imi aduca acea bratara. Nu aveam nici cea mai vaga idee despre cum arata bratarile din elastice, dar nici nu am vrut sa ii/imi stric surpriza, asa ca am asteptat sa ajunga nepoata la mine. Cu manutele tremurand de emotie, mititica mi-a intins un pachetel frumos legat cu snur de catifea.

As putea spune ca este unul dintre acele cadouri ieftine ce iti fac inima sa tresara de bucurie. Ce importanta mai avea faptul ca intreaga punga de elastice costase 2 lei? Cui ii pasa ca dintr-o punguta putea face 4-5 bratari? Mie cu siguranta nu! Am desfacut cadoul, tacuta si induiosata. Sub hartiuta alba se ascundea o cutie de carton, cea in care tinuse pana atunci banii, ca intr-o pusculita deschisa. In cutie statea cuminte bratara din elastice.

Multicolora, haioasa, potrivita unei fetite de zece anisori. Dar cui credeti ca i-a pasat? Fusese lucrata cu drag pentru mine, fusese ambalata de parca era un cadou pretios, fusese pregatita cu migala, pana in cel mai mic detaliu. Cui ii pasa ca era, aparent, doar un cadou ieftin? Eu inca il mai consider unul dintre cele mai placute cadouri primite vreodata, asa ca pastrez bratarica la mana si zambesc fericita cand o privesc.

Nepotica, vazand ca sunt incantata, mi-a aratat cum se lucreaza aceste bratari si mi-a aruncat provocarea de a lucra alaturi de ea. Am uitat ca aveam de scris, am uitat de orice altceva si m-am jucat cu elasticele pana cand i-am golit punguta. Acum e randul meu sa ii ofer un cadou. Planuiesc sa ii cumpar alte cateva pungute de elastice si sa o chem iar la mine, caci nimic nu ii face mai mare placere decat sa stea la povesti si sa lucreze cu matusa ei.

Vi s-a intamplat sa primiti cadouri ieftine, care sa valoreze in ochii vostri mai mult decat toate comorile lumii?